Για την απόκτηση των πληροφοριών δεν απαιτείται ατομική εισαγγελική εντολή. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις διαφάνειες του Power Point που εξηγούν την λειτουργία του προγράμματος. Οι διαφάνειες αυτές δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα Guardian και WashingtonPost μετά την διαρροή του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Καταγραφή δεδομένων για έναν νέο στόχο
Η συγκεκριμένη διαφάνεια δείχνει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας υπάλληλος της NSA όταν θέλει να προσθέσει ένα νέο στόχο. Το αίτημα διαβιβάζετε αυτόματα στον επικεφαλής που πρέπει να το εγκρίνει εφόσον πιστεύει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 51% πιθανότητες ο στόχος να είναι ξένος πολίτης.
Ανάλυση πληροφοριών που συλλέγονται από ιδιωτικές εταιρίες
Εφόσον οι πληροφορίες συλλεχθούν τα δεδομένα επεξεργάζονται από εξειδικευμένα συστήματα ήχου, κειμένου, βίντεο και «ηλεκτρονικού δικτύου πληροφοριών» που περιλαμβάνει την τοποθεσία του στόχου και την μοναδική υπογραφή της συσκευής του στόχου.
Κωδικοποίηση στόχου
Το PRISM χρησιμοποιεί ένα αλγοριθμικό σύστημα κωδικοποίησης για κάθε παρακολούθηση.
Αναζήτηση στη βάση του PRISM
Στις 5 Απριλίου σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διαφάνεια υπήρχαν 117.675 ενεργοί στόχοι στη βάση δεδομένων.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα
Αυτή είναι η πρώτη διαφάνεια που βγήκε στη δημοσιότητα από τη διαρροή. Δείχνει την πρώτη σελίδα της παρουσίασης power point που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Παρακολουθώντας τις επικοινωνίες των στόχων
Το διάγραμμα εξηγεί ότι οι περισσότερες επικοινωνίες όλου του κόσμου περνάνε από τις Η.Π.Α.
Οι πάροχοι των δεδομένων
Στην διαφάνεια αυτή φαίνονται οι ιδιωτικές εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα PRISM και τα είδη των δεδομένων που συλλέγονται.
Συμμετέχοντες πάροχοι
Η διαφάνεια αυτή δείχνει τις ημερομηνίες στις οποίες εντάχτηκαν στο πρόγραμμα PRISM οι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι.