Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας σέρνει στα δικαστήρια δημοσιογράφους – και όμως, τα περισσότερα ΜΜΕ παριστάνουν ότι αυτή η δίκη δεν υπάρχει. Αλλά αυτό που τα ΜΜΕ δεν κάνουν, αυτό που οι αρχές δεν τολμούν (τον έλεγχο του μητρώου του κ. Μελισσανίδη, ως όφειλαν, κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ), το έχει κάνει από χρόνια επισήμως ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης:
Το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας Aegean Marine Petroleum Network Inc., που κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2006 (εποχή που η εταιρεία ελεγχόταν από τον κ. Μελισσανίδη), αφηγείται όλες τις έως τότε δικαστικές εμπλοκές του επιχειρηματία, ξεκινώντας μάλιστα από την προϊστορία: Από τα 80’s, με τη σχολή οδήγησης στη Νίκαια και την καταδίκη για δωροδοκία, με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και την άλλη καταδίκη για δωροδοκία δύο ποδοσφαιριστών, μέχρι την μετέπειτα πορεία του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στο εμπόριο καυσίμων: Πώς διώχθηκε επανειλημμένα για εικονικούς ανεφοδιασμούς πλοίων, φοροδιαφυγή, δασμοδιαφυγή, λαθρεμπόριο. Και πώς, παρότι σε πρώτο βαθμό σε κάποιες περιπτώσεις καταδικάστηκε, σχεδόν πάντα οι ποινές στο τέλος ανατρέπονταν – στο Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο.
Το κυριότερο: Το ενημερωτικό δελτίο της ίδιας της εταιρείας του ξεκαθαρίζει πως ο κ. Μελισσανίδης μπορεί να θεωρηθεί control person (άτομο που έχει τον έλεγχο) στην εταιρεία Aegean Oil SA, αντίθετα με ό,τι ο ίδιος υποστηρίζει στην αγωγή του κατά του περιοδικού Unfollow.
Όλ’ αυτά και άλλα πολλά αποκαλυπτικά περιέχονται στο ενημερωτικό δελτίο που είχε καταθέσει η εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network Inc με σκοπό την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού το Δεκέμβριο του 2006, κατά την είσοδο της εταιρείας (η οποία εκείνη τη στιγμή ελεγχόταν κατά 88% από τον Μελισσανίδη) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο λόγος που περιγράφονται με τόση λεπτομέρεια είναι για να προειδοποιούνται σχολαστικά οι επενδυτές, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, για ενδεχόμενα ρίσκα που τυχόν αναλαμβάνουν εφόσον επενδύσουν σε μια εταιρεία. Όπως αναφέρει το δελτίο στην πρώτη σελίδα, «διαβάστε την ενότητα αυτού του ενημερωτικού δελτίου με τον τίτλο ‘Παράγοντες Κινδύνου’ η οποία ξεκινά στη σελίδα 11, ώστε να ενημερωθείτε για τους κινδύνους που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε μετοχές μας».
Ανάμεσα στους κινδύνους αυτούς συγκαταλέγονται η σχέση του κ. Μελισσανίδη με την Aegean Oil και άλλες «συνδεδεμένες» εταιρείες και οι «νομικές διαδικασίες» στις οποίες εμπλέκεται ή έχει εμπλακεί ο κ. Μελισσανίδης, και οι οποίες, όπως αναφέρει το δελτίο, «θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα, να προξενήσουν βλάβη στη φήμη μας και να επιδράσουν αρνητικά στις δραστηριότητές μας και στην τιμή της μετοχής».
Δεν πρόκειται για μεγάλη αποκάλυψη. Το προσπέκτους είναι διαθέσιμο ονλάιν στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως και όλα τα δελτία της Aegean Marine Petroleum. (Γιατί άραγε κανένα από τα ΜΜΕ που καλύπτουν την οικονομική επικαιρότητα και γράφουν συστηματικά για τις επιχειρηματικές διακρίσεις του κ. Μελισσανίδη δεν έχει αναφερθεί σε αυτό ή στις υποθέσεις που αυτό αναφέρει;)
Σε μεταγενέστερο ενημερωτικό δελτίο της ίδιας εταιρείας, με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2013, γίνεται μάλιστα αναφορά σε δημοσίευμα που ίσως να είναι αυτό του Unfollow, παρότι το Unfollow είναι μηνιαίο και όχι εβδομαδιαίο περιοδικό: «Πρόσφατα, ένα ελληνικό εβδομαδιαίο περιοδικό έθεσε ερωτήματα για τον κ. Μελισσανίδη και την υποτιθέμενη επιρροή που έχει πάνω σε κρατικούς αξιωματούχους σε θέσεις κλειδιά και σχετικά με άλλες επιχειρηματικές πρακτικές».
Σε ό,τι αφορά τη δίκη του Unfollow, το ενημερωτικό δελτίο της Aegean Marine Inc είναι σημαντικό για δύο διαφορετικούς λόγους:
1. Καθιστά σαφές ότι ο κ. Μελισσανίδης έχει σχέση με την ελληνική Aegean Oil. Πρώτον, η Aegean Oil SA (Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ) χαρακτηρίζεται «συνδεδεμένη εταιρεία» με την Aegean Marine Petrolemum Network, την οποία ο κ. Μελισσανίδης εκείνη την εποχή έλεγχε κατά πλειοψηφία. Δεύτερον, το δελτίο της εταιρείας του κ. Μελισσανίδη αναφέρει πως ο κ. Μελισσανίδης «είναι επίσης πιθανό, στο πλαίσιο του νόμου περί κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, να θεωρηθεί ότι αποτελεί πρόσωπο που διαθέτει τον έλεγχο (control person) στην Aegean Oil και σε άλλες συνδεδεμένες οντότητες, αν και ο κ. Μελισσανίδης αρνείται ότι ασκεί τέτοιον έλεγχο». Αυτό διαψεύδει τον βασικό ισχυρισμό της αγωγής Μελισσανίδη προς το Unfollow: ότι δεν έχει σχέση με την Aegean Oil. Το ίδιο ακριβώς δηλώνεται από την εταιρεία Aegean Marine Petrolemum στο δελτίο της προς την SEC, με ημερομηνία 31.12.2012, όταν η συμμετοχή του κ. Μελισσανίδη ήταν σημαντικά μικρότερη στην Aegean Marine Inc. Όσο για την υποσημειούμενη άρνηση του Μελισσανίδη να αποδεχτεί αυτή τη σχέση, πρόκειται για ισχυρισμό ανάλογο με αυτόν στην αγωγή του κατά του Unfollow, αλλά η διατύπωση του επίσημου εγγράφου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την εμπλοκή του στην Aegean Oil SA.
2. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μελισσανίδης κατηγορείται για απειλή βίας. Το ενημερωτικό δελτίο του 2006 αναφέρεται σε ένα αρκετά παρόμοιο περιστατικό με την υπόθεση Unfollow, που έλαβε χώρα το 2000 όταν ο κ. Μελισσανίδης είχε κατηγορηθεί για απειλές βίας εναντίον του επικεφαλής του σωματείου λιμενεργατών – ήταν ο Γιώργος Τούσσας, μετέπειτα ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Αφορμή ήταν o θάνατος του 24χρονου Βλασόπουλου σε ατύχημα πάνω στο πλοίο Slops 2, συμφερόντων Μελισσανίδη, στις 15.6.2000. Στο ακροατήριο, κατά το ενημερωτικό δελτίο, ο κ. Τούσσας ανακάλεσε την αγωγή και η κατηγορία αποσύρθηκε.
Από ‘κει και πέρα, το ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται σε σειρά δικαστικών υποθέσεων σε βάρος του κ. Μελισσανίδη. Ορισμένες από τις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον του αφορούσαν εικονικούς ανεφοδιασμούς και λαθρεμπορία, με αποτέλεσμα εκτεταμένη φοροδιαφυγή και δασμοδιαφυγή κατά τα έτη 1994 και 1995. Συνολικά μετρήσαμε έξι διώξεις (για δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα) και άλλες εννέα διοικητικές πράξεις εναντίον του κ. Μελισσανίδη για συνολική ζημιά του δημοσίου ύψους 9,5 εκατ. δολαρίων (σε τιμές εκείνης της εποχής) συν ενδεχόμενους τόκους υπερημερίας. Ο κ. Μελισσανίδης αθωώθηκε και για τα δύο κακουργήματα στο ακροατήριο. Ως προς τα πλημμελήματα: Αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό για τα δύο απ’ αυτά. Για τα άλλα δύο καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, αλλά αθωώθηκε στο εφετείο και οι αθωώσεις αυτές επικυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Ως προς τις εννέα διοικητικές πράξεις, αθωώθηκε για τις δύο, καταδικάστηκε πρωτοδίκως για τις υπόλοιπες επτά, άσκησε όμως έφεση η οποία δεν είχε εκδικασθεί κατά την έκδοση του ενημερωτικού δελτίου και για την οποία δεν βρήκαμε αναφορές στα μετέπειτα δελτία.
Το ενημερωτικό δελτίο της Aegean Marine Inc. πάντως (δικαιολογημένα) δεν αναφέρεται στο ότι για μία από τις παραπάνω υποθέσεις ο κ. Μελισσανίδης προφυλακίστηκε, αλλά αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας 25 μέρες μετά.
Για μιαν άλλη όμως υπόθεση, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Aegean Marine Inc., ο κ. Μελισσανίδης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών, η οποία μετετράπη αυτόματα σε χρηματικό πρόστιμο, επειδή αποθήκη εταρείας της οποίας ο ίδιος ήταν εκπρόσωπος εξακολούθησε να λειτουργεί αγνοώντας απόφαση κρατικής αρχής για το κλείσιμο της. Ο κ. Μελισσανίδης είχε ασκήσει αίτημα επανεκδίκασης της υπόθεσης, αλλά η απόφαση δεν είχε βγει όταν κατατέθηκε το ενημερωτικό δελτίο.
Σε ανύποπτο χρόνο, η εφημερίδα Το Βήμα σε ρεπορτάζ από το 2000 είχε θέσει τον εξής «προβληματισμό» σχετικά με εκείνες τις υποθέσεις:
«Εκείνο που προβληματίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες αλλά και το γενικό κύκλωμα διάθεσης καυσίμων είναι οι υψηλές γνωριμίες πολλών λαθρεμπόρων καυσίμων, οι οποίες τους εξασφαλίζουν πολλές φορές το ακαταδίωκτο. Οι Κρητικός, Μελισσανίδης, Σπανός, Χατζής και άλλοι που έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων φέρεται να έχουν σύμφωνα με αναφορές στελεχών του ΣΔΟΕ αλλά και καταγγελίες συνδικαλιστικών σωματείων σχέσεις με γνωστά πολιτικά πρόσωπα αλλά και προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό ώστε να εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση».
Ο Σπανός του ρεπορτάζ του Βήματος είναι ο πατέρας του Γιώργου Σπανού, ο οποίος συνελήφθη τώρα για λαθρεμπόριο καυσίμων. Έχει ενδιαφέρον ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στις τωρινές τους αναφορές στα γεγονότα εκείνης της εποχής δεν αναφέρονται στα ονόματα των Μελισσανίδη – Καρρά παρότι στα παλιά ρεπορτάζ η αναφορά ήταν επώνυμη, συνοδευόταν μάλιστα από φωτογραφίες. Για παράδειμα, η αποφυλάκιση Μελισσανίδη το 1996 είχε καλυφθεί και τηλεοπτικά, και ακόμα και σήμερα είναι διαθέσιμη στο YouTube.
Το νεοϋρκέζικο ενημερωτικό δελτίο επαναφέρει στη μνήμη μας γεγονότα ρετρό, όπως τη συμπλοκή το 1992 του τότε προέδρου της ΑΕΚ με τον τότε πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιώργο Βαρδινογιάννη, στον οποίο μάλιστα γίνεται ονομαστική αναφορά. (Από τότε, σύμφωνα με τον Αποδυτηριάκια, που έχει καλή πληροφόρηση, οι δυο τους τα έχουν βρει). Αλλά και το επεισόδιο του κ. Μελισσανίδη με αξιωματούχο της ΕΠΟ το 1999. Η «φιλονικία» στην οποία αναφέρεται το δελτίο ήταν ένα χαστούκι του Μελισσανίδη προς τον Γιάννη Μπεθάνη, φίλο του Θωμά Μητρόπουλου, στην προσπάθειά του να προασπίσει τα συμφέροντα της ΑΕΚ. Ήταν η εποχή της “Παράγκας” και της κυριαρχίας του Ολυμπιακού του Κόκκαλη με τον παραγκάρχη Θωμά Μητρόπουλο ( «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε») να λύνει και να δένει. Αμέσως μετά, σύμφωνα με τις εφημερίδες της περιόδου, ο Θωμάς Μητρόπουλος θα κάνει την εμφάνισή του στην ΕΠΟ με δύο φουσκωτούς…
Τέλος, ανάμεσα στα μικρά αλλά ενδιαφέροντα του δελτίου της Aegean Marine Inc. είναι η αναφορά στο ρόλο της εταιρείας κατά τον πόλεμο στο Ιράκ. Στο υποκεφάλαιο με τον τίτλο «Δυνατές σχέσεις με τους πελάτες μας» αναφέρεται: «Είμαστε ένας εγκεκριμένος προμηθευτής του Αμερικανικού Ναυτικού στην Ελλάδα και παίξαμε ρόλο στον ανεφοδιασμό με καύσιμα του στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της “Επιχείρησης Ιρακινής Ελευθερίας” (“Operation Iraqi Freedom”)». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής (κυρίως του Ριζοσπάστη), πλοία συμφερόντων Μελισσανίδη ανέλαβαν τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο Ιράκ από τη βάση της Σούδας.
Την ύπαρξή του ενημερωτικού δελτίου της Aegean Marine Inc. υπαινίχθηκε σε δημοσίευμά της η Κέριν Χόουπ στους Financial Times στις 6.2. Το δημοσίευμα των FT αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ να έγινε χωρίς έλεγχο του μητρώου των διαγωνιζομένων, και ιδίως του τελικού νικητή. Το ερώτημα παραμένει, και παίρνει διαστάσεις παραδόξου:
Με το ΤΑΙΠΕΔ και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να δηλώνουν αναρμόδιοι ή ανήμποροι να κάνουν την έρευνα για τους διαγωνιζόμενους, με τα ΜΜΕ να αποφεύγουν να ακουμπήσουν το θέμα (είτε λόγω συμφερόντων είτε επειδή φοβούνται ότι θα φάνε αγωγές), η μόνη πηγή για να μάθουμε το ποιον του κ. Μελισσανίδη είναι το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας του, δηλαδή ο ίδιος…
Τεκμηρίωση
Παρακάτω θα βρείτε μεταφρασμένα αποσπάσματα από το Ενημερωτικό Δελτίο (prospectus) της Aegean Marine Petroleum Network Inc. προς την SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) και το επενδυτικό κοινό στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) της εταιρείας οι μετοχές της οποίας είχαν εγκριθεί για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange). Πατήστε το εικονίδιο (+) για να διαβάσετε το απόσπασμα. Τα αποσπάσματα παρατίθενται με τη σειρά που αναφέρονται στο έγγραφο.
#act
Για το ρόλο της Aegean στον πόλεμο του Ιράκ
$act
#acb
Δυνατή σχέση με τους πελάτες μας (σελ.3)
Είμαστε ένας εγκεκριμένος προμηθευτής του Αμερικανικού Ναυτικού στην Ελλάδα και παίξαμε ρόλο στον ανεφοδιασμό με καύσιμα του στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Ιρακινής Ελευθερίας» («Operation Iraqi Freedom»).
$acb
#act
Για τη σχέση του κ. Μελισσανίδη με την Aegean Oil
$act
#acb
Μέρος του κεφαλαίου «ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» (σελ.14-15)
Η αδυναμία της Aegean Oil ή άλλου φυσικού προμηθευτή να παράσχει υπηρεσίες σε μας και τους πελάτες μας κατά τα συμφωνηθέντα ίσως να οδηγήσει σε απαιτήσεις πελατών σε βάρος μας και θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στα αποτελέσματά μας. H Aegean Oil είναι μια συνδεδεμένη εταιρεία (related company) που ανήκει και ελέγχεται από μέλη της οικογένειας του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ο κ. Μελισσανίδης, ιδρυτής μας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος με την ολοκλήρωση αυτής της δημόσιας προσφοράς θα παραιτηθεί από τα τωρινά του αξιώματα και θα αναλάβει τα καθήκοντα του Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, είναι επίσης πιθανό, στο πλαίσιο του νόμου περί κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, να θεωρηθεί ότι ασκεί έλεγχο (control person) στην Aegean Oil και σε άλλες συνδεδεμένες οντοτήτες, αν και ο κ. Μελισσανίδης αρνείται ότι ασκεί τέτοιον έλεγχο.
[…]
Η Aegean Oil και άλλες συνδεδεμένες οντότητες ανήκουν και ελέγχονται από μέλη της οικογένειας του κ. Μελισσανίδη. Ο κ. Μελισσανίδης έχει επίσης εμπλακεί σε βάθος χρόνου στις συνδεδεμένες εταιρείες μας και είχε ηγετικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.
$acb
#act
Για τη σχέση του κ. Μελισσανίδη με την Aegean Marine Petroleum
$act
#acb
[Tίτλος] Ο κ. Μελισσανίδης μέσω της Leveret, και οι κύριοι Γεωργιόπουλος και Ταβλάριος, μέσω της AMPNInvest, θα έχουν τον έλεγχο της εταιρείας μας και ίσως να μην ενεργούν προς το συμφέρον των άλλων μετόχων μας. (σελ.20-21)
[...]
Σύμφωνα με τα παραπάνω, τόσο ο κ. Μελισσανίδης, μέσω της Leveret, όσο και οι κύριοι Γεωργιόπουλος και Ταβλάριος, μέσω της AMPNInvest, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν τον έλεγχο της εταιρείας μας.
$acb
#act
Σύνοψη: Οι νομικές διαδικασίες σε βάρος του κ. Μελισσανίδη
$act
#acb
[Τίτλος] Νομικές διαδικασίες που αφορούν τον ιδρυτή μας και μεγαλύτερο μέτοχο, Δημήτρη Μελισσανίδη, οι οποίες θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα, να προξενήσουν βλάβη στη φήμη μας και να επιδράσουν αρνητικά στις δραστηριότητές μας και στην τιμή της μετοχής. (σελ.20)
Ο ιδρυτής μας και μεγαλύτερος μέτοχος Δημήτρης Μελισσανίδης, έχει παίξει ρόλο κλειδί στην εξέλιξη και την επιτυχία της επιχείρησής μας. Ο κ. Μελισσανίδης είναι επιφανής προσωπικότητα στην Ελλάδα και έχει υπάρξει εναγόμενος σε μια σειρά από νομικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων δύο κακουργημάτων και τεσσάρων πλημμελημάτων που εκδικάσθηκαν το 1999 και το 2000 για φερόμενο ως παράνομο εμπόριο καυσίμων, και ενός κακουργήματος μετά από έγκληση ενός αντισυμβαλλόμενου στο πλαίσιο μια εμπορικής διαφοράς με την κατηγορία της υπεξαίρεσης.
Όλες αυτές οι νομικές διαδικασίες κατέληξαν στην αθώωση του. Ο κ. Μελισσανίδης αντιμετώπισε επίσης το 1998 την πλημμεληματική κατηγορία της συνέργειας σε δωροδοκία δημόσιου λειτουργού στο πλαίσιο της απόκτησης άδειας οδήγησης ενός εκπαιδευόμενου οδηγού την εποχή που ο κ. Μελισσανίδης λειτουργούσε σχολή εκπαίδευσης οδηγών και το 1980 την πλημμεληματική κατηγορία της δωροδοκίας δύο ποδοσφαιριστών σε έναν ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό αγώνα. Αυτές οι υποθέσεις έκλεισαν με καταδικαστικές αποφάσεις και καταλογισμό προστίμων περίπου 928 δολαρίων και 2.330 δολαρίων. Οι προαναφερθείσες ποινικές υποθέσεις και άλλες νομικές διαδικασίες περιγράφονται σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο υπό την επικεφαλίδα «Νομικές Διαδικασίες που Αφορούν τον Ιδρυτή Μας, Κ. Μελισσανίδη».
Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης οι ισχυρισμοί για ανάρμοστες συμπεριφορές του κ. Μελισσανίδη κατά την ενασχόλησή του με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, έχουν αποτελέσει το αντικείμενο εκτενούς κάλυψης από τον Τύπο στην Ελλάδα. Αυτά τα ζητήματα, και οι όποιες νομικές διαδικασίες ή κατηγορίες εναντίον του κ. Μελισσανίδη σχετικά με αυτά ή με άλλα ζητήματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αρνητικές εικασίες από τον τύπο καθώς επίσης στη διαμόρφωση μιας δυσμενούς αντίληψης για τον ίδιο ή για εμάς από το κοινό, τον κλάδο ή τις κεφαλαιαγορές, και να έχουν ουσιώδες δυσμενείς επιπτώσεις στις δραστηριότητές μας και την εμπορεύσιμη τιμή των κοινών μετοχών μας.
Μελλοντικές κατηγορίες ή νομικές διαδικασίες που θα αφορούν τον κ. Μελισσανίδη θα μπορούσαν επίσης να αποσπάσουν την προσοχή του από τον ρόλο του στις δραστηριότητές μας.
$acb
#act
Αγωγή $10 εκατ. για υπόθεση στη Τζαμάικα
$act
#acb
Νομικές διαδικασίες (σελ.109-111)
Στις 30 Νοεμβρίου 2005, ασκήθηκε αγωγή ενώπιον του Πρωτοδικείου Πειραιά σε βάρος μας με αίτημα την πληρωμή 10 εκατομμυριών δολαρίων και δικαστικών εξόδων. Η αγωγή προβάλλει τον ισχυρισμό πως ο ενάγων δικαιούται προμήθεια ενός δολαρίου για κάθε τόνο ναυτιλιακού πετρελαίου που πουλήθηκε στη Τζαμάικα στη διάρκεια 12ετούς περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2005. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικασθεί στις 19 Νοεμβρίου 2006. Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί το αποτέλεσμα αυτής της ένδικης διαφοράς, σύμφωνα με τα γεγονότα που έχουν περιέλθει στη γνώση μας πιστεύουμε πως αυτή η ένδικη διαφορά δεν θα έχει υλική αρνητική επίπτωση στην οικονομική μας θέση ή στα αποτελέσματα των εργασιών μας. Δεν εμπλεκόμαστε σε καμία άλλη νομική διαδικασία η οποία θα μπορούσε να έχει ή είχε σημαντικές επιπτώσεις για τις δραστηριότητές μας, τη χρηματοοικονομική μας θέση, τα αποτελέσματα των εργασιών μας ή τη ρευστότητα, ούτε γνωρίζουμε την ύπαρξη νομικών διαδικασιών οι οποίες να εκκρεμούν ή να επαπειλούνται, που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές μας, τη χρηματοοικονομική μας θέση, τα αποτελέσματα των εργασιών μας ή τη ρευστότητα μας.
Στις 23 Οκτωβρίου 2006, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Τζαμάικα έστειλε μια επιστολή στον «Γενικό Ανάδοχο» (“General Contractor”) της Τζαμάικας ζητώντας του να ερευνήσει μια σειρά από συναλλαγές που αφορούσαν την Petroleum Corporation of Jamaica [Πετρελαϊκή Εταιρεία της Τζαμάικα], ή PCJ, θυγατρική της Petrojam Limited. Μεταξύ των αιτημάτων, ζητήθηκε από τον Contractor General να ερευνήσει τη σύμβασή μας με την Petrojam Limited. Στο αίτημα του, το μέλος της αντιπολίτευσης αναφερόταν στην προαναφερθείσα σε βάρος μας αγωγή.
Το μέλος της αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης από τον «Γενικό Ανάδοχο» να ερευνήσει μια πετρελαϊκή σύμβαση μεταξύ της PCJ και της Trafigura [σ.σ.: Ολλανδική πολυεθνική στο χώρο των μεταφορών δια θαλάσσης], η οποία δεν περιελάμβανε εμάς, και όλες τις συμβάσεις τις οποίες διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε ο πρώην Τζαμαϊκανός υπουργός Πληροφοριών και Ανάπτυξης στους έξι τελευταίους μήνες. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ούτε ο Contractor General ούτε το μέλος της αντιπολίτευσης έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.
$acb
#act
Κακουργηματικές κατηγορίες για λαθρεμπόριο & αθωώσεις
$act
#acb
Νομικές Διαδικασίες που αφορούν τον Δημήτρη Μελισσανίδη
Ο ιδρυτής μας και μεγαλύτερός μας μέτοχος Δημήτρης Μελισσανίδης, είναι εναγόμενος σε μια σειρά από νομικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ποινικές υποθέσεις οι οποίες περιγράφονται στη συνέχεια. Η εταιρεία μας δεν αποτελεί διάδικο σε καμία από αυτές τις διαδικασίες.
Ανεφοδιασμός και προμήθεια πετρελαίου
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι ελληνικές τελεωνειακές αρχές ερεύνησαν καταγγελίες που αφορούσαν όλο το εύρος του κλάδου για εικονικές συναλλαγές ανεφοδιασμού καυσίμων με σκοπό την αποφυγή τελεωνειακών δασμών και φόρων μέσω της διοχέτευσης στην εσωτερική ελληνική αγορά αδασμολόγητων καυσίμων προορισμένων για διερχόμενα σκάφη (transit vessels) που σταματούν στα ελληνικά λιμάνια μόνο για ανεφοδιασμό. Αυτή η έρευνα κατέληξε σε κακουργηματικές διώξεις (felony cases) σε βάρος μιας σειράς κατηγορούμενων. Το 1999 και το 2000, ο κ. Μελισσανίδης διώχθηκε σε βαθμό κακουργήματος σε δύο υποθέσεις που αφορούσαν γεγονότα τα οποία υποτίθεται πως έλαβαν χώρα το 1994 και το 1995, σχετικά με πολλαπλές περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, πλαστογραφίας, χρήσης πλαστών εγγράφων και λαθρεμπορίου.
Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια αυτά, ο κ. Μελισσανίδης διένειμε αδασμολόγητο πετρέλαιο, το οποίο προοριζόταν για διερχόμενα σκάφη (transit vessels), στην εσωτερική αγορά πετρελαίου μέσω εικονικών ανεφοδιασμών πλοίων, και συνεργάστηκε με αξιωματούχους των τελωνείων για να παραποιήσει πιστοποιητικά που έδειχναν πως αδασμολόγητα καύσιμα είχαν παραδοθεί σε διερχόμενα σκάφη.
Η υποτιθέμενη ζημιά, σύμφωνα με το ύψος της φοροδιαφυγής και της δασμοδιαφυγής, ανήλθε περίπου σε 1,8 εκατομμύρια δολάρια (σε δολάρια ΗΠΑ εκείνης της εποχής) για τις δύο υποθέσεις. Οι υποθέσεις κατέληξαν στην αθώωση του κ. Μελισσανίδη με ομόφωνες αποφάσεις των δικαστηρίων. Μετά τις αθωώσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας [σ.σ. ο Άρειος Πάγος] ομοφώνως επιβεβαίωσε τις αποφάσεις των δικαστηρίων στη βάση ότι ήταν επαρκώς αιτιολογημένες και χωρίς νομικά ελαττώματα.
Κατά την ίδια περίοδο, ο κ. Μελισσανίδης διώχθηκε επίσης για τέσσερα διαφορετικά πλημμελήματα ουσιωδώς παρόμοια με αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω, σύμφωνα με πράξεις που υποτίθεται πως έλαβαν χώρα το 1993 και το 1994. Η φερόμενη ζημία σε αυτές τις υποθέσεις με βάση το σύνολο της φερόμενης φοροδιαφυγής εκτιμήθηκε σε περίπου 669.000 δολάρια (σε δολάρια ΗΠΑ εκείνης της εποχής), και οι υποθέσεις κρίθηκαν ως πλημμελήματα λόγω του χαμηλότερου ύψους της φερόμενης ως ζημίας.
Σε δύο από τις περιπτώσεις, ο κ. Μελισσανίδης αθωώθηκε στο ακροατήριο. Στις υπόλοιπες δύο υποθέσεις, ο κ Μελισσανίδης καταδικάσθηκε από το δικαστήριο, καθώς διαπιστώθηκε πως ορισμένα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Μελισσανίδης ήταν ψευδή και ελλιπή, με αποτέλεσμα να βγει το συμπέρασμα πως ορισμένα διερχόμενα σκάφη δεν είχαν ανεφοδιαστεί. Ο κ. Μελισσανίδης εφεσίβαλε τις δύο καταδίκες, και μετά από πλήρη επανεκδίκαση από το εφετείο, ο κ. Μελισσανίδης αθωώθηκε και για τις δύο υποθέσεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας ομοφώνως απέρριψε την έφεση του εισαγγελέα κατά της μίας αθωωτικής απόφασης επειδή [η έφεση] ήταν εκπρόθεσμη ενώ η εισαγγελία δεν άσκησε έφεση για την άλλη αθωωτική απόφαση.
Στο πλαίσιο αυτών των έξι νομικών διαδικασιών, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές καταλόγισαν σε βάρος του κ. Μελισσανίδη εννέα διοικητικές πράξεις για την καταβολή οφειλόμενων φόρων και δασμών. Δύο από αυτές τις υποθέσεις κρίθηκαν υπέρ του κ. Μελισσανίδη ενώ οι υπόλοιπες εναντίον του. Όλες αυτές οι υποθέσεις έχουν εφεσιβληθεί και αφορούν ένα συνολικό ποσό 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων (σε δολάρια ΗΠΑ εκείνης της εποχής) συν ενδεχόμενους τόκους υπερημερίας.
$acb
#act
Ποινή φυλάκισης 30 ημερών
$act
#acb
Το 1999 ασκήθηκε δίωξη κατά του κ. Μελισσανίδη για το πλημμέλημα της παραβίασης κρατικής εντολής, αφού εξακολούθησε να λειτουργεί μια αποθήκη της οποίας είχε διαταχθεί το κλείσιμο από τις ελληνικές αρχές το 1995. Καταδικάσθηκε ερήμην σε ποινή 30 ημερών φυλάκισης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όλες οι ποινές φυλάκισης έως δύο ετών αυτομάτως μετατρέπονται σε χρηματικά πρόστιμα, ενώ μεγαλύτερες ποινές, έως τριών ετών, είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου αν θα μετατραπούν σε χρηματικά πρόστιμα. Συνεπώς, η ποινή της φυλάκισης τριάντα ημερών αυτομάτως μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο περίπου 149 δολαρίων (σε δολάρια ΗΠΑ εκείνης της εποχής). Το Μάρτιο του 2006, ο κ. Μελισσανίδης κατέθεσε αίτηση επανεκδίκασης με το επιχείρημα ότι κατά το επίμαχο διάστημα δεν ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που ήταν υπεύθυνη για την αποθήκη. Η αίτηση επανεκδίκασης εκδικάσθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2006 και η απόφαση αναμένεται.
$acb
#act
Yπόθεση Slops: Θάνατος εργάτη & απειλή βίας
$act
#acb
Το 2000, στο πλαίσιο μιας εργατικής διαφοράς που ανέκυψε από τον θάνατο ενός εργαζομένου λόγω έκρηξης σε ένα τάνκερ που φέρεται να ήταν ιδιοκτησίας μιας εταιρείας την οποία εκπροσωπούσε ο κ. Μελισσανίδης, το σωματείο των λιμενεργατών άσκησε έγκληση εναντίον του κ. Μελισσανίδη κατηγορώντας τον για τα πλημμελήματα της συκοφαντίας και απειλής βίας. Το 2003, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πρόεδρος του σωματείου απέσυρε την έγκληση και οι κατηγορίες κατά του κ. Μελισσανίδη αποσύρθηκαν.
$acb
#act
Κατηγορία για υπεξαίρεση $3,8 εκ. & συμβιβασμός
$act
#acb
Το 2002, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του κ. Μελισσανίδη κατ’έγκληση ενός αντισυμβαλλόμενου σε μία εμπορική συναλλαγή με τον κ. Μελισσανίδη, η οποία αφορούσε την πώληση πετρελαίου, για το κακούργημα της υπεξαίρεσης σχετικά με εμπορική συναλλαγή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 1990 και το 1991, μια εταιρεία την οποία εκπροσωπούσε ο κ. Μελισσανίδης συμφώνησε να πουλήσει πετρέλαιο εκ μέρους του αντισυμβαλλομένου, να διακρατήσει τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις σε έναν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό και να διαχειριστεί τα κεφάλαια αυτά με σκοπό την πληρωμή των καυσίμων που χρειάζονταν τα πλοία του αντισυμβαλλόμενου. Το κατηγορητήριο περαιτέρω ανέπτυσσε τον ισχυρισμό ότι περίπου 3,8 εκατομμύρια δολάρια (σε δολάρια ΗΠΑ εκείνης της εποχής) παρανόμως παρακαρατήθηκαν από τον αντισυμβαλλόμενο.
Πριν την ποινική δίκη, ο κ. Μελισσανίδης συνήψε συμβιβασμό με τον αντισυμβαλλόμενο. Μετά την παρουσίαση των αποδείξεων ενώπιον του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανόμενης μιας δήλωσης από τον συνήγορο του ενάγοντος αντισυμβαλλομένου πως η διαφορά επιλύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό και πως ο αντισυμβαλλόμενος δεν είχε άλλες απαιτήσεις εναντίον των κατηγορούμενων, το δικαστήριο αθώωσε τον κ. Μελισσανίδη.
$acb
#act
Σχολή οδηγών & καταδίκη για δωροδοκία
$act
#acb
Το 1970 ο κ. Μελισσανίδης ίδρυσε ένα δίκτυο σχολών οδηγών στην Ελλάδα το οποίο διηύθυνε ως και το 1989.
Αναφορικά με την επαγγελματική δεοντολογία, ο κ. Μελισσανίδης κρίθηκε ένοχος το 1988 για τα πλημμελήματα (α) της συνέργειας σε δωροδοκία για πληρωμές διευκόλυνσης από έναν εκπαιδευόμενο οδηγό προς έναν δημόσιο λειτουργό και (β) για ηθική αυτουργία στην έκδοση πλαστού πιστοποιητικού από δημόσιο λειτουργό για την εξέταση του εκπαιδευόμενου οδηγού. Αυτές οι πράξεις φέρονται ότι έλαβαν χώρα το 1984. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε στο εφετείο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας ακύρωσε την προηγούμενη δικαστική απόφαση ως προς την κατηγορία (β) κατά του κ. Μελισσανίδη αλλά επικύρωσε την απόφαση για την κατηγορία (α), σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα. Η ποινή ενός έτους φυλάκισης για τον κ. Μελισσανίδη ως αποτέλεσμα της καταδίκης του μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο περίπου 928 δολαρίων (σε δολάρια ΗΠΑ της εποχής εκείνης). Με διοικητική πράξη το 1993, η άδεια εκπαίδευσης οδηγών του κ. Μελισσανίδη ανακλήθηκε λόγω της καταδίκης του από το εφετείο.
Το 1995, το Ανώτατο Δικαστήριο [Άρειος Πάγος] ακύρωσε την απόφαση σχετικά με την κατηγορία (β) εναντίον του κ. Μελισσανίδη (βλ. παραπάνω) και η άδεια επαγγέλματος δασκάλου οδήγησης επεστράφη. Ο κ. Μελισσανίδης καταδικάσθηκε επίσης για κανονιστικές παραβιάσεις το 1989 που αφορούσαν έναν υπάλληλο της σχολής οδήγησης που παρέδιδε μαθήματα χωρίς την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και λειτουργούσε ένα όχημα χωρίς άδεια οδήγησης.
$acb
#act
Επεισόδια με Γ. Βαρδινογιάννη & Γ. Μπεθάνη (ΕΠΟ)
$act
#acb
Επαγγελματικό και Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο
Ο κ. Μελισσανίδης έχει ασχοληθεί σε περίοπτη θέση με επαγγελματικά ποδοσφαιρικά σωματεία στην Ελλάδα, και μεταξύ άλλων υπήρξε έμμεσος κάτοχος μετοχικού ποσοστού, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ από το 1992 ως το 1995.
Το 1999 ενεπλάκη σε μια σωματική φιλονικία με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ιδιοκτήτη μιας αντίπαλης ομάδας και επιχειρηματία στο χώρο του πετρελαίου και της ναυτιλίας. Εξαιτίας αυτού του περιστατικού, ο κ. Μελισσανίδης τιμωρήθηκε με πρόστιμο περίπου 661 δολαρίων (σε δολάρια ΗΠΑ εκείνης της εποχής) και τόσο αυτός όσο και ο κ. Βαρδινογιάννης αποκλείστηκαν για ένα μήνα από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα από τον αθλητικό δικαστή. Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, ο κ. Μελισσανίδης ενεπλάκη σε μια άλλη σωματική φιλονικία με τον Γιάννη Μπεθάνη, έναν αξιωματουχο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να τιμωρήσει τον κ. Μελισσανίδη με πρόστιμο περίπου 1.561 δολαρίων (σε δολάρια ΗΠΑ της εποχής εκείνης) και απέκλεισε τον κ. Μελισσανίδη από το ΔΣ της ΑΕ για 3 μήνες.
$acb
#act
Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: Καταδίκη για δωροδοκία
$act
#acb
Το 1982, ο κ. Μελισσανίδης καταδικάστηκε για το πλημμέλημα της δωροδοκίας δύο ποδοσφαιριστών σε έναν ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό αγώνα που είχε λάβει χώρα το 1980. Η καταδίκη οδήγησε σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών που μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο 2.330 δολαρίων (σε δολάρια ΗΠΑ εκείνης της εποχής), το οποίο επικυρώθηκε από το εφετείο.
$acb
Το έγγραφο
Video / 1996: Ο Δ. Μελισσανίδης αποφυλακίζεται
Παρέμεινε προφυλακισμένος για 25 ημέρες με την κατηγορία για λαθρεμπορία πετρελαίου αλλά αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Για την υπόθεση εκείνη αθωώθηκε αργότερα στο ακροατήριο.