Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι ενδιαφέρεται για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε με αποχώρηση της χώρας του αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
«Μια Βρετανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι, αυτό δεν με αφήνει αδιάφορη», δήλωσε η Μέρκελ υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με το Λονδίνο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ηγέτη της Γεωργίας Ηρακλή Γκαριμπασβίλι.
 
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Κάμερον απείλησε τους ευρωπαίους εταίρους του ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ.
 
Η Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Γιούνκερ, όμως επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να αναζητηθεί «η μεγαλύτερη δυνατή ομοφωνία» για το θέμα και γι’ αυτό πρέπει να περάσει λίγος καιρός.
 
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θέση της Βρετανίας είναι στην ΕΕ», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
 
Η Βρετανία «κερδίζει πολλά (από την ΕΕ), αλλά έχει επίσης πολλά να προσφέρει στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Επικαλούμενο «πηγές που πρόσκεινται στους συμμετέχοντες» στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, το άρθρο αναφέρει ότι ο Κάμερον επισήμανε, μεταξύ άλλων στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι η επιλογή του Γιούνκερ «θα αποσταθεροποιήσει σε τέτοιο βαθμό την κυβέρνησή του που ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ θα έπρεπε να προωθηθεί», ενώ οι πιθανότητες της επικράτησης του «όχι» στο ερώτημα της παραμονής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξάνονταν.
 
Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενθαρρύνει ενεργά τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της σήμερα.
 
«Σε όλες τις επαφές της, προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ερωτηθείς σχετικά με την υποστήριξή της προς τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σε συνέντευξή του την Κυριακή την πεποίθηση ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την φερόμενη προειδοποίηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έξοδο της χώρας του από την ΕΕ.
 
«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εκβιάζεται» δήλωσε ο Γιούνκερ στην γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ Αμ Ζόνταγκ».
 
Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι έχει «ευρεία υποστήριξη» από τους ηγέτες της ΕΕ -τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους σοσιαλιστές- ώστε να επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν και ότι μπορεί να έχει αναλάβει καθήκοντα ως τα μέσα Ιουλίου.
«Ο Μπαρνιέ ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Γιούνκερ παραπαίει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe το οποίο αναφέρει ότι ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς στο Δουβλίνο την 7η Μαρτίου να λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδέχεται να επανέλθει στο προσκήνιο καθώς η στήριξη στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίσημο επικεφαλής της λίστας του ΕΛΚ, αρχίζει να εξασθενεί.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους. Απλώς αποφάσισαν να αναθέσουν στον Ρομπάι να αρχίσει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το μελλοντικό πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αρκετά κράτη μέλη αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ, όπως φάνηκε κατά τη συνεδρίαση. Η Βρετανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία ανοιχτά – ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι χώρες αυτές εξασφάλισαν την υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής και της Δανίας, της οποίας η πρωθυπουργός, η Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις της.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ