Στο ρεπορτάζ των Financial Times μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το Lobby Control, μια οργάνωση που κάνει καμπάνια για μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, καταγγέλλει πως το χρονοδιάγραμμα των δωρεών αυτών είναι «εξαιρετικά προβληματικό».
 
Η Μέρκελ παρενέβη προσωπικά για να καθυστερήσει την απόφαση των Βρυξελλών, η οποία αναμενόταν να ωφελήσει αυτοκινητοβιομηχανίες χωρών του Νότου (που κατασκευάζουν αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού από τις γερμανικές φίρμες).

Έστειλε δε τον επικεφαλής του προσωπικού της στο Παρίσι για διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και για επαφή με πολιτικούς ηγέτες αλλά και στελέχη βιομηχανιών που προμηθεύουν υλικά στις γερμανικές εταιρείες.

Στο θέμα έχει αναφερθεί και η Handelsblatt που έχει επισημάνει τις εντατικές επαφές της Μέρκελ με ανώτερα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία έχει προσκαλέσει πάνω από 65 φορές στο γραφείο της κατά την τελευταία 4ετία.

Η αποκάλυψη η οποία καλύπτεται πολιτικά από το αριστερό Die Linke έχει προκαλέσει τριγμούς στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα αναφέρθηκε στην δωρεά, ως απόδειξη μιας ιδιαιτέρως στενής σχέσης μεταξύ της Μέρκελ και των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Βασικό επιχείρημα της γερμανικής πλευράς ήταν ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι γερμανοί κατασκευαστές BMW και Daimler-Benz, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πολύ πιο ενεργοβόρα από ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρίες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, η παρέμβαση του Βερολίνου εκνεύρισε κάποιους από τους εταίρους του στην ΕΕ, οι οποίοι παρακολουθούν την γερμανική κυβέρνηση να προωθεί την υπονόμευση της απόφασης ήδη από τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας πρώτα την στήριξη των μικρότερων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία, στις οποίες οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διατηρούν εργοστάσια.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την Σύνοδο του Ιουνίου η κα Μέρκελ συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δεχθεί παραχωρήσεις στην τραπεζική ένωση, με αντάλλαγμα την στήριξή του στο θέμα των καυσαερίων.