«“Όχι” σε νέα μέτρα, το μήνυμα Μαξίμου προς τους πιστωτές», είναι τίτλος κεντρικού θέματος στο vima.gr.

«Ο Πρωθυπουργός, μια μέρα μετά το μήνυμα που έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες από τις Βρυξέλες, να επιδείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, άκουσε τις απόψεις του αυστριακού τεχνοκράτη που ηγείται του Euro Working Group, της ομάδας εργασίας που υποστηρίζει το Eurogroup, ενώ είχε την ευκαιρία -σύμφωνα με πληροφορίες- να ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αν αυτό αληθεύει έστω και λίγο, αυτομάτως συνεπάγεται ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικά ενδιαφέρουσα, με εξελίξεις και πρωτίστως, από την πλευρά των δανειστών, με αστάθεια.

Έπειτα από το Eurogroup, τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών και τις δηλώσεις διεθνών παραγόντων, τίποτα από όσα θα ευχόταν η κυβέρνηση, τίποτα από όσα διεμήνυε ότι θα ζητήσει, μιας και ήταν υπάκουο παιδί και υπερέβαλε σε ζήλο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τίποτα από όσα «ανακουφιστικά» ή «αναπτυξιακά» άφηνε να διαρρεύσει ότι έρχονται, δεν πρόκειται να συμβεί.

Τα χαστούκια, από το πετρέλαιο θέρμανσης, το τι και το πόσο της διαθεσιμότητας μέχρι την αναδιάρθρωση χρέους, την μετακύλιση ομολόγων, ακόμη και μέχρι τα νούμερα της ύφεσης και του χρηματοδοτικού ή δημοσιονομικού κενού είναι απανωτά και αυξάνονται όσο παιρνούν οι μέρες.

Αν επομένως η κυβέρνηση εννοεί αυτό που άφησε να διαρρεύσει, είτε μπλοφάρει για εσωτερική κατανάλωση και για ευνοϊκότερη διαπραγμάτευση όψεων των νέων μέτρων και οικονομικών μεγεθών είτε παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πια.
 

Σύγχυση στο Μαξίμου


Οι εισηγήσεις που δέχεται αυτή τη στιγμή ο Σαμαράς για το θέμα είναι πολλές, από τη σύμπλευση με τη γραμμή των δανειστών μας στην Ε.Ε. (γραμμή Στουρνάρα) μέχρι και τη διενέργεια εκλογών, καθώς σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες η πρώτη ευφορία από την επιχείρηση αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής γρήγορα αντικαταστάθηκε από τα δημοσιεύματα για τις αστοχίες του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Υπέρ της δεύτερης άποψης δεν είναι κάποια οργανωμένη ομάδα εντός της Ν.Δ. αλλά στελέχη της κυβέρνησης, πολλοί βουλευτές και κομματικά στελέχη τα οποία έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, σημειώνει το naftemporiki.gr.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές μόνο κατ' όνομα εμφανίζονται πειθήνιοι, προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν, καταθέτωντας ερωτήσεις και προτάσεις για δήθεν φιλολαϊκά ζητήματα και άλλοτε προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν όψεις της επικαιρότητας (βλ. ακτινοβολία πέριξ του Ραδιομεγάρου).

Ακόμη και υπουργοί εμφανίζονται να διαφοροποιούνται. Όσο κι αν δεν αποτελεί τεκμήριο ύψιστης πολιτικής συνέπειας, η σημερινή δήλωση του Αδώνιδος, «εάν η τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές», έχει τη σημασία της.

To ζήτημα των νέων μέτρων πλέον είναι το πότε

Δημοσίευμα σήμερα της γερμανικής Die Zeit κάνει λόγο για σχέδιο στήριξης που προβλέπει:

 
– Την αξιοποίηση των αδιάθετων ποσών από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη χρηματοδοτικού “κενού” 4 δισ. ευρώ

-Τη διακράτηση κεφαλαίων που θα αντληθούν από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με την επισήμανση ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα έντοκα ως εγγύηση μέσω ΕΚΤ

-Ενδεχόμενο νέο δάνειο για το 2016

-Επιμήκυνση υφιστάμενων δανείων και μείωση επιτοκίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σχεδιάζονται νέα σενάρια για την Ελλάδα, επειδή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας θεωρείται απίθανη η επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ένα ενδεχόμενο είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας ως τις αρχές του 2016, οπότε και εκπνέει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ένα ποσό το οποίο εκτιμάται σε «μεγάλο μονοψήφιο αριθμό» δισεκατομμυρίων.


Η «Zeit» υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να πείσουν για αυτό το ΔΝΤ κατά την πρόσφατη σύνοδο στην Ουάσιγκτον, το Ταμείο ωστόσο φαίνεται να επιμένει για ένα πραγματικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο Στουρνάρας αυτοδιαψεύδεται ανοιχτά


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σήμερα πως στο τραπέζι βρίσκονται «διάφορα σενάρια» για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του 2013.
 
Ερωτηθείς εάν παραμένει στο τραπέζι η μετακύλιση των ομολόγων, σε συνδυασμό με ένα «δάνειο – γέφυρα», απάντησε «όλα παραμένουν στο τραπέζι».
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας μετείχε σε σύσκεψη στο Μαξίμου, στο οποίο βρέθηκε νωρίτερα σήμερα και ο επικεφαλής του Euroworking Group για συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο.
 
Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους τοποθετούνται χρονικά τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013, όπως είχε επισημάνει νωρίτερα παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ερώτηση για το αν η αρνητική στάση της τρόικας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί των επιδομάτων που θα δοθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να έχει επιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όχι, δεν με απασχολεί».

Ο Βενιζέλος δεν θέλει νέα μέτρα

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη σύσκεψη στελεχών υπό τον πρόεδρο του κόμματος.
Ο Ευ. Βενιζέλος, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επανέλαβε ότι έχουν επιτευχθεί πολύ σοβαρά αποτελέσματα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και εκτίμησε πώς τώρα πρέπει να γίνει συνολική συζήτηση για τις προτεραιότητες και να πέσει το βάρος στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στο δίπτυχο «ανάπτυξη-απασχόληση».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφερόμενος στη συζήτηση για την πορεία του χρέους,
ο Βενιζέλος ανέπτυξε τους «δρόμους» που υπάρχουν, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για νέο κούρεμα, έξοδο στις αγορές, ελάφρυνση χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ομόλογα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

(με στοιχεία από naftemporiki.gr, vima.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)