Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών τον Φεβρουάριο, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Financial Times, σε μακροσκελές δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: Μία εύθραυστη ηρεμία»
Ο Αλέξης Τσίπρας
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά πίσω από την ηρεμία παραμένουν οι φόβοι για το μέλλον της.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η εύθραυστη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο τον Φεβρουάριο με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε υποψηφιότητα, θα ακολουθήσουν εκλογές.
Αν συμβεί αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, «το αριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτει τους αυστηρούς όρους διάσωσης τους οποίους ζητούν οι πιστωτές της Ελλάδας, θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο κόμμα και δεν αποκλείεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση».
Μετακίνηση προς το κέντρο
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει σταματήσει τις απειλές για αναστολή πληρωμών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, εφόσον έλθει στην εξουσία, καθώς προσπαθεί να μετακινήσει το κόμμα του προς το κέντρο.
Ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, ο Α. Τσίπρας συνεχίζει να επιθυμεί την επανακρατικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές και να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα.
«Παρακολουθούν τις επιδόσεις Δούρου»
Οι παρατηρητές θα παρακολουθούν στενά τις επιδόσεις της Ρένας Δούρου που θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η ίδια φαίνεται ρεαλίστρια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά των ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά θέλουμε οι επενδυτές να προσέχουν το περιβάλλον, να πληρώνουν όλους τους φόρους τους και να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε η Ρ. Δούρου.
Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πιο μετριοπαθείς τις πολιτικές, η ανάληψη από αυτόν της εξουσίας θα σήμαινε πιθανή διακοπή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της Ελλάδας, καθώς οι άπειροι πολιτικοί του θα ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα διακυβέρνησης.
«Πρόκειται για προοπτική που ανησυχεί τους αξιωματούχους στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες», καταλήγει το δημοσίευμα.