Το γεγονός ότι ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ μεταφέρει την έδρα του στο Βέλγιο 76 χρόνια από την ίδρυσή του και 66 από την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο μαρτυρά πρώτον την κρισιμότητα της απόφασης, την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, το οποίο δεν μπορεί να δανείσει, παρά μόνο τους εγχώριους νταβατζήδες, και κυρίως τις προοπτικές της χώρας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως καλλιεργούνται από τέτοιες αποφάσεις.
…Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι σήμερα με μικρά γράμματα στις εφημερίδες διαπλοκής (εξαίρεση η Ελευθεροτυπία, η οποία το έχει πρωτοσέλιδο).
Όμως δεν είναι δεν είναι μόνο η ΒΙΟΧΑΛΚΟ που μεταφέρει την έδρα της, δηλαδή την καρδιά του ομίλου που απασχολεί 7.700 εργαζόμενους και διαθέτει πάνω από 10 εργοστάσια στην Ελλάδα. Φεύγουν εταιρείες σύμβολα από την χώρα. Εκτός από την ΒΙΟΧΑΛΚΟ την έδρα της μετέφερε η Coca Cola, αφού προηγουμένως περιόρισε την βιομηχανική της παραγωγή, η ΦΑΓΕ, η οποία μετακόμισε στο Λουξεμβούργο και η ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει παρουσία στην Αθήνα μέσω υποκαταστήματος. Το ίδιο έχουν κάνει δεκάδες εταιρείες στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Υπάρχουν κι άλλες περισσότερες που δεν μεταφέρουν απλά την έδρα τους αλλά ολόκληρα εργοστάσια (υαλουργία YIOULA) αφού η παραγωγή στην Ελλάδα του Σαμαρά και του Βενιζέλου έχει γίνει ασύμφορη.
Δεν είναι περίεργο ότι ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί κατηγορεί την κυβέρνηση για απουσία ενδιαφέροντος για τη βιομηχανία. Μάλιστα ο ΣΕΒ φθάνει στο σημείο να λαϊκίσει λέγοντας απλά την αλήθεια ότι η κυβέρνηση ασχολείται μήνες με το ΦΠΑ στην εστίαση και δεν ασχολείται με τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Εμείς θα προσθέσουμε ότι ασχολείται χρόνια με το πώς θα διαθέσει το επίδομα θέρμανσης στους αδυνάτους και μήνες για να διαμορφώσει ένα φόρο ακινήτων.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο μεταφοράς στο Βέλγιο
Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ αποτελείται από επτά βασικές εταιρείες (ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωλ. Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ, ΣΙΔΜΑ) και συνολικά από 80 νομικά πρόσωπα. Εχει ετήσιο κύκλο εργασιών 3,3 δις. ευρώ και απασχολεί 7.700 εργαζόμενους. Η μητρική εταιρεία είναι η ΒΙΟΧΑΛΚΟ η οποία δεν ασκεί παραγωγική δραστηριότητα, αλλά είναι εταιρεία συμμετοχών (holding), δηλαδή διαχειρίζεται τις συμμετοχές που έχει στις υπόλοιπες εταιρείες. Και οι επτά βασικές εταιρείες του ομίλου και η μητρική είναι όλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέτοχοι του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι τα αδέλφια Νικόλαος και Ευάγγελος Στασινόπουλος οι οποίοι ελέγχουν το 60,88% των μετοχών. Ποσοστό 13,3% έχει η εταιρεία Cofidin με έδρα το Βέλγιο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό περίπου 26% διαθέτει το ευρύ επενδυτικό κοινό.
Η απόφαση μεταφοράς της έδρας αφορά μόνο στη μητρική, δηλαδή την holding, δηλαδή την καρδιά του ομίλου. Οι λόγοι της μεταφοράς καθαρά χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί. H εταιρεία δεν έχει πλέον πρόσβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να την δανείσει. Οπότε επιλέγει να είναι στο εξωτερικό όπου μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τραπεζικές και γενικότερα χρηματοοικονομικές της ανάγκες. Με την ίδια λογική δεν θέλει να είναι εισηγμένη σε ένα περιφερειακό χρηματιστήριο όπως είναι Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά θέλει να είναι στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο, όπως είναι το Euronext, το οποίο έχει συγχωνευθεί με το New York Stock Exchange και αντιπροσωπεύει το 1/3 της αγοράς εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως.
Η holding αριθμεί στα χαρτιά μόνο δύο (2) εργαζόμενους. Ωστόσο η λογιστική, η επενδυτική και η τραπεζική υποστήριξη του ομίλου με 80 παρακλάδια και τζίρο 3,3 δις. απαιτεί περισσότερο προσωπικό το οποίο διαμοιράζεται σε άλλες θυγατρικές του ομίλου.
Οι εταιρείες που έχουν την παραγωγή και τα εργοστάσια στην Ελλάδα προς το παρόν θα παραμείνουν ως έχουν. Όμως αναλυτές εκτιμούν ότι στο μέλλον ευρεία παραγωγική αναδιάρθρωση, καθώς ο όμιλος πλήττεται από την εγχώρια ύφεση και κυρίως επιβαρύνεται από το ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί σοβαρότατο ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ διανύει εφέτος την έκτη συνεχή χρονιά με ζημιογόνα αποτελέσματα.
Για το ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι πλήγμα αφού η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι ιστορική εταιρεία, με χρονολογία εισαγωγής το 1947, δηλαδή πριν 66 χρόνια.