Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας με το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και τον Φώτη Κουβέλη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το «όχι» του Α. Ρουπακιώτη ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτή την απόφαση παρά το γεγονός ότι από τις Βρυξέλλες  ο κ. Κουβέλης είχε στηρίξει την επιλογή Μανιτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί «με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί»

Αποσύρεται και η ρύθμιση για μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ

Νέα δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες, επεφύλαξε το υπουργείο Εργασίας, καθώς στο… παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αποκαλύπτεται ρύθμιση με βάση την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους. 
 
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, εξερχόμενος από την σύσκεψη που συνεχίζεται ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών, παραδέχτηκε την ύπαρξη της εν λόγω διάταξης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων κατά 30-35%, αλλά όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να μην περιληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. 
 
Η σύσκεψη συνεχίζεται με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να αναζητούν αυτή την στιγμή ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ.
 
Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το μέτρο θα αναπληρώσει μέρος από τα έσοδα που χάνει ο ΟΑΕΕ μην εφαρμόζοντας τη διάταξη που προβλέπει την φορολόγηση κατά 2 τις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στο πρώην ΤΕΒΕ αγγίζει το 130% και η μείωση είναι κάτι που έπρεπε να γίνει. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη έχει διχάσει τις οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών με την ΕΣΕΕ να δέχεται τη διάταξη και τη ΓΣΕΒΕ να εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και μάλιστα απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας άμεσα συνάντηση πριν ψηφιστεί η διάταξη.

Τι δήλωνε ο Μανιτάκης το 2010 στην «Αυγή»

«Από το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος απορρέει ένα συνταγματικό δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων στη μονιμότητα, το οποίο αναβιώνει μόλις ανασυσταθούν μετά από συγχώνευση, αναδιάρθρωση ή ανασύνταξη δημοσίων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου θέσεις όμοιες από άποψη αντικειμένου ή καθηκόντων με αυτές που καταργούνται. Δημιουργείται δηλαδή, ακόμη και αν έχουν εν τω μεταξύ απολυθεί, ένα δικαίωμα αυτοδίκαιου επαναδιορισμού τους. […] Το πόσο δίκαιη και δικαιολογημένη είναι αυτή η πεποίθηση των εν λόγω υπαλλήλων είναι πιστεύω περιττό να αναλύσω. Δεν τολμώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα επιχειρήσει το αντίθετο, το οποίο θεωρώ ούτως ή άλλως απάνθρωπο: και μόνη η σκέψη του με ξεπερνά ως νομικό, ως συνταγματολόγο, ως δημοκρατικό πολίτη».