Παρά την έκφραση της έντονης διαφωνίας της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου με τη θεωρία των δύο άκρων (που εμπνεύστηκε –αλα ελληνικά- ο Χρύσανθος Λαζαρίδης), το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στη στρατηγική αυτή, που σχεδίασε κι εφαρμόζει μετά το τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. Όλα τα κόμματα, ακόμα και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ, χαρακτηρίζουν από ανιστόρητη έως επικίνδυνη τη θεωρία αυτή.
Fosphotos/ Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
της Βασιλικής Σιούτη
Παρά την έκφραση της έντονης διαφωνίας της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου με τη θεωρία των δύο άκρων (που εμπνεύστηκε –αλα ελληνικά- ο Χρύσανθος Λαζαρίδης), το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στη στρατηγική αυτή, που σχεδίασε κι εφαρμόζει μετά το τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. Όλα τα κόμματα, ακόμα και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ, χαρακτηρίζουν από ανιστόρητη έως επικίνδυνη τη θεωρία αυτή. «Το μόνο που θα καταφέρει είναι να βλάψει κι άλλο την τραυματισμένη δημοκρατία» σχολίαζαν πρόσφατα βουλευτές όλων των –πλην Χρυσής Αυγής- κομμάτων.
Η στρατηγική αυτή χρεώνεται στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Τάκη Μπαλτάκο, κι έχει ως υποστηρικτές το Φαήλο Κρανιδιώτη και το Μάκη Βορίδη (που παρά κάποια θεωρητική διαφοροποίηση που εξέφρασε, την εφαρμόζει στην πράξη με τον ίδιο τρόπο). Μετριοπαθείς και καραμανλικοί βουλευτές της Ν.Δ επισημαίνουν ότι «κανένας νεοδημοκράτης βουλευτής δεν βγήκε να υποστηρίξει αυτά που λέει ο Χρ.Λαζαρίδης. Μόνο ο Φάηλος Κρανιδιώτης, που δεν είναι βουλευτής και ο Μάκης Βορίδης που προέρχεται από την ακροδεξιά».
Είναι γνωστό ότι ο Κ.Καραμανλής θεωρούσε «ακραία» τα στελέχη του κόμματος του Γ.Καρατζαφέρη –μεταξύ των οποίων και οι Βορίδης και Γεωργιάδης που μετακόμισαν στη Ν.Δ- και για αυτό δεν ήθελε καμία συνεργασία μαζί τους.
Ο Α.Σαμαράς πάντως, τον τελευταίο χρόνο συνομιλεί συχνά με τον Μ.Βορίδη για διάφορα θέματα (που αφορούν κυρίως την στρατηγική της έντασης, τις τακτικές αντιμετώπισης των συνδικαλιστών κτλ). Κάποιοι στο Μαξίμου μοιάζει να τον έχουν πείσει ότι είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να τους βοηθήσει να πάρουν πίσω τους ψηφοφόρους που τους άφησαν για τη Χρυσή Αυγή, καθώς γνωρίζει τη γλώσσα (και όχι μόνο) της ακροδεξιάς.
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού εδώ και πολλές μέρες, περίπου από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Βασικός λόγος ήταν οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει περάσει μπροστά και τη Ν.Δ να συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν ψηφοφόροι της για τη Χρυσή Αυγή. Οι αρνητικές, αλλά αναμενόμενες αυτές δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με το οικονομικό αδιέξοδο προκάλεσαν τον πανικό. «Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι εύκολα αναστρέψιμα για τη Ν.Δ. Μόνο αν καταφέρει να δώσει στον ελληνικό λαό κάτι μεγάλο, που δεν μπορεί, ή αν παίξει ξανά το χαρτί του φόβου» εκτιμούσε πολιτικός αναλυτής πριν από μία εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι το χαρτί του φόβου στην τελευταία προεκλογική περίοδο ήταν αρκετά αποδοτικό.
To αποτελεσματικό χαρτί του φόβου
Η επιχείρηση φόβος –κλασική δοκιμασμένη συνταγή- εξυπηρετείται από τη θεωρία των δύο άκρων, η οποία παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά ως το άλλο άκρο του φασισμού, που μαζί με την Χρυσή Αυγή αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα. Με αυτό θέλουν να αναδείξουν τη Ν.Δ ως δύναμη σταθερότητας που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο άκρα.
Ενώ, όμως, μιλάει για δύο εξίσου καταδικαστέα γι’ αυτήν -υποτίθεται- άκρα, υιοθετεί περίπου πλήρως την πολιτική ατζέντα του ενός. Δηλαδή την ακροδεξιά ατζέντα. Με νόμο και τάξη, κυνήγι μεταναστών, εθνικισμό, ακόμα και για «ρατσισμό εναντίον των ελλήνων» μιλάνε ορισμένοι συνεργάτες του Α.Σαμαρά, κάτι που μέχρι τώρα έλεγε μόνο η Χρυσή Αυγή.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού τελευταία, ακούγονται επίσης, όλο και συχνότερα, φράσεις όπως: «Η πραγματική δεξιά δεν κυβέρνησε ποτέ», «η δεξιά πρέπει να απενοχοποιηθεί» και ότι η δεξιά «δεν μπορεί να είναι πλέον λάιτ όπως την εποχή του Κώστα Καραμανλή».
Το προσδοκόμενο όφελος από αυτή την στρατηγική είναι διπλό: και τον ΣΥΡΙΖΑ να εκθέσουν και την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής να φέρουν πίσω. Αυτά θεωρητικά όμως, γιατί στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ έχουν ενοχληθεί από την πολιτική ταύτιση της Ν.Δ με την ακροδεξιά που επιχειρεί ο Χρ.Λαζαρίδης. Για αυτό και αναγκάστηκε να ξεδιπλώσει μόνος του την τακτική του, που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ από τον ίδιο την περασμένη εβδομάδα. Τα λόγια του ήταν ενδεικτικά των προθέσεων του: «Η ένταση που καλλιεργείται από τον ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την ένταση της Χρυσής Αυγής που οδηγεί σε βία και νεκρούς». Ρίχνει δηλαδή την ευθύνη για τη φονική βία της Χρυσής Αυγής στον ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν την τροφοδοτεί.
Στην Κουμουνδούρου (αλλά και στον Περισσό) είναι σε συναγερμό , καθώς ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξουν διάφορες προβοκάτσιες το επόμενο διάστημα, ώστε να προκληθούν να απαντήσουν και να φανεί ότι δημιουργούν εντάσεις. Έχουν άλλωστε κάθε λόγο να ανησυχούν όταν ακούν τον κ. Λαζαρίδη να δηλώνει: «Αν δεν σταματήσει αυτή η ένταση, να πάνε φυλακή αυτοί που πρέπει και οι άλλοι να φρονιμέψουν, θα έχουμε και άλλους νεκρούς».
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είπε δημόσια αυτές τις μέρες όσα συζητούσαν και σχεδίαζαν καιρό τώρα σε έναν στενό κύκλο στο Μαξίμου. Αυτήν ακριβώς την τακτική, ξεδίπλωσε και στη Βουλή ο κ.Λαζαρίδης: «Η Χρυσή Αυγή ευτελίζει το ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν σημαίνει όμως ότι μόνη αυτή έχει ευθύνες. Ευθύνες έχουν και άλλοι. Χτες ζήσαμε έναν ευτελισμό στο ελληνικό κοινοβούλιο από την πλευρά της κυρίας Κωνσταντοπούλου» είπε.
Όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Τον τελευταίο χρόνο έβγαιναν κι έμπαιναν στο συρτάρι. Ποτέ όμως με αυτή την ένταση, που καταδεικνύει ότι η πολιτική επίθεση του επιτελείου κλιμακώνεται. Παρότι οι αφορμές είναι οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, ο κ.Λαζαρίδης επιμένει να στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον κατηγορεί για χρήση βίας: «Υπερασπίζονται τους κουκουλοφόρους, τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί και δολοφόνους, φωνάζουν εμφυλιοπολεμικά συνθήματα που στάζουν αίμα», είπε πρόσφατα, προσθέτοντας και τη «φράση κλειδί» για εκείνον: «Η στρατηγική έντασης αλληλοτροφοδοτείται».
Η θεωρία αυτή έχει προβληθεί και από φίλα προσκείμενα ΜΜΕ ενώ κυκλοφορούν και διάφορα non paper με «επιχειρήματα», ώστε να πείσουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπτει την τρομοκρατία».
Η γραμμή λέει να πιέζεται η Αριστερά να κάνει αυτοκριτική και να κατηγορείται ότι εάν αυτή δεν συντηρούσε την ένταση , η Χρυσή Αυγή θα είχε συντριβεί. Παρουσιάζουν δηλαδή περίπου ως μοναδική αιτία του φουσκώματος της Χρυσής Αυγής, την άνοδο της αριστεράς. Επίσης, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες είναι χρήσιμο να ταυτιστούν με τη βία.
Ο κ.Λαζαρίδης που ανέλαβε να επικοινωνήσει δυναμικά τη γραμμή προς τα έξω τις προηγούμενες μέρες, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τη Χρυσή Αυγή, διαψεύδοντας τα συγκεκριμένα σενάρια. Δεν διαψεύστηκε όμως ποτέ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που αποκάλυψε ότι ο κ.Μπαλτάκος, πριν από μερικούς μήνες, τον είχε προειδοποιήσει ότι αν η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ συνέχιζαν να τους δημιουργούν προβλήματα, θα αναγκάζονταν να συνεργαστούν με τη Χρυσή Αυγή.
Επίσης, κάποιοι, παρασκηνιακά, επισήμαιναν πως αν στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν μπει στη Βουλή, μόνο με τη Χρυσή Αυγή η ΝΔ (αν έμενε στα ίδια ποσοστά) θα έβγαζε τις 151 έδρες, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι εντός της Ν.Δ δεν ήταν πολλοί αυτοί που έβλεπαν θετικά κάτι τέτοιο. Κάποιοι μάλιστα απειλούσαν με διάσπαση. Επιχειρηματικοί –εφοπλιστικοί κύκλοι εκτός κόμματος, όμως, το προωθούσαν.
«Βόμβα» στο μηχανισμό της καταστολής η αλλαγή της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγης
Σήμερα έχει προκριθεί άλλος σχεδιασμός. Θέλουν τους ψηφοφόρους και όχι τα στελέχη. Κι αυτό εκτιμούν ότι θα το πετύχουν με την επιβολή του «νόμου και της τάξης» του Ν.Δένδια και την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας. Επίσης με το να στριμώχνουν την Χρυσή Αυγή -όχι για την ιδεολογία της, αλλά για τα ποινικά αδικήματα των στελεχών της.
«Με ποια αστυνομία θα το κάνουν αυτό, όταν η πλειοψηφία των δυνάμεων επιχειρήσεων της αστυνομίας είναι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής;» αναρωτιέται πολιτικός αναλυτής, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι ο συμψηφισμός φασισμού και αριστεράς δεν περνάει στον κόσμο. Επιμένει ωστόσο, ότι η απόφαση να αναδειχθεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ενδέχεται να δημιουργήσει κρίση στα σώματα ασφαλείας και να τα αποσταθεροποιήσει, καθώς χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως « «βόμβα» στο μηχανισμό της καταστολής». «Δεν τους ελέγχουν» λέει «και υπάρχει κίνδυνος βεντέτας».
Στην αριστερά τονίζουν ότι όλες οι δράσεις της Χρυσής Αυγής που προηγήθηκαν της τελευταίας δολοφονίας, όπως τα γεγονότα στο Γράμμο, στο Μελιγαλά, στο Πέραμα, συνέβησαν με το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων.
«Δεν ελέγχονται όλα και το μονοπάτι που βαδίζει η κυβέρνηση είναι επικίνδυνο» αναφέρουν στελέχη της αριστεράς. «Τόσο καιρό ανέχονταν τη Χρυσή Αυγή, γιατί θεωρούσαν ότι μπορεί να μας τρομοκρατεί και για να φαίνεται η Ν.Δ μετριοπαθής. Τώρα όμως μπορεί να τους ξεφύγει».
Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μετά τα τελευταία γεγονότα οι χαμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ θα επιστρέψουν στην κοιτίδα τους (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής ήταν πρώην ψηφοφόροι της Ν,Δ) . Γι’αυτό φροντίζουν για τη δημιουργία ενός φιλικού προς την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής περιβάλλοντος, με αντιμεταναστευτικό λόγο και εθνικιστικές κορώνες.
Επίσης, ελπίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει σε κάποια από τις προκλήσεις, που θα συνεχιστούν, πιθανότατα, για να φανεί ότι τροφοδοτεί την ένταση. Δεν κρύβουν άλλωστε, ότι με μεγάλη χαρά θα υποδέχονταν κάποιο γεγονός «αλα Υπατία», ώστε να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και το μεταναστευτικό, αλλά και να παρουσιάσουν τα στελέχη τους ως «ανθέλληνες». Στη λογική αυτή διακινούνται και κείμενα με τα σχετικά «επιχειρήματα» καθώς και άλλα που «εξηγούν» «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρο».
Αν ο πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω και συνεχίσει να έχει τον πρώτο ρόλο στην χάραξη της στρατηγικής ο κ.Λαζαρίδης (που χαρακτηρίζεται ακραίος από πολλούς μέσα στη Ν.Δ και είναι κόκκινο πανί για ακόμα περισσότερους) δεν αποκλείεται να επανέλθουν από την άλλη πλευρά των εταίρων τα σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού, αυτή τη φορά με την ελπίδα να βρουν συμμάχους κι εντός Ν.Δ. Πολλά μετριοπαθή στελέχη, όπως και οι Ευρωπαίοι, τονίζουν ότι το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας πρέπει να κυλήσει ομαλά και η στρατηγική της έντασης που επέλεξε το Μαξίμου, καθώς και η ατιμώρητη δράση της Χρυσής Αυγής, για την οποία φέρει ευθύνη, δεν εγγυώνται κάτι τέτοιο.