Mετά την αμετάκλητη καταδίκη του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας για φορολογική απάτη, ο ηγέτης του PdL, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απειλεί τώρα με επιστροφή στις κάλπες, προκαλώντας έντονες ανησυχίες εντός και εκτός Ιταλίας.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους είναι εμφανείς και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική προοπτική», επισημαίνει το ΔΝΤ, το οποίο και προβλέπει αύξηση του χρέους της χώρα στο 3,3% του ΑΕΠ, αν δεν επιβληθούς νέες περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την άλλη, αρνείται να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ιταλία για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της, που ξεπερνάει το 130% του ΑΕΠ της.

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο έχει ήδη εκφράσει τη βούληση του να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, μόλις 7 μήνες μέτα την προηγούμενη εκλογική μάχη, που οδήγησε το Δημοκρατικό Κόμμα και το PdL σε μια δύσκολη συγκυβέρνηση.

Το χρονικό της κυβερνητικής κρίσης και οι πολιτικοί ελιγμοί

Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ και οι απειλές

Κατά την επιστροφή του από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ενρίκο Λέτα έπρεπε κανονικά να προχωρήσει σε υπουργικό συμβούλιο, όπου θα αποφασιζόταν πιθανή αναβολή ή κατάργηση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ από 21% σε 22%, αλλά και τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς το έλλειμμα της χώρας δεν επιτρέπει τη διαρροή εσόδων.

Να σημειωθεί πως ο Λαός της Δημοκρατίας ή Forza Italia, όπως εκ νέου μετονομάστηκε, απαιτούσε την κατάργηση του μέτρου, ενώ ο Μπερλουσκόνι παράλληλα απειλούσε να αποσύρει τους υπουργούς του, μόλις η ειδική επιτροπή της Γερουσίας ψήφιζε την αποπομπή του από το κοινοβούλιο.

Ψήφος Εμπιστοσύνης

Εν μέσω λοιπόν της έντονης φημολογίας περί παραίτησης των υπουργών του Μπερλουσκόνι, ο Λέτα επέλεξε να παγώσει κάθε διαδικασία μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και το σώμα θα καλείτο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να κρατηθούν σε χωριστά πεδία η υπόθεση του Μπερλουσκόνι και το μέλλον της κυβέρνησης, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα βγουν όλοι χαμένοι», είχε υποστηρίξει τότε ο Λέτα.

Η παραίτηση των υπουργών «για να μην είναι συνένοχοι σε μια περαιτέρω προσβολή των Ιταλών από την αριστερά»

Η απάντηση του Μπερλουσκόνι υπήρξε άμεση. Συβούλευσε τους υπουργούς του να αδράξουν την ευκαιρία και να παραιτηθούν, όπως και συνέβη το Σάββατο.

«Η απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από τον πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου να παγώσει οποιαδήποτε δράση της κυβέρνησης, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την αύξηση του ΦΠΑ, είναι μια κατάφορη παραβίαση της κυβερνητικής συμφωνίας», υποστήριξε καλώντας για άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Ο Λέτα χαρακτήρισε μέσω διαδικτύου «παραληρηματική» την κίνηση του Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα.

Λέτα και Ναπολιτάνο αναζητούν τώρα μια λύση, που θα αποτρέψει τις εκλογές με πιθανότερο το σενάριο μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να προχωρήσουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μην ξεπεραστεί το 3% αναφορικά με τη σχέση χρέους/ ΑΕΠ.

Διαρροές από τη νέα Forza Italia
 
Μπορεί ο Μπερλουσκόνι να έχει ξεκινήσει κανονικά την προεκλογική του καμπάνια, δηλώνοντας βέβαιος για τη νίκη της Κεντροδεξιάς, ωστόσο την αποψή του δεν δείχνουν να συμμερίζονται όλοι οι μέχρι πρότινος υποστηρικτές του. Και οι διαρροές δεν είναι διόλου ασήμαντες.

Ο αρμόδιος υπουργός για τις Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις, Γκαετάνο Κουαλιαριέλλο, ανακοίνωσε ότι «δεν βρήκε ακόμη τον χρόνο να υποβάλει την παραίτησή του» αν και θα το κάνει, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «δεν εννοεί να πάρει μέρος στο νέο πολιτικό πείραμα της Forza Italia».

Αντίστοιχα, η υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, δήλωσε απρόθυμη να στηρίξει τη νέα Forza Italia, ενώ ο υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτσιο Λούπι, προειδοποίησε ότι το νέο κόμμα κινδυνέυει να γίνει «εξτρεμιστικό».

Ο Ενρίκο Λέτα διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Κάτω Βουλής, και αν κερδίσει την υποστήριξη ορισμένων γερουσιαστών του Μπερλουσκόνι ή του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), θα μπορούσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό εκπομπής του Rai Tre έδινε στην πρόθεση ψήφου: 34,4% στη Κεντροδεξιά συμμαχία έναντι 34,2% της Κεντροαριστεράς, αλλά 29,4% στο Δημοκρατικό Κόμμα με τη Forza Italia  να μην ξεπερνά το 27%. Ακολουθεί το Κίνημα 5 Αστέρων με 21%.

 «Όταν θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε δύο, τρεις ή τέσσερις μήνες, θα αποφασίσει ο λαός», δήλωσε σήμερα ο Μπέπε Γκρίλο του M5S.

(Με πληροφορίες: Reuters, Deutsche Welle, ANSA, Ναυτεμπορική, Ημερησία)