Τα κινήματα της προηγούμενης δεκαετίας φρέναραν την ολοκλήρωσή της. Όμως η παγκοσμιοποίηση δεν «πέθανε». Ο ΠΟΕ επιχειρεί να την κρατήσει ζωντανή με μία ιστορική συμφωνία -την πρώτη από την ίδρυσή του, το 1995- που θα δώσει ανάσα 1 τρισ. στον καπιταλισμό
To πολύχρωμο κίνημα κορυφώθηκε στη Γένοβα το 2001 χωρίς να δώσει τη χαριστική βολή στην παγκοσμιοποίηση
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η υπουργική σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού στο Μπαλί της Ινδονησίας προβλέπει περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ξαναδώσει ζωή στην ημιθανή ιδέα της παγκοσμιοποίησης, προσθέτοντας το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.
«Είμαστε σύμφωνοι» είπε ο προεδρεύων της συνόδου, υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Γκίτα Γουργιαουάν, προς τους εκπροσώπους των 159 κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΟΕ τήρησε τις υποσχέσεις του» ανέφερε λίγο μετά ο βραζιλιάνος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβέδο. «Βάλαμε τη λέξη παγκόσμιος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμαι πολύ περήφανος», είπε συγκινημένος.
Πρώτη συμφωνία από το 1995
Η συμφωνία του Μπαλί, η πρώτη από τη δημιουργία του ΠΟΕ το 1995, χαρακτηρίζεται «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του προγράμματος απελευθέρωσης του εμπορίου το οποίο ξεκίνησε μεν το 2001 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, αλλά παρέμεινε μέχρι τώρα «νεκρό γράμμα».
Η συμφωνία «σώζει» τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας, καθώς οι απανταχού υπερασπιστές της παγκοσμιοποίησης ελπίζουν πως θα αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνης στην ικανότητά του να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης του καπιταλισμού, μετά από 12 χρόνια άκαρπων προσπαθειών.