Μετά τις απολύσεις στην ΕΡΤ, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάσει στην τρόικα ως δείγμα γραφής για το τι μέλλει γενέσθαι, έρχεται η σειρά της αμυντικής βιομηχανίας, για την οποία προκρίνεται η μέθοδος της «αναδιάρθρωσης εν λειτουργία», αλλά και άλλων τομέων του ευρύτερου Δημοσίου.

Στα ΕΛΤΑ, το σχέδιο είναι απόλυση 1000 εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ σε ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ- θα είναι το επόμενο χτύπημα της κυβέρνησης.

 
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, και συμφώνησαν να μην ακολουθηθεί το μοντέλο λουκέτο, όπως στην ΕΡΤ, αλλά αναδιοργάνωση εν λειτουργία.
Με περίπου 1.300 απολύσεις να λείπουν από τον στόχο ως τα τέλη του 2013 μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι συμβασιούχοι.
 
Ένας αριθμός 6.000 ατόμων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο με διάφορες συμβάσεις θα βρεθούν εκτός μέχρι τα τέλη του 2014.
 
Στις άμεσες απολύσεις το επιτελείο υπολογίζει μερικές εκατοντάδες υπαλλήλων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο μετά από δικαστική απόφαση που επέβαλε με προσωρινή διαταγή την επιστροφή τους στην εργασία παρά το γεγονός ότι είχαν βρεθεί εκτός λόγω διαθεσιμότητας κλπ.

Με τον τρόπο αυτό όμως αναμένεται να καλυφθεί μέρος μόνο των απολύσεων. Στα άμεσα σχέδια μετά τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους στους ΟΤΑ μπαίνουν τώρα και οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία αυτή τη στιγμή υπηρετούν 7.500 άτομα και 800 διανομείς με σύμβαση έργου. Το σχέδιο προβλέπει σε βάθος χρόνου ακόμη και 1.000 απολύσεις υπαλλήλων.

Οι δε εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται πρώτοι στη λίστα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά άμεσα σε αλλαγές στο Δημόσιο με μετακινήσεις και αποχωρήσεις.
 
Ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει πίστωση χρόνου έως τον Σεπτέμβριο από την τρόικα, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με τους επικεφαλής του κλιμακίου τις επόμενες ημέρες. 
 
Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει επιπλέον 2.000 απολύσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 που έχει τεθεί από την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, θα πρέπει να αναζητήσει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους 12.500 υπαλλήλους που έπρεπε να έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου.
 
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στον χώρο των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης, αφού «στους τομείς αυτούς φαίνεται να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό».
 
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δομών σε δήμους και σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό. 

Και δικαστικές αποφάσεις-εξπρές

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα συρρικνώνουν τον χρονικό ορίζοντα της ισχύος που μπορούν να έχουν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές που επιτρέπουν την προσωρινή παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους, θα προωθηθούν σύντομα από την κυβέρνηση στη Βουλή, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος και για ταχύτερες απομακρύνσεις συμβασιούχων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου γνωστοποίησε χθες την πρόθεσή του να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με ένα «ρετουσάρισμα» των ρυθμίσεων που έφτιαξε ο προκάτοχός του Α. Ρουπακιώτης, ύστερα από τη γνωστή «κόντρα» που είχε προκύψει για το ζήτημα αυτό με τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.

Οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες και τώρα υφίστανται ένα νέο «χτένισμα», προβλέπουν διαδικασίες-εξπρές, μέσα από τις οποίες θα κρίνονται οι προσωρινές δικαστικές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν συμβασιούχους ή άλλου είδους εργαζομένους στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, όμως προβλέπουν ότι με αντίστοιχους ταχύτατους ρυθμούς πρέπει να «τρέχει» και η προσωρινή δικαστική προστασία για άλλες υποθέσεις (όπως για χρηματικές απαιτήσεις, διαταγές πληρωμής, ακίνητα, οικογενειακές διαφορές κ.λπ.).

Με τις νομοθετικές αλλαγές θα εμποδίζεται η καταχρηστική αξιοποίηση των προσωρινών διαταγών ώστε να μη διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπει «φρένο» στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που συνήθως πετύχαιναν οι συμβασιούχοι, καθώς παρά τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης κατόρθωναν τελικά να παραμένουν στις θέσεις τους για 1 – 2 χρόνια (ίσως και περισσότερο) μέσα από προσωρινές διαταγές και αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.


Οι νέες ρυθμίσεις θα επιχειρήσουν να συντομεύσουν τον χρόνο της προσωρινής δικαστικής προστασίας, ώστε να κρίνεται σύντομα η ουσία της υπόθεσης και το κατά πόσον πρέπει κάποιος να απομακρυνθεί ή αν δικαιούται να παραμείνει εργαζόμενος.
Ο βασικός γνώμονας των νομοθετικών αλλαγών είναι να ξεκαθαρίζεται μέσα σε σύντομο διάστημα 2 – 4 μηνών το εργασιακό ζήτημα.

Με τις ρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν και τώρα «ρετουσάρονται», η προσωρινή διαταγή θα ισχύει για μικρό διάστημα, αφού τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να συζητούνται μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της διαταγής. Σε περίπτωση αναβολής -μόνο για σπουδαίο λόγο, που αφορά το διάδικο- η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται μέσα σε ένα μήνα, χωρίς να επιτρέπεται άλλη αναβολή, αλλιώς παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή, με το δικαστήριο να έχει δικαίωμα να κρίνει εάν πρέπει ή όχι να παρατείνει την ισχύ της.

Αν εκδοθεί ασφαλιστικό μέτρο πριν την υποβολή αγωγής, αυτή πρέπει να κατατίθεται μέσα σε ένα μήνα. Δυνατότητα αναβολής δίνεται μόνο μία φορά με προσδιορισμό συζήτησης μέσα σε δύο μήνες, ενώ δεύτερη αναβολή επιτρέπεται μόνο για λόγους ανώτερης βίας (π.χ. σοβαρό πρόβλημα υγείας) με νέα δικάσιμο σε ένα μήνα. Η απόφαση πρέπει να ακολουθεί σε δύο μήνες για εργατική διαφορά. Αν δεν υποβληθεί αγωγή μέσα σε ένα μήνα από τα ασφαλιστικά μέτρα, τότε αίρεται αυτοδίκαια η προσωρινή προστασία.