Για έξι ακόμα χρόνια παραμένει στην εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο, αφού επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας στην εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη χώρα, ωστόσο αντίπαλοί του αμφισβητούν τη διαδικασία ως παράνομη λόγω φερόμενων εκτεταμένων παρατυπιών. Εκτός από τις εγχώριες κατηγορίες μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας κατήγγειλε τις εκλογές. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα.
Με ποσοστό 67,7% ο πρόεδρος ο Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τη δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Βενεζουέλας. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ανήλθε στο 46,1% και ήταν αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών, ενώ αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το πραγματικό ποσοστό κυμάνθηκε περίπου στο 30%.
Ο επικεφαλής της επιτροπής ανέφερε ότι ο Μαδούρο συγκέντρωσε περισσότερες από 5,8 εκατομμύρια ψήφους σε σύγκριση με τα 1,8 εκατομμύρια του σημαντικότερου αντιπάλου του, που κατέβηκε στις εκλογές, Χένρι Φαλκόν (21,2%).
Ο Χέρνι Φαλκόν διαμήνυσε ότι απορρίπτει τη διαδικασία χαρακτηρίζοντας τη «παράνομη» και ζητά την επανάληψη της ψηφοφορίας.
Μάλιστα, ο Χ.Φαλκόν είπε ότι έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα όλης της χώρας. «Δεν θεωρούμε έγκυρη αυτήν την εκλογική διαδικασία. (…) Όσον αφορά μας, δεν υπήρξαν εκλογές. Πρέπει να υπάρξουν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα» δήλωσε.
Ακόμη, μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας κατήγγειλε τις εκλογές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας». Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι δε θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, υπογράμμισε ότι η χώρα του, «όπως και η πλειοψηφία των δημοκρατικών χωρών» δεν θα αναγνωρίσει την ψηφοφορία. «Οι εκλογές της Βενεζουέλας δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές για μια πραγματική δημοκρατία. Δεν είναι καθαρές ή νόμιμες εκλογές και δεν αντιπροσωπεύουν την ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».
Τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξει η Μαδρίτη, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, οι οποίες σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθτυπουργό, Μαριάνο Ραχόι «δεν σεβάστηκαν ούτε τις ελάχιστες δημοκρατικές προδιαγραφές».
«Η Ισπανία θα εξετάσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της τα κατάλληλα μέτρα και θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο να απαλύνει τα βάσανα των πολιτών της Βενεζουέλας», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ραχόι. «Δεν έγιναν σεβαστές ούτε οι ελάχιστες δημοκρατικές προδιαγραφές κατά την ψηφοφορία» πρόσθεσε.