Η ανάλγητη αυτή απόφαση, που φέρνει στο φώς της δημοσιότητας η Ελευθεροτυπία, έρχεται προς αντιμετώπιση του προβλήματος αιθαλομίχλης που εμφανίστηκε την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση αρχικά είχε άλλα σχέδια. Πρότεινε τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να μπορούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μπορέσουν να θερμάνουν τα σπίτια τους, αλλά αφού η πρόταση δεν έγινε δεκτή, κάποιος ιδιαίτερα ευφυής υπάλληλος του υπουργείου (που προφανώς έχει τρόπο να θερμάνει το σπίτι του) σκέφτηκε ότι δεν θα είναι και τόσο φοβερό να κρυώσουν μερικές οικογένειες για το κοινό καλό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στην Ελευθεροτυπία, εξετάζεται η επιβολή απαγόρευσης να καίνε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Ανοιχτό είναι το θέμα αν η απαγόρευση θα αφορά και σε ενεργειακά τζάκια και συστήματα πέλετ. Ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις καμινάδες.
Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις των τελευταίων πέντε ετών, υπερβάσεις των ορίων λήψης μέτρων και των ορίων συναγερμού για τα αιωρούμενα σωματίδια εμφανίζονται αντίστοιχα 10 έως 15 ημέρες και 3-4 μέρες το χρόνο, κυρίως στην καρδιά του χειμώνα, με βαρύ κρύο.
Στο πακέτο των μέτρων για την αιθαλομίχλη περιλαμβάνονται ακόμη:
α) συστάσεις προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού και ιδίως των ατόμων αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών κ.λπ. (πάνω από 50 μg/m3),
β) περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών, με μείωση της δραστηριότητας μόνο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων (πάνω από 100 μg/m3 ), και
γ) περιορισμός των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3).