Τα μέλη της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών έθεσαν στην διάθεση του πρύτανη, τις παραιτήσεις τους, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα. Είχε προηγηθεί απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων για δύο νέες 48ωρες απεργίες στο πανεπιστήμιο από Τρίτη - Η κυβέρνηση ζυγίζει επιστράτευση και εισβολή των ΜΑΤ
Την ίδια απόφαση έλαβαν πριν από λίγο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
Σε παράταση του αναβρασμού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παραπέμπει η απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας, για ενδέκατη εβδομάδα, με άλλες δύο 48ωρες απεργίες έως και την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την απόφασή τους, η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σε αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρα τους.
Θα συνεδριάσει όμως για να καλύψει ή όχι την απόφαση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων της Αθήνας και η Ομοσπονδία τους.
Παραιτήθηκε η Σύγκλητος
Η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ που ακολούθησε αποτύπωσε τη μεγάλη αναστάτωση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Συγκλήτου, δηλαδή οι πρόεδροι των Τμημάτων, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αιτία για την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου ήταν οι πρώτες πρόχειρες λίστες από το ΑΣΕΠ με τη μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, αλλά και ο φόβος επέμβασης της αστυνομίας στα κτήρια του πανεπιστημίου τις επόμενες ημέρες και εφόσον η απεργία συνεχισθεί.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι πρόεδροι των τμημάτων εξουσιοδότησαν τον πρύτανη να συναντηθεί άμεσα με τον Πρωθυπουργό με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
Όπως έγινε γνωστό, οι ίδιοι θέλουν να επιστρέψουν αύριο Τρίτη στα μαθήματα, αλλά θεωρούν πως υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι αδύνατο να γίνει.
Έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους, απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας ότι η πλειονότητα θα απορροφηθεί σε άλλα ιδρύματα.
Οι πρώτες αντιδράσεις από την κυβέρνηση
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζουν «με δισταγμό» τη λύση της πολιτικής επιστράτευσης.
Οπως λένε αξιόπιστες πηγές, εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα ακολουθήσει δυναμική κινητοποίηση των υπαλλήλων μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους («ενδεχομένως και κατάληψη»), με κίνδυνο να προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις εάν υπάρξει είσοδος αστυνομικών δυνάμεων στο Ιδρυμα.
Οπως επισημαίνουν μάλιστα, μία τέτοια εξέλιξη προδιαγράφουν τα παραιτηθέντα μέλη της Συγκλήτου όταν λένε πως δεν μπορούν να εργασθούν με την παρουσία της αστυνομίας.
Προς το παρόν, προκρίνεται ως λύση να κληθούν καθηγητές και φοιτητές να προσέλθουν κανονικά αύριο στα αμφιθέατρα για μάθημα, ώστε η λειτουργία του Καποδιστριακού «να αποκατασταθεί στην πράξη».
Η ίδια τακτική θα τηρηθεί και για το ΕΜΠ, το οποίο έμεινε χωρίς μαθήματα την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ώρες.
Ξανά στα δικαστήρια ο Αρβανιτόπουλος
Για “απαράδεκτη απόφασή” των διοικητικών υπαλλήλων να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία τις κινητοποιήσεις του έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας ότι το υπουργείο προσφεύγει αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη.
“Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη”, δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε:
“Επίσης, η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια.
Το Υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους Καθηγητές και τους Φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους.
Το πλαίσιο της απεργίας των διοικητικών
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος παρατείνουν την απεργία τους για 11η εβδομάδα, αντιδρώντας στο θέμα της διαθεσιμότητας.
Ήδη από το ΑΣΕΠ ανακοινώθηκαν οι πρώτες πρόχειρες λίστες με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ανωτάτων Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.
Η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σε αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρα τους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργιακής επιτροπής:
“Διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 498 εργαζόμενων και σε αργία άλλων 200 καθιστά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου αδύνατη.
Πιθανές ευθύνες σε σχέση με θέματα ασφάλειας που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ιδρύματος υπό καθεστώς αστυνομικής καταστολής βαραίνουν αποκλειστικά όσους επιχειρήσουν να εισβάλλουν στους χώρους του καθώς και όσους τους προτρέπουν να το κάνουν (ΜΜΕ, Υπουργείο Παιδείας, κλπ).
Καλούμε την Τρίτη στις 7.00 πμ στην Πύλη της Πανεπιστημιούπολης (Ούλωφ Πάλμε) και στην Ιατρική Σχολή (Μ. Ασίας 75), όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες γειτονιάς και όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό μας αγώνα και να εναντιωθούν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που στα χνάρια της χούντας απειλεί με εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα Πανεπιστήμια.”
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν και από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία. Θα συνεδριάσει, όμως, για να καλύψει ή όχι την απόφαση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων της Αθήνας και η Ομοσπονδία τους.
Αγωγή Πελεγρίνη κατά μελών του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ
Αγωγή με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ κατέθεσε ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης κατά των μελών της συγκλήτου. Στην αγωγή υποστηρίζει ότι τα μέλη της συγκλήτου τον συκοφαντούν με ψεύδη, αποδίδοντάς του ευθύνες για την κατάσταση λειτουργίας του ιδρύματος. Ο πρύτανης δηλώνει ότι την αποζημίωση που θα εισπράξει για την ηθική βλάβη που υπέστη, θα τη διαθέσει για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.
Ο κ. Πελεγρίνης επικαλείται ανακοίνωση της συγκλήτου στις αρχές του μήνα στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: “«Το Συμβούλιο εκτιμά ότι σοβαρότατη ευθύνη έχει ο Πρύτανης του Ιδρύματος που έχει πλήρως, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησής του.” Στη συνέχεια η σύγκλητος του καταλογίζει μια σειρά από παραλείψεις που είχαν κατά την άποψη των μελών της ως αποτέλεσμα “Οι ενέργειες και οι παραλείψεις του Πρύτανη του ΕΚΠΑ σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας έχουν βλάψει σοβαρά το ίδρυμα” καλώντας μάλιστα υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση να λάβουν μέτρα.