H μήνυση, αφορά δημοσίευμα του directnews.gr της 19-9-2013, με τίτλο «Με 'κόλπα Μπουρμπούλια' επιχειρούν να διασώσουν τον Προβόπουλο για το σκάνδαλο της Proton!»
Η Δέσποινα Μπρούσαλη, η οποία είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος επί 20 χρόνια και μελος της ΕΣΗΕΑ, κλήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι τηλεφωνικά, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου –με εντολή εισαγγελέα, όπως της είπαν– να εξεταστεί ως μάρτυρας σε προκαταρκτική εξέταση. Η δημοσιογράφος, ως όφειλε, προσήλθε στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου της ανακοινώθηκε ότι συλλαμβάνεται.
Σε ότι αφορά στην εξέλιξη της υπόθεσης, η Δέσποινα Μπρούσαλη παραπέμφθηκε για να δικαστεί σήμερα το μεσημέρι στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Εκεί ο πρόεδρος του Δικαστηρίου υπέβαλε δήλωση αποχής, διότι ήταν γνωστός της κας. Χατζάκη και επομένως δεν μπορούσε να εκδικάσει τη μήνυση.
Στις 5 περίπου το απόγευμα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο- το οποίο συνεδρίασε εν συμβουλίω- με βούλευμά του έκανε δεκτή τη δήλωση αποχής του πρόεδρου του Αυτόφωρου Δικαστηρίου και τη θέση του κατέλαβε άλλη συνάδελφός του.
Ωστόσο και εκείνη αμέσως μόλις ανέβηκε στην Έδρα δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκδικάσει την υπόθεση επειδή συνυπηρετούσε στα ανακριτικά γραφεία με την κα. Χατζάκη και υπέβαλε με τη σειρά της δήλωση αποχής.
Έτσι το Δικαστήριο διέκοψε για το πρωί της Πέμπτης προκειμένου το Αυτόφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικειο (εν συμβουλίω) να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να εξετάσει το “κώλυμα” της προέδρου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ η δίωξη που ασκήθηκε κατά της Δ. Μπρούσαλη δεν είναι με τις «περί Τύπου» διατάξεις, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να την συλλάβουν τρεις ολόκληρες ημέρες μετά τη λήξη της αυτόφωρης διαδικασίας.
Την ίδια ώρα, ο Πέτρος Κυριακίδης -ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καταχράστηκαν, μέσω δανείων, 700 εκατομμύρια ευρώ από την Proton – κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος αν και έχουν περάσει οκτώ ολόκληροι μήνες από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης εναντίον του.