Κι άλλα δάνεια έχουν χορηγηθεί από την τράπεζα First Business Bank κατά παρέκκλιση της τραπεζικής πρακτικής μεταξύ άλλων και σε εταιρείες με τις οποίες ο πρώην ιδιοκτήτης της τράπεζας, εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης είχε κάποια σχέση (ήταν μέτοχος ή μέλος της διοίκησης).
Γι' αυτά τα δάνεια τα οποία ελέγχονται από τις αρχές δεν έχει προκύψει κάτι μεμπτό για τον εφοπλιστή, ο οποίος είναι σήμερα προφυλακισμένος διότι κατηγορείται ότι μαζί με τους πρώην συνεργάτες του Αν. Πάλλη και Δ. Καλλιμάνη φέρεται να υπεξαίρεσε χρήματα της τράπεζας μέση άλλης δανειοδότησης σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές. Την κατηγορία αυτή, ο ίδιος την αρνείται ενώ έχει προσκομίσει στοιχεία για να αποδείξει την αθωότητά του, επιστρέφοντας και το ποσό που του αποδίδεται ότι είχε υπεξαιρέσει.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το The Press Project πρόκειται για διάφορα δάνεια μεταξύ αυτών και ένα 8 εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ (Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη) όταν ο εφοπλιστής ήταν βασικός μέτοχος και μέλος της διοίκησης του ΔΟΛ.
Επίσης υπάρχει δάνειο που δόθηκε εκτός τραπεζικής πρακτικής στην εταιρεία DA Ανώνυμη Εκδοτική Εμπορική Εταιρεία, που εκδίδει την εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ. Σύμφωνα με το έγγραφο που έχουμε στα χέρια μας το υπόλοιπο ποσό 2,422 εκατ. ευρώ του συγκεκριμένου δανείου είναι στη λίστα των δανείων σε καθυστέρηση, την οποία έχει συντάξει η εταιρεία Grant Thornton και περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι το συγκεκριμένο δάνειο καλύπτεται από εγγυήσεις.
Τα περισσότερα εκ των άνω στοιχείων υπάρχουν στη σχετική δικογραφία για την υπόθεση της First Business Bank, η οποία έχει δει ευρέως το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές στα συγκεκριμένα δάνεια… και αυτό έχει και τη σημασία του και το ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η FBB ενέκρινε χρηματοδότηση με κάλυμμα μετρητά, τα οποία δεν αφορούν σε ίδια διαθέσιμα των εταιρειών, αλλά στο προϊόν του δανείου. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το προϊόν της κατάθεσης αποδεσμεύεται σταδιακά με συνέπεια η εγκριθείσα χορήγηση να παραμένει χωρίς εξασφάλιση όπως στις περιπτώσεις των ΔΟΛ Α.Ε. και Clear Sky Resort.
Ειδικότερα για την περίπτωση του ΔΟΛ γίνεται αναλυτική αναφορά και υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις. Αναφέρεται ότι:
– η Τράπεζα χορήγησε μακροπρόθεσμα δάνειο ποσού 8 εκατ. ευρώ στο ΔΟΛ Α.Ε. διάρκειας 7 ετών με αποπληρωμή κεφαλαίου στη λήξη (Ιούλιος 2018) με επιτόκιο euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 4% και εισφοράς του Ν. 128/75.
– Το δάνειο χορηγήθηκε με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης των εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ Α.Ε.
– Ως εξασφάλιση προβλεπόταν η λήψη ισόποσης κατάθεσης.
Και ακολουθούν οι εξής παρατηρήσεις:
1. Ο όμιλος Ρέστη κατείχε το 19,23% των μετοχών του ΔΟΛ Α.Ε. ενώ παράλληλα τα χαρακτηριστικά της εν λόγω χορήγησης κρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκά για μία ζημιογόνα εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έναν ιδιαίτερα επηρεασμένο από την οικονομική κρίση κλάδο. Καθίσταται συνεπώς απαραίτητη η ένταξή της στα χρηματοδοτικά ανοίγματα του ομίλου Ρέστη.
2. Η χρηματοδότησή της εταιρείας στη βάση της προόδου του προγράμματος αναδιοργάνωσης είναι γενική και δεν μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί και να επιβεβαιωθεί. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να αφορά συγκεκριμένα αντικείμενα/προγράμματα τα οποία θα πρέπει να είναι ελεγμένα εκ μέρους της τράπεζας.
3. Δεν υπάρχει δεσμευμένη κατάθεση από ίδια διαθέσιμα της εταιρείας αλλά το προϊόν του δανείου έγινε κατάθεση σε δεσμευμένο λογαριασμό από τον οποίο γίνονται σταδιακά οι εκταμιεύσεις. Αποτέλεσμα αυτό το δάνειο είναι ανεξόφλητο κατά το ήμισυ.
4. Μία εκ των τριών εκταμιεύσεων στις 28.9.2011 ποσού 1,25 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε με καθυστέρηση από την Επιτροπή δανείων (ημερομηνία έγκρισης 22.11.2011). Αίτημα της εταιρείας από 20.12.2011 για εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού 4,25 εκατ. ευρώ του εγκριθέντος ορίου μέχρι το πέρας του ελέγχου δεν είχε εγκριθεί να εκταμιευθεί.
5. Δεν αναφέρεται ο λόγος αποπληρωμής του δανείου με μία πληρωμή στη λήξη του μετά από επτά έτη, ούτε οι πηγές, προέλευσης των ταμεικαών ροών αποπληρωμής του. Αν ληφθούν υπόψη και τα δυσμενή στοιχεία του ομίλου, η αποπληρωμή τίθεται εν αμφιβόλω.
6. Το επιτόκιο χορήγησης euribor 3 μηνών και περιθώριο 4% βάσει των οικονομικών στοιχείων του ομίλου ΔΟΛ, αλλά και γενικότερα της τραπεζικής πρακτικής με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θεωρείται ευνοϊκό. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η δεμσευμένη κατάθεση ποσού 4,25 εκατ. ευρώ προσφέρει επιτόκιο 3,02% γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο το περιθώριο κέρδους της τράπεζας.
7. Μέχρι 30.4.2012 δεν είχαν πληρωθεί τόκοι συνολικού ποσού 241 χιλιάδων ευρώ, οι οποίοι αφορούν το εάμηνο 31.10.2011 έως 30.4.2012 και ως εκ τούτου θα πρέπει να παύσει ο εκτοκισμός της απαίτησης (άρθρο 88 του Ν. 3601/2007).
8. Λόγω των απλήρωτων τόκων της μη εκταμίευσης του συνόλου του δανείου των δυσμενών οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και του ομίλου, της μη ύπαρκξης εξασφαλίσεων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής προτείνεται ο σχηματισμός πρόβλεψης σε ποσοστό 25% επί της ακάλυπτης απαίτησης 3,991 εκατ. ευρώ.
9. Αναφορικά με την ΠΔ/ΤΕ 2442/99 η τράπεζα κατατάσσει τη χρηματοδότηση στην κατηγορία των ενήμερων απαιτήσεων ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στην κατηγορία των απαιτήσεων με καθυστέρηση 3-6 μήνες.
Ορισμένοι λένε ότι ο Ρέστης πληρώνει και τη σχέση του με τον ΔΟΛ στον οποίο ήταν βασικός μέτοχος και του στοίχησε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια λένε οι ίδιοι , άλλοι πληρώνουν κι άλλοι γλεντάνε δηλαδή.
Για την ιστορία το χαρτοφυλάκιο «ενήμερων» δανείων της First Business Bank έχει περάσει στην Εθνική Τράπεζα.
Τέλος, επειδή ο όμιλος ΔΟΛ και ορισμένοι βασικοί του μέτοχοι είναι επιβαρυμένοι με δάνεια που ξεπερνούν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων έχει χορηγήσει η τράπεζα Alpha Bank, ίσως οι εποπτικές αρχές οφείλουν να κάνουν ανάλογες έρευνες σε όλους τους τύπους και τα είδη των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Γιατί στο τέλος τον λογαριασμό από τυχόν επισφάλειες δεν τον πληρώνουν τα στελέχη των τραπεζών που χορηγούν τα δάνεια «κατά παρέκκλιση της τραπεζικής πρακτικής», αλλά οι φορολογούμενοι.