Αρχικά δημοσιεύτηκε στο ThePressProject International
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα και αφορά μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος καθώς και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2013/36/EU που αφορά τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και αλλαγές για την ασφάλιση των αυτοκινήτων.
Το ελληνικό δίκτυο της Bank of Cyprus και της Cyprus Popular Bank απορροφήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις των δύο τραπεζών στην Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή έφερε στην Πειραιώς ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 19.5 δισεκατομμυρίων καθώς και 12.5 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις, 289 καταστήματα και πάνω από 5.000 υπαλλήλους. Η Πειραιώς απέκτησε τις μετοχές των τραπεζών στην συμβολική τιμή του ενός ευρώ ενώ ακολούθησε η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τμήματος των δύο τραπεζών με 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ (950 εκατομμύρια από τα οποία προήλθαν από το ελληνικό Κεφάλαιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και 550 εκατομμύρια από την Κυπριακή κυβέρνησης).
Ωστόσο η απορρόφηση άφησε την Πειραιώς με οφειλές για φόρους μεταβίβασης επί των ακινήτων που αποκτήθηκαν καθώς και με αποζημιώσεις για προς τους μετόχους και τους ομολογιούχους των κυπριακών τραπεζών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την συμφωνία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να απελευθερώσει την Τράπεζα Πειραιώς από τα βάρη την ώρα που την υπόθεση έχει αναλάβει η δικαιοσύνη. Το σχέδιο νόμου είναι προφανώς φωτογραφικό για την Πειραιώς αφού σύμφωνα με τους όρους του οι αλλαγές που θα επιφέρει θα ισχύουν αναδρομικά από την αρχή του 2013, καλύπτοντας έτσι την εξαγορά των τραπεζικών υποκαταστημάτων.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί έναν τέτοιο νομικό ελιγμό. Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να συμπεριλάβει μια παρόμοια ρύθμιση άλλες δύο φορές σε προηγούμενα νομοσχέδια, τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2013 αλλά δεν τα είχε καταφέρει μετά και την έντονη αντίδραση και της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει την τελευταία αυτή προσπάθεια ως «δώρο» προς την Τράπεζα Πειραιώς που προσομοιάζει στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης για την επιβολή του φόρους έκτακτης ανάγκης στους Έλληνες πλοιοκτήτες, κάτι που ενώ έχει περάσει στην ελληνική νομοθεσία δεν υλοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας «τεχνικών δυσκολιών» που επικαλείται η κυβέρνηση. Από αυτές τις τεχνικές δυσκολίες που εμφανίζονται όποτε είναι να φορολογηθούν οι ολιγάρχες φίλοι της.
Στο άρθρο της η Κ.Ραυτοπούλου, μέλους της Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει χαρακτηριστικά: «Η εφαρμογή του νόμου για την ανάγκη αύξησης των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου έχει ξεχαστεί και δεν ισχύει για τους τραπεζίτες οι οποίο βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνουν την προνομιακή σχέση τους με τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς εποπτείας. Η ανάγκη να αυξηθούν τα έσοδα του Ελληνικού κράτους δεν ισχύει για τους πλούσιους που έχουν καταφέρει μέσω του μνημονίου να απολαμβάνουν την κρατική υποστήριξη, να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, να κατάσχουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία και μετά από όλα αυτά να τους χαρίζονται οι φόροι για όσα απόκτησαν, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους την ώρα που η Ελληνική κοινωνία γίνεται όλο και πιο φτωχή και το κράτος πρόνοιας εξαφανίζεται».
Από την άλλη μεριά ο Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών φέρεται να είπε «Η εξαγορά των τριών τραπεζών απ΄ την Τράπεζα Πειραιώς, ήταν εκείνη που ελήφθη για λόγους συστημικής ευστάθειας και όχι για εύνοια μιας συγκεκριμένης τράπεζας. Η απόφαση ελήφθη για την αποκοπή της οποιασδήποτε αρνητικής επίδρασης απ΄ την κυπριακή κρίση στην Ελλάδα».