-της Νάντιας Ρούμπου

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα καθορίστηκαν και δημοσιεύτηκαν με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, τα νέα ωρολόγια προγράμματα για τα μαθήματα Γυμνασίου – Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

Έπειτα, σε μια σειρά από διαδικτυακά μέσα αναδείχθηκε το ζήτημα του εξοβελισμού της Τέχνης από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέσω ενός συγκεκριμένου υπογεγραμμένου άρθρου υπό τον τίτλο «Κατάργηση Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στην Εκπαίδευση», το οποίο αναδημοσιεύθηκε ως «φρέσκο», ενώ στην πραγματικότητα είναι του 2013.

Πού αναφερόταν το εν λόγω άρθρο -της Ελένης Γούναρη;

Όπως πολύ εύστοχα έγραψε το EllinikaHoaxes αναφερόταν στην εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, κατά μια περίεργη σύμπτωση όσα χθες πολλά διαδικτυακά μέσα παρουσίασαν ως «νέα» ενώ στην πραγματικότητα βασιζόντουσαν σε άρθρο του 2013, εν τέλει έχουν βάση.

Τελικά, τι αναφέρει το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας για το 20-21;

Σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων* για το σχολικό έτος 2020-2021, όντως τα μαθήματα που αφορούν τις Τέχνες, δηλαδή τα μαθήματα της μουσικής και των καλλιτεχνικών, συνεχίζουν να υπάρχουν όπως συνέβαινε έως σήμερα στο Γυμνάσιο. Μια ώρα τη βδομάδα για το κάθε ένα από αυτά σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Στο Λύκειο, ωστόσο, όντως δε θα διδάσκονται πλέον μαθήματα Τέχνης οι μαθητές. Όπως και η Κοινωνιολογία- τα μαθήματα Τέχνης, εξορίζονται εξίσου από το Λύκειο για το επικείμενο σχολικό έτος με απόφαση της κυβέρνησης.

Στην πρώτη τάξη του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου, καταργείται το μαθήματα «επιλογής» Ευρωπαϊκός Πολιτισμός / Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας).

Ως προς τα μαθήματα Τέχνης και τη Γ’ Λυκείου, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εξοβελίζεται το μάθημα «επιλογής» Ελεύθερο-Γραμμικό Σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παραμένει ως προαπαιτούμενο εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες για τους μαθητές που στοχεύουν σε σχετικές σχολές, ωθώντας τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση- αναγκαστικά.

Συνοψίζοντας:

Η απόφαση του υπουργείου για την κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια είναι μια πραγματική και τωρινή απόφαση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αρκετά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τα λεγόμενα άρθρου του 2013. Τα μαθήματα στο Γυμνάσιο συνεχίζονται ως είχαν, ωστόσο οι ήδη ελάχιστες ώρες που υπήρχαν στο πρόγραμμα του Λυκείου εξαφανίζονται.

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τις επιπόλαιες «αναρτήσεις» των ελεγκτών του Facebook.

 

*Το ΦΕΚ για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα Γενικού και Εσπερινού Λυκείου(2020-2021) και το ΦΕΚ για το ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυσε στα Λύκεια φέτος(2019-2020)