Την Κυριακή 8 Ιουνίου - παρουσία μόνο του γαλλικού Le Monde - οι πολίτες της Ελαφονήσου συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα των δύο - και μοναδικών - παραλιών του νησιού: Σίμος και Σαρακίνικο
Στο ξεπούλημα των δύο -και μοναδικών- παραλιών της Ελαφονήσου, Σίμο και Σαρακίνικο, αντιστέκονται οι κάτοικοι του νησιου, που βλέπουν τη γη τους να ετοιμάζεται να περάσει σε χέρια ιδιωτών.
Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των 175 στρεμμάτων λευκής αμμουδιάς, λοιπόν, την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νησί, με τη μαζική συμμετοχή των πολιτών – και παρουσία του γαλλικού δικτύου Le Monde.
Για τις 10:00 ήταν προγραμματισμένη η αναχώρηση των σκαφών από το λιμάνι της Ελαφονήσου για την παραλία του Σίμου, ενώ στις 11:00 έλαβε χώρα η συνάντηση- διαμαρτυρία στην παραλία του Σίμου και του Σαρακίνικου.
Η Ελαφόνησος αποτελεί έναν προορισμό, που έχει προσελκύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, κλαδικών εντύπων και επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς του τοπίου της.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το econews.gr:
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Greek Reporter, το 2013, ο Guardian είχε εντάξει την περίφημη παραλία του Σίμου στην πρώτη θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδος, ενώ το TripAdvisor της είχε δώσει την πρωτιά μετά από ψηφοφορία τουριστών που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι, το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και τις Μαλδίβες».
Αυτό, ωστόσο, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι πως η Ελαφόνησος είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
Στην επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠΟΙΚ, που απέστειλε ο δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Ψαρομμάτης, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που την εντάσσουν στο δίκτυο Νatura 2000. Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας».