Νέο νομοσχέδιο, και αυτό με τη μορφή του κατεπείγοντος, που περιλαμβάνει και προαπαιτούμενα για τη δόση καταθέτει η κυβέρνηση στο πρώτο θερινό τμήμα
Την ανακοίνωση έκανε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων του ν. 3908/2011, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, λέγοντας ότι το κατεπείγον νομοσχέδιο επιγράφεται «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη» και θα είναι κατεπείγον γιατί «υπάρχει πρόβλημα με προθεσμίες και με δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους συνομιλητές μας».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο θα γίνει την Τρίτη (στις 10 το πρωί) και την Τετάρτη θα έρθει στο πρώτο θερινό τμήμα για ψήφιση.
«Και θα το διαβάσουμε πότε;» ρώτησε ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης ζητώντας το νομοσχέδιο «να μείνει τουλάχιστον μία μέρα» για να ενημερωθούν οι βουλευτές.
«Αυτά που κάνετε είναι αίσχη και αθλιότητες, είναι η κατάλυση κάθε ίχνους Δημοκρατίας, είναι η κατάργηση της Βουλής» αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Κλείσατε τη Βουλή λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο, και τώρα φέρνετε νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών και ταυτόχρονα ακούμε με μεγάλη έκπληξη και κατεπείγον νομοσχέδιο», είπε και ρώτησε: «Ποια καθεστώτα το κάνουν αυτό; Πείτε το όνομά του εσείς. Δημοκρατία δεν λέγεται. Διαλέξτε το όνομα εσείς, αλλά πάντως Δημοκρατία δεν είναι».
Ανησυχία στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου
Μπορεί, αναφέρει το vima.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία να θεωρούν ότι τα προαπαιτούμενα θα εγκριθούν με λιγότερα προβλήματα στα θερινά τμήματα της Βουλής, απ’ ότι στην Ολομέλεια, εντούτοις όμως το πολιτικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα δημιουργήσει εντάσεις.
Και αυτό διότι τα προαπαιτούμενα που έρχονται προς ψήφιση αγγίζουν πλέον το σκληρό πυρήνα του κράτους, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, των αγορών προϊόντων και των υπηρεσιών.
Προαπαιτούμενα, όπως ενδεικτικά η «μικρή ΔΕΗ», το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, τα ασφαλιστικά και εργασιακά, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, οι αποκρατικοποιήσεις, η επανεξέταση του πλαισίου των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-απολύσεων στο Δημόσιο δημιουργούν ήδη αναστάτωση στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ και εντείνουν το βαθμό αγωνίας στο επιτελείο του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Εξάλλου, σύμφωνα με το vima.gr, δεν είναι κυρίαρχο το άγχος και η αγωνία στο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία για τη δόση των 2 δισ. ευρώ αλλά περισσότερο βάρος δίνεται στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η εκτίμηση των πιστωτών ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστική κόπωση, καθώς επί περίπου δυο μήνες έχει «βαλτώσει» η εφαρμογή πτυχών του οικονομικού προγράμματος.
Όσο για τις παραφωνίες των τελευταίων ημερών, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτές θα σταματήσουν και η κυβέρνηση θα κινηθεί συντεταγμένα, καθώς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και κυρίως οι νέοι υπουργοί, έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και είναι ενήμεροι για τις συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών.
Tα προαπαιτούμενα του Ιουνίου
Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα, που κανονικά έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί εντός του Μαΐου, προκειμένου να εκταμιευθεί τον Ιούνιο η «μικρή» δόση του 1 δισ. ευρώ, τίθενται από σήμερα ως προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έχει ενημερωθεί πλήρως για τους 178 φακέλους που τού παρέδωσε ο προκάτοχός του, Γιάννης Στουρνάρας, και τις εκκρεμότητες που πρέπει να «τρέξει» άμεσα η χώρα, θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης των έξι συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως ότου έλθει η τρόικα στην Αθήνα (αναμένεται στις 8 Ιουλίου), δεδομένου ότι κάποιες από τις δράσεις αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους.
Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα αφορούν:
* Την υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (έχει ήδη ολοκληρωθεί)
* Τη θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων (έχει υλοποιηθεί) και στον χωροταξικό σχεδιασμό
* Την επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων (το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία τον σχετικό κατάλογο). Πρέπει να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα
* Την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά (βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης)
* Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών
* Την υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Στην ουσία, πρόκειται για το δυσκολότερο από τα έξι προαπαιτούμενα και αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο νέος υπουργός Υγείας.
Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των άλλων έξι προαπαιτούμενων μέτρων, για την εκταμίευση της δεύτερης «μικρής» δόσης του 1 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευθεί τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δράσεις έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε η δόση να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο. Σημαντικότερα των συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και οι δράσεις που «αγγίζουν» το ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως τα επικουρικά ταμεία.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν ότι η χώρα οφείλει να είναι κατά 100% σωστή ως προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προκειμένου να μπορεί να θέσει τα δικά της ζητήματα και προτεραιότητες στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.