Στον τόπο του φονικού, στην πόλη Σόμα, συνδικαλιστές και ανθρακωρύχοι συγκεντρώνονται για να θρηνήσουν το θάνατο των 282 συναδέλφων τους. Πάνω από 110 παραμένουν εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης. Γι αυτούς έχει χαθεί κάθε ελπίδα παρά τις προσπάθειες των διασωστών.
 
Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται μετά το πολύνεκρο δυστύχημα περιγράφεται ως εκρηκτικό. Σε διαδηλώσεις χθες στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη ο κόσμος στράφηκε κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ζητώντας την παραίτηση της. Μερικοί κρατούσαν πανό με τη φράση «όχι δυστύχημα –δολοφονία». Στην τουρκική πρωτεύουσα οι διαδηλωτές αποκάλεσαν τον Ερντογάν “κλέφτη” και “δολοφόνο”, έριξαν κοκτέιλ μολότοφ και πέτρες και προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Ενέργειας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός αποδοκιμάστηκε, όταν χθες το απόγευμα επισκέφθηκε το ορυχείο για να ενημερωθεί «εξονυχιστικά» για την πορεία των προσπαθειών διάσωσης και τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος. Μιλώντας στο δημαρχείο της Σόμα, που φρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη, προσπάθησε να αποκρούσει τις κατηγορίες περί κυβερνητικών ευθυνών και να υποβαθμίσει το τραγικό συμβάν δίνοντας παραδείγματα ανάλογων δυστυχημάτων σε πολλές δυτικές χώρες. «Σε αυτήν τη δουλειά ο θάνατος καραδοκεί», είπε χαρακτηριστικά. Βγαίνοντας από το κτήριο ο κόσμος ούρλιαζε από οργή, τον καλούσε να παραιτηθεί, ορισμένοι μάλιστα κλωτσούσαν το αυτοκίνητο με το οποίο είχε έρθει.
 
Τα δημοσιεύματα του τύπου δίνουν μιαν άλλη εικόνα της πραγματικότητας. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του τουρκικού τύπου μόλις πριν από τρεις εβδομάδες το κοινοβούλιο αρνήθηκε να συστήσει επιτροπή για την καταγραφή των ελλείψεων ασφάλειας στα ανθρακωρυχεία της Τουρκίας. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλλει και προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από το κυβερνών κόμμα. 
 
Εκείνο που καταλογίζεται στον πρωθυπουργό είναι ότι οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης της ενδεκαετούς διακυβέρνησής του επετεύχθησαν με την περιφρόνηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μέτρων ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανθρακωρυχείο πέρασε σε ιδιώτη το 2005 και από τότε, όπως γράφει η εφημερίδα Χουριέτ, το κόστος εξόρυξης έπεσε στο ένα πέμπτο. Η τραγωδία της Σόμα έρχεται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές.
«Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.
 
Η οργή κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του, ξεχειλίζει καθώς χθες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους. Σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη μάλιστα, οι διαδηλωτές δέχθηκαν την επίθεση της αστυνομίας.

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr