Μπορεί ο Μπλερ, ο Μέιτζορ και ο Άδωνις να λυπούνται για τον θάνατο της Θάτσερ, όμως οι Βρετανοί ανθρακωρύχοι, οι φίλαθλοι στο Μάντσεστερ, οι κάτοικοι του Μπρίξτον και πολλοί πολλοί άλλοι έχουν αντίθετη γνώμη
«Σπουδαία μέρα» ο θάνατος της Θάτσερ, λένε οι Βρετανοί ανθρακωρύχοι
Άσπονδοι εχθροί της Σιδηράς Κυρίας βλέπουν διαφορετικά το άκουσμα της είδησης.
Ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ σήμερα σήμανε μια «σπουδαία ημέρα» για τους ανθρακωρύχους, υποστήριξε ένας συνδικαλιστής.
Η Θάτσερ αποτελούσε μισητό πρόσωπο στις τάξεις των ανθρακωρύχων την δεκαετία του 1980, έπειτα από την μετωπική σύγκρουσή της με τα συνδικάτα και την άρνησή της να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζόμενων.
«Είμαι ικανοποιημένος που ζω περισσότερο από εκείνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χόπερ, γενικός γραμματέας της ένωσης ανθρακωρύχων του Ντέρχαμ, ο οποίος έκλεισε σήμερα τα 70 του χρόνια. «Μοιάζουν να είναι τα καλύτερα γενέθλια που γιόρτασα ποτέ», πρόσθεσε.
Συνδικαλιστές είπαν ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί μια διαδήλωση στην κηδεία της.
«Μισούσε απόλυτα τους εργαζόμενους και έχω πολύ πικρές αναμνήσεις από όσα έκανε. Έστρεψε όλο το έθνος εναντίον μας και η βία που μας ασκήθηκε ήταν φρικτή», είπε ο Χόπερ.
Για πολλούς στη Βρετανία, οι εικόνες που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες τους ήταν αυτές των συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε: οι τεράστιες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους ανθρακωρύχους. Η πρωθυπουργός με λευκό μαντίλι πάνω σε ένα άρμα μάχης. Οι φλόγες στην πλατεία Τραφάλγκαρ στις ταραχές εξαιτίας ενός δημοτικού φόρου — σε μια αντιπαράθεση η οποία τελικά οδήγησε στην πτώση της.
«Είναι λυπηρό που μαθαίνουμε ότι πέθανε, αλλά η κληρονομιά της και ο θάνατός της είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πολιτικά δεν άφησε μια καλή κληρονομιά για την εργατική τάξη», δήλωσε ο Κέβιν Ρόμπερτσον, ένας 39χρονος εργαζόμενος σε χώρο στάθμευσης.
Μερικοί ορκισμένοι αντίπαλοι της Θάτσερ μάλιστα έγραψαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι θα. . . κάνουν πάρτι για να «εορτάσουν» το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού.
Η Θάτσερ, η δημοφιλία της οποίας στην Βρετανία ήταν μάλλον μικρή —ειδικά στην Ουαλία, τη Σκοτία και στη Βόρεια Ιρλανδία— έλαβε πολλούς περισσότερους επαίνους από την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και την Μόσχα. Η εφημερίδα Κόκκινο Αστέρι του σοβιετικού υπουργείου Άμυνας την είχε αποκαλέσει Σιδηρά Κυρία, και η ίδια απολάμβανε το προσωνύμιο. Είχε δημιουργήσει μια σθεναρή αντικομμουνιστική συμμαχία με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεφτε το 1989, είχε πει στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πως η ενωμένη Γερμανία θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή
Η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποφάσισε να μην τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, πριν την έναρξη του ντέρμπι με τη Σίτι, το βράδυ στο “Old Trafford”.
Η πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως την αποκαλούσαν, απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το πρωί. Μπορεί να άφησε κληρονομιά στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θέλουν να ασχοληθούν με τον θάνατο της άλλοτε «Σιδηρά Κυρίας».
Έτσι, γνωστοποίησαν ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της, πριν την έναρξη του μεγάλου ντέρμπι με τη Σίτι για την 32η αγωνιστική της Premier League.
Στην πραγματικότητα, οι ιθύνοντες του Ολντ Τράφορντ δεν τόλμησαν να πειραματιστούν ζητώντας από τους οπαδούς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Aν αναρωτιέστε γιατί, μια ιδέα από τα τεκταινόμενα σε αγώνα της Λίβερπουλ…
Επιφυλάξεις και από τον Guardian
Η δήλωση του Κεν Λόουτς για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ
«Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η πιο διχαστική και καταστροφική πρωθυπουργός της σύγχρονης εποχής. Μαζική ανεργία, κλεισμένα εργοστάσια, κατεστραμμένες κοινότητες, αυτή είναι η κληρονομία της. Ήταν μια μαχήτρια και ο εχθρός της ήταν η βρετανική εργατική τάξη.
Στις νίκες της αυτές την βοήθησαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ηγέτες του Εργατικού Κόμματος και πολλών Συνδικάτων. Η σημερινή άθλια κατάσταση οφείλεται στις πολιτικές που αυτή άρχισε. Το βηματισμό της τον ακολούθησαν κι άλλοι πρωθυπουργοί, με πρώτο τον Τόνι Μπλερ. Εκείνη ήταν ο οργανοπαίχτης κι αυτός ήταν η μαϊμού που χόρευε.
Θυμηθείτε τότε που αποκαλούσε τον Μαντέλα τρομοκράτη κι έπινε το τσάι της με τον βασανιστή και δολοφόνο Πινοτσέτ.
Πώς να την τιμήσουμε, όπως της αξίζει; Να ιδιωτικοποιήσουμε την κηδεία της. Να την βγάλουμε σε δημοπρασία και να την αναθέσουμε στη φθηνότερο μειοδότη. Αυτό θα ήθελε και η ίδια».