Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια πήρε στα χέρια της το πρώτο μνημόνιο για να το διαβάσει, είχε πει τότε ότι ανατρίχιασε. «Τι θα πω εγώ στους ανθρώπους που με ψήφισαν;» αναρωτήθηκε δημόσια και αρνήθηκε να συνταχθεί με τους βουλευτές του «ναι σε όλα».  Ήταν από τους λίγους βουλευτές εκείνη την περίοδο που μπορούσε να κυκλοφορεί στο δρόμο.  Τέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κατέβαινε σχεδόν κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος με τους διαδηλωτές. Από την κυβέρνηση δεν της το συγχώρεσαν και άκουσε πολλά τότε, αλλά ο κόσμος την επιδοκίμασε στις εκλογές του 2012, εκλέγοντας την  πρώτη μεταξύ όλων των βουλευτών. Σήμερα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΣΎΡΙΖΑ και ετοιμάζεται για τη μάχη της ερχόμενης Κυριακής, σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει μεγάλη νίκη και η πολιτική των μνημονίων θα αποδοκιμαστεί έντονα.
 
-Πριν από τέσσερα χρόνια ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο, αυτό που εσείς αρνηθήκατε να ψηφίσετε και βγήκατε εκτός ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε τη στιγμή που το πήρατε στα χέρια σας και αρχίσατε να το διαβάζετε;

«Ναι. Νομίζω ότι είναι από τις πιο τρομακτικές στιγμές στη ζωή μου, με την έννοια ότι αρχίζοντας να το διαβάζω, αντιλαμβανόμουνα τι μας περίμενε. Έβλεπα πως θα άλλαζε η ζωή μας τα επόμενα χρόνια με τραγικό τρόπο».

-Η πολιτική αυτή, που επέβαλλαν τιμωρητικά στη χώρα οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ,  συνεχίζεται. Πως μπορεί να αλλάξει, όσο συνεχίζει να αποφασίζει για τη χώρα το ίδιο διευθυντήριο;

«Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση των ευρωεκλογών μέσω των οποίων μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Να απαιτήσουμε να ασκούνται και στην Ευρώπη πολιτικές προς όφελος των λαών και όχι προς όφελος του κεφαλαίου. Το σκληρό διευθυντήριο της Ευρώπης σήμερα είναι αδίστακτο, τόσο που δεν διστάζει να χαιρετίζει ακόμα και φασιστικές δυνάμεις- όταν αυτές το εξυπηρετούν- και αναφέρομαι φυσικά στην Ουκρανία».

-Όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών στους Financial Times, αυτό που ξεκαθάρισε ο γαλλογερμανικός άξονας  στον Γ. Παπανδρέου στις Κάννες τότε, ήταν  ότι όσο είστε στην Ευρωζώνη, θα κάνετε αυτό που σας λέμε, αλλιώς φεύγετε. Τα ίδια πάνω κάτω, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας,  φέρεται να είπε και στον Σαμαρά ο Μπαρόζο. Δεν έχουμε κανένα λόγο, λοιπόν,  να μην περιμένουμε να πούνε τα ίδια και σε μία κυβέρνηση Σύριζα. Κι εδώ είναι τα δύσκολα για εσάς…

«Ναι βέβαια,  μας κράτησαν τότε επιβάλλοντας μας πολύ σκληρούς όρους και ήξεραν καλά ότι αν έβγαινε η Ελλάδα, αυτό θα δημιουργούσε ένα ντόμινο και καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό».

-Στον  Γ. Παπανδρέου, πάντως,  ούτε το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν τον άφησαν να διαπραγματευθεί. Εσείς πως θα το καταφέρετε να δεχθούν διαπραγμάτευση;

«Δεν τρέφει κανείς αυταπάτες. Όλοι θυμόμαστε τι έκαναν τότε. Μας επέβαλλαν ως πρωθυπουργό έναν  εκπρόσωπο του κεφαλαίου. Αυτούς τους ανθρώπους τους βάζουν για ένα συγκεκριμένο σκοπό, για να εκτελέσουν συμβόλαια, να ολοκληρώσουν δουλειές. Αυτό έκανε και ο κ. Παπαδήμος…».

-Τον Λουκά Παπαδήμο δηλαδή τον έκαναν πρωθυπουργό για να εκτελέσει συμβόλαια;

«Ε, ναι. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ’ αυτού προσωπικά.  Για αυτό και κρατήσαμε αυτή την υποτακτική στάση όλα αυτά τα χρόνια».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα πείσει το ευρωπαϊκό διευθυντήριο;

«Εμείς δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα βάλουν ξανά αυτά τα διλήμματα. Το θέμα είναι εμείς τι θα πούμε και ποια θα είναι η στάση μας. Πως θα διαπραγματευτούμε και με ποια χαρτιά. Και σε τελική ανάλυση τι βάζεις πάνω από όλα».

-Ποιο θα είναι το όπλο σας;

«Απλά αν μας εκβιάσουν, δεν θα πληρώσουμε.  Έχουμε υποχρέωση να προτάξουμε την επιβίωση του λαού. Από τη στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει, δεν μπορούμε να πληρώσουμε κανένα χρέος.  Αυτό θα είναι το έσχατο μέσο. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε να πεθάνει ο λαός για να πληρώσουμε το χρέος και τους τοκογλύφους».
 
– Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Σύριζα τι ακριβώς είστε διατεθειμένοι να κάνετε, αν εκλεγείτε,  για να ακουστεί η φωνή της ελληνικής κοινωνίας στην Ευρώπη;
 
« Έχουμε 1,5 εκατομμύριο άνεργους, περίπου 20.000 άστεγους, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας είναι πλέον τεράστιος, χιλιάδες νέοι φεύγουν ξανά μετανάστες στο εξωτερικό. Η Ελλάδα γίνεται τριτοκοσμική χώρα, γυρνάμε πίσω στο ’40 όταν ο κόσμος εγκατέλειπε τη χώρα για να επιβιώσει… Πόσοι μίλησαν για αυτά στην Ευρωβουλή; Πρέπει να γίνει καμπάνια στην Ευρώπη για το ελληνικό πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό,  αλλά όλων των λαών του Νότου. Πρέπει να δημιουργήσουμε αναχώματα σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που μας επιβάλλει η γερμανική μπότα, όχι με τα όπλα αυτή τη φορά, αλλά μέσω ενός οικονομικού πολέμου. Ισχυρή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο σημαίνει δυνατή φωνή των Ελλήνων που πλήττονται».
 
-Εσείς προσωπικά γιατί δεχθήκατε αυτήν την πρόκληση; Δεν είναι λίγο σαν να εγκαταλείπετε το πεδίο των μαχών; 
 
«Καταρχήν δεν εγκαταλείπω ποτέ τις μάχες από τότε που ήμουν στον αθλητισμό μέχρι σήμερα που είμαι στον στίβο της πολιτικής. Όπου μου ζητιέται να είμαι παρούσα και να συμβάλω στον αγώνα, είμαι».
 
-Οι ψηφοφόροι σας είναι σε μεγάλο βαθμό οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Σύριζα. Επικοινωνείτε μαζί τους; Τι σας λένε σήμερα; 
 
«Βεβαίως επικοινωνώ. Κι εγώ από το ΠΑΣΟΚ προέρχομαι, από ένα ΠΑΣΟΚ όμως που δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που έφυγε και έδωσε τη στήριξή του στον Σύριζα. Άνθρωποι της αγροτιάς, της μεσαίας τάξης, εργαζόμενοι, που πίστεψαν κάποτε στην αλλαγή…».
 
-Βέβαια η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι είναι το κρατικοδίαιτο και συντεχνιακό, το βαθύ ΠΑΣΟΚ που έφυγε και πήγε στο Σύριζα…

«Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτούς.  Δεν γίνεται όμως το 40% που έφυγε να είναι το βαθύ ΠΑΣΟΚ και το 5% που έμεινε να είναι το αγνό. Σε καμία περίπτωση. Αυτοί που το εγκατέλειψαν είναι το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας- και αν έχει έσοδα το κράτος, από τους ανθρώπους της παραγωγής τα έχουν».
 
-Τι σας λέει αυτός ο κόσμος;

«Έχουν μια τεράστια αγωνία για το αύριο.  Είναι κόσμος που έχει υποστεί τις συνέπειες σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς να έχει φταίξει σε τίποτα. Είναι κόσμος που νιώθει ότι προδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ και αυτό που μου λένε πάντα είναι «να μην μας προδώσετε κι εσείς»  κι εμένα αυτή η φράση με συγκλονίζει».
 
-Οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που σας ψηφίζουν, έχουν γίνει ΣΥΡΙΖΑ  ή βρήκαν απλώς ένα προσωρινό καταφύγιο; 
 
«Χρειάζεται χρόνος για αυτά. Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι το 27% του 2012 έγινε όλο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κόσμος που έμεινε πολιτικά άστεγος κι έψαχνε να ακουμπήσει ιδεολογικά κάπου. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τον πιο κοντινό του ιδεολογικά πολιτικό φορέα».
 
-Εσείς προσωπικά ποια ζητήματα σκοπεύετε να αναδείξατε, αν εκλεγείτε; 

«Είναι πολλά. Αλλά κυρίως όσα έχουν να κάνουν με το χρέος. Είναι απαραίτητο το χρέος να ελεγχθεί, να βρούμε πως, γιατί και από ποιους δημιουργήθηκε, που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά. Καταστράφηκαν οι ζωές των ανθρώπων για ένα χρέος που δημιούργησαν άλλοι κι  έχουμε υποχρέωση να τα μάθουμε όλα αυτά. Η δημιουργία μιας Επιτροπής που θα κάνει αυτό τον έλεγχο για το χρέος είναι απαραίτητο εργαλείο στα χέρια κάθε κυβέρνησης. Πρέπει να πιέσουμε την Ευρώπη να αποδεχθεί την αναγκαιότητα της».
 
-Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πάντως,  ελάχιστοι από τους απερχόμενους έλληνες ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τον ελληνικό λαό στο ευρωκοινοβούλιο, την ώρα που τα μνημόνια τον γονάτιζαν, καθώς οι περισσότεροι ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.  Ποιος κατά τη γνώμη σας έπρεπε να είναι ο ρόλος όλων τους αυτά τα πέντε χρόνια;
«Να γυρίσουν ανάποδα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τόσο απλά. Να συμμαχήσουν με όσους μας στηρίζουν, να γίνουν ακτιβιστές, να γίνουν δίαυλος της φωνής του λαού μας στην Ευρώπη. Να τα κάνουν όλα!».