Οι συνεργάτες του Α. Σαμαρά, προφανώς μετά από μηνύματα που ελήφθησαν στο Μαξίμου από το εξωτερικό και ενδεχομένως και παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν –αν και κανείς δεν το επιβεβαιώνει επίσημα-– για την ελληνική στάση μετά την άκαρπη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, τροποποίησαν και επικοινωνιακά τη γραμμή, σημειώνει το «Βήμα».
Άρχισαν να λένε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει «άδειασμα» των ελεγκτών της τρόικας και περιγράφονται πλέον οι κινήσεις του κ. Σαμαρά να συνομιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες ως «παράλληλες διαδικασίες».
Ο στόχος είναι εμφανής: Υπό το φόβο μιας νέας εμπλοκής με την τρόικα και ενδεχόμενης αναχώρησης των τροικανών από την Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να «ακυρώσει» η μία διαδικασία την άλλη, δηλ. οι κινήσεις του κ. Σαμαρά τις διαπραγματεύσεις του κ. Στουρνάρα, και εντελώς ξαφνικά ακυρώνουν το σενάριο περί αποκλειστικής πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου που έδωσε τη διαρροή περί πολιτικής διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού και επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, άλλαξε…«τροπάριο» και έλεγαν στενοί του συνεργάτες: «ο Σαμαράς ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο τις επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του και δεν έχει τίποτα αλλάξει σε αυτό μέχρι σήμερα».
Αργεί η συμφωνία, παραμένει το «χασμα» αρκετών δισ. ευρώ
Στα 2,5 δισ. ευρώ παραμένει η απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, θέλει τα μέτρα να εφαρμοστούν το 2013.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, μετά τη συνάντηση του υπουργού οι επαφές της τρόικας με τον οικονομικό επιτελείο θα συνεχιστούν έως τουλάχιστον το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
«Την Πέμπτη θα έχουμε νέα συνάντηση. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό», ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα». Ερωτηθείς, πάντως, για το πότε θα καταβληθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά «βλέποντας και κάνοντας».
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τόσο το διαθρωτικό κομμάτι (μεταρρυθμίσεις που αποτελούν υποχρεώσεις βάσει του Μνημονίου και δεν έχουν υλοποιηθεί), όσο και το δημοσιονομικό (η τρόικα επιμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα), με βασικό στόχο να κλείσει το πακέτο στα 13,9 δισ. ευρώ. Επισήμανε δε, ότι ειδικά για το διαθρωτικό σκέλος, κάποιες προαπαιτούμενες δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τη συμμετοχή του Μπομπ Τράα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα και εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.
Reuters: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα προβλέπεται να ληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής της 18/10 και ενδεχομένως μετά τις αμερικανικές εκλογές
Την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι έτοιμη σε 4 με 6 εβδομάδες δηλαδή περί τα μέσα Νοεμβρίου, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός τροχιάς τα χρονοδιαγράμματα.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις σε οικονομικό επίπεδο σε εξέλιξη βρίσκεται και πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει νέο γύρο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους με στόχο να βρεθεί η κατάλληλη λύση.
Το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας βρέθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε «το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι αποκρατικοποιήσεις».
Η τρόικα θέτει πλέον προαπαιτούμενες τις αλλαγές και στην εργατική νομοθεσία
Το πακέτο μέτρων μάλλον δεν θα κλείσει αν δεν περιλαμβάνει αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις. Οι επικεφαλής της ζητούν επιτακτικά περικοπές στις αποζημιώσεις, αλλά και μειώσεις στους μισθούς
Η τελευταία ενημέρωση της τρόικας για το μέχρι πότε το ελληνικό δημόσιο μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους δικούς του πόρους και χωρίς την δόση των 31,5 δισ. ευρώ είναι τα μέσα Νοεμβρίου, αναφέρει το capital.gr.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης καθώς θεωρεί πως το σχέδιο της Αθήνας για την διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ ασαφές, ενώ την ίδια στιγμή ζητά πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και περισσότερες ώρες εργασίας. Πάντως, η «Wall Street Journal» θεωρεί πως όποια και εάν είναι η κατάληξη των μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπόφευκτο.
«Είναι όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η οικονομία στην Ελλάδα καταρρέει πιο γρήγορα από ό, τι η Ευρώπη μπορεί να επιδιορθώσει. Η προσπάθεια διάσωσης έχει αφήσει τώρα τους ανθρώπους της Ελλάδα με πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 55,4% το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία για πρώτη φορά», σημειώνει η εφημερίδα.