Σε ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα επιχειρεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση όλα τα «προαπαιτούμενα», πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν «κλειδώσει» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Για διορία τριών ημερών κάνει λόγο το Reuters
Σκληρό «παζάρι» για την αποφυγή νέων μέτρων που προοιωνίζει η δημοσιονομική τρύπα των 2 δισ. ευρώ ξεκίνησε από χθες το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, ελπίζοντας παράλληλα να αποφύγει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών εκτυλίχθηκε με την ελληνική πλευρά να δίνει εναλλακτικά σενάρια για όλα τα ανοιχτά θέματα και την τρόικα να δυσπιστεί και να μην τοποθετείται.
Στο τραπέζι, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, έπεσαν διαφορετικές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει εντοπίσει η τρόικα και το οποίο προήλθε από την υστέρηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), αλλά και την υστέρηση των φορολογικών εσόδων.
Συζητήθηκαν επίσης και τα εναλλακτικά σενάρια για το νέο φόρο των ακινήτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, και ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασαν το σχέδιο για το νέο φόρο, ο οποίος θα έχει 33 συντελεστές και θα εισπράττεται σε πέντε δόσεις. Ούτε και σε αυτό το θέμα τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, είναι να υπάρξει συμφωνία στις “απαιτήσεις” των δανειστών και να κατατεθεί το κείμενο την Δευτέρα, αφού θα λάβει τότε χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, έχοντας στην ατζέντα του την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου και την επόμενη «δέσμη» δόσεων (4,1 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ επί συνόλου 8,1 δισ. ευρώ).
«Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε την διαπραγμάτευση έως την Κυριακή, αλλά ακόμη τίποτα δεν είναι δεδομένο» αναφέρει κυβερνητική πηγή, ενώ συμπληρώνει ότι πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι οριακά και δίνει ειδική σημασία στην σημερινή –δεύτερη κατά σειρά– συνάντηση των δανειστών με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.
Και τούτο διότι, αναφέρει η ίδια πηγή στο
capital.gr, τα πιο πολλά μεγάλα «μέτωπα» για τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» αυτή τη φορά ανήκουν σε συναρμόδια υπουργεία: Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Υγείας. Ετσι, θεωρείται ειδικής σημασίας η διμερής διαπραγμάτευση που μεσολαβεί πριν το δεύτερο «ραντεβού» για να φανούν τόσο οι προθέσεις των δανειστών όσο και η επιτυχία των επιχειρημάτων και των ισοδύναμων μέτρων που πρότειναν τα κυβερνητικά στελέχη.
«Σήμερα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος τόσο στο πεδίο των προαπαιτούμενων όσο και στο δημοσιονομικό κενό» αναφέρει άλλη κυβερνητική πηγή, διατηρώντας την αισιοδοξία ότι μπορεί να «κλείσει» η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό το οποίο η τρόικα τοποθετεί σε 1,9 δισ. ευρώ, χωρίς νέα εισπρακτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τώρα.
Τα μεγάλα μέτωπα είναι τρία: το δημοσιονομικό «κενό», ο ΕΟΠΥΥ αλλά και το Δημόσιο. Κατά την «Καθημερινή»:
1. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ) 2014. Αν και το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το τελικό σχέδιο στους επικεφαλής της τρόικας, οι τελευταίοι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την εξειδίκευση του μέτρου κατά τη σημερινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά μόνο στην πολυπλοκότητα του συστήματος (προβλέπει 33 συντελεστές και διάφορα κριτήρια), αλλά και στον τρόπο είσπραξής του. Οχι τόσο εάν θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ. Αμφισβητείται, όμως, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για βεβαίωση εσόδων ύψους 3,17 δισ ευρώ και είσπραξης 2,76 δισ ευρώ.
2. Αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη. Μετά την ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως θα προταθεί στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο, να χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές τις όποιες υπερβάσεις δαπανών (claw back). Τα φορολογικά θέματα και ο ΕΟΠΥΥ είναι τα προβλήματα που δημιουργούν το δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ ευρώ για φέτος και 1 δισ ευρώ για το 2014.
3. Εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν σήμερα σύσκεψη και με τον υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση. Είναι πολύ πιθανό να τεθεί ως προαπαιτούμενη δράση για την ολοκλήρωση του ελέγχου η εφαρμογή της εισφοράς επί των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ για το 2014, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει σήμερα και το νέο τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Πέραν αυτών, στελέχη του ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί από την τρόικα το θέμα της άρσης του ορίου 5% στις μαζικές απολύσεις.
Στο πεδίο των φορονομοσχεδίων χθες υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε ότι δεν θα μειωθούν σε τέσσερις από πέντε (διμηνιαίες) που είναι σήμερα οι δόσεις του τέλους επί των ακινήτων του 2013, προσθέτοντας ότι η τρόικα συμφωνεί στον υπολογισμό του νέου φόρου με βάση 33 κλιμάκια φόρου ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία.
Η τρόικα, σημειώνει η «Ναυτεμπορική», πιέζει για άμεση εφαρμογή της απόφασης επιβολής εισφοράς δύο τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και επιμένει σε νέα μέτρα, για επανακαθορισμό των συντάξεων και δραστική μείωση του εφάπαξ.
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής
Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συντάξει σχέδια για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα του ΟΑΕΕ, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα. Το σχέδιο βασίζεται σε αλλαγές στις ασφαλιστικές κλίμακες και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες επιβαρύνσεις, που θα επιτείνουν την κακή κατάσταση και θα διογκώσουν την ανεργία.
Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και η μεταρρύθμιση του συστήματος των κοινωνικών εισφορών. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η αλλαγή του τρόπου είσπραξης των οφειλών και η απλοποίηση των κανονισμών που ισχύουν σήμερα. Πέρα από το ασφαλιστικό, θέμα μείζονος σημασίας αποτελεί και η διεύρυνση της μεταρρύθμισης στα εργασιακά.
Ηδη, από το μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια πρόγευση με τις θέσεις που διατύπωσε σε συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στην Αθήνα, για «διευκόλυνση» της εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας και περαιτέρω μείωση του κόστους. Ο κ. Τράα έθεσε θέματα αύξησης (διπλασιασμού) του ορίου των απολύσεων, κατάργησης του ανώτατου ορίου των 30 ατόμων το μήνα και περαιτέρω συρρίκνωσης των αποζημιώσεων.
Στο πεδίο των συζητήσεων βρίσκεται και η εισήγηση της task force για την
υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας. Σύμφωνα με την Task Force, προτείνεται η εφαρμογή ενός
μοντέλου απασχόλησης, μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, με αμοιβή έως 350 ευρώ.
Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα του επανακαθορισμού των κατώτατων αμοιβών από την 1.1.2017 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή ακόμη και απλή υπουργική απόφαση και η κατάργηση των περιορισμών για το lock out που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστούν και θέματα που αφορούν στις απεργίες και ειδικότερα στη λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία επί των εγγεγραμμένων μελών.
Αναλυτικά στο δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής»
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.30 η συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας.
Στο τραπέζι της συνάντησης του Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών βρέθηκαν ζητήματα όπως μειώσεις συντάξεων αλλά και μισθών, μείωση των παροχών του ΟΑΕΕ, κατάργηση των κοινωνικών πόρων, νέα μέτρα που θα αντισταθμίζουν τις απώλειες από την «αποτυχημένη» πρεμιέρα της ρύθμισης χρεών, αλλαγές στα εργασιακά, αύξηση των ομαδικών απολύσεων και επανεξέταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η τρόικα ζητά αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, κυρίως σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή συγχωνεύσεων. Οι αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων θα αφορά τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, τράπεζες) όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν δύο προτάσεις:
Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 υπαλλήλους. Σήμερα ο ανώτατος αριθμός απολύσεων φθάνει έως και τα 30 άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται, έτσι, να φθάσει και τα 50 άτομα για «ειδικές περιπτώσεις».
Η ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση έγκρισης για ομαδικές απολύσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 1387/83 που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με απολύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ την Αθήνα Μπομπ Τράα έκανε αναφορά στην «απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου και εξόδου από την αγορά εργασίας». Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει δύο παρεμβάσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης.
Σε ό,τι αφορά εισφορές και συντάξεις, οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν στο Ασφαλιστικό.
Το έλλειμμα στο τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 2,3 δισ. ευρώ. Κατά τις εκτιμήσεις των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, το έλλειμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Στο προσκήνιο βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, όμως δεν έχουν βγει από το κάδρο και τα σενάρια νέας οριζόντιας μείωσης στις συντάξεις.
Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρόταση για 2 τοις χιλίοις) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.
Επίσης, πιέζει ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2014, κυρίως στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και το ταμείο πρόνοιας των ΔΕΚΟ και Τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ). Όπως ισχυρίζεται το capital.gr, ο νέος τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε εφάπαξ που δεν θα ξεπερνούν τα 5.500 ευρώ.
Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος θεωρείται η
μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση ή επανακαθορισμό των λεγόμενων κοινωνικών πόρων, των μη ανταποδοτικών τελών που εισρέουν σε μια σειρά ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, με επιστολή του προς 10 ταμεία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζητά την καταγραφή των πόρων που υποστηρίζει ότι είναι μη ανταποδοτικά τέλη «ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού» όπως υποστηρίζει.
Στο μνημόνιο, ως μνημονιακή υποχρέωση για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προβλέπεται η καταγραφή των κοινωνικών πόρων προκειμένου στη συνέχεια η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργησή τους και στη διατήρηση κάποιων, οι οποίοι θα διοχετεύονται στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι σε συγκεκριμένα ταμεία.
Σήμερα το απόγευμα η τρόικα θα έχει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και για το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο. Στις ώρες που θα μεσολαβήσουν από τη χθεσινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα έχουν συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη.
Μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να έχει εκδοθεί και η νέα έκθεση της τρόικας, προκειμένου να ρυθμιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας πριν από τις θερινές διακοπές.
Στο μεταξύ, όμως, οι
καθυστερήσεις σε βασικές μεταρρυθμίσεις, που επεσήμαναν χθες κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλάζουν τα δεδομένα της χρηματοδότησης, ανοίγοντας το θέμα τμηματικής καταβολής των 8,1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο από πλευράς της Ε.Ε. είναι μια προσέγγιση βήμα βήμα, δεδομένου ότι η Ελλάδα -με βάση κοινοτικούς αξιωματούχους- έχει καθυστερήσει σε μια σειρά από βασικά προαπαιτούμενα του μνημονίου, με κορυφαίο θέμα τις αλλαγές στο Δημόσιο.
Διορία τριών ημερών έχει η Ελλάδα προκειμένου να πείσει τους διεθνείς δανειστές της ότι μπορεί να εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει το μνημόνιο και να λάβει την επόμενη δόση της βοήθειας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης
τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες νέες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ελπίζοντας ότι η χώρα θα αποφύγει την τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είπε στο Reuters πως υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, όπως οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και οι υπηρεσίες υγείας.
«Όλοι συμφώνησαν πως η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι την Παρασκευή», ανέφερε άλλος αξιωματούχος.
Με βάση το σχέδιο, σε πρώτη φάση θα υπάρξει έγκριση μέχρι το τέλος του μήνα δόσης όχι μεγαλύτερης από 4,1 δισ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση, θα γίνει νέα συζήτηση με βάση την πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την Ελλάδα το Σεπτέμβριο. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτώμενο για το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης απάντησε λακωνικά: «Ελπίζω όχι».