Σφοδρά πλήγματα δέχεται ο ουκρανικός στρατός στα ανατολικά, με τους ρωσόφωνους να προελαύνουν ταχύτατα κυκλώνοντας μεγάλες μονάδες του Κιέβου
Οι αυτονομιστές κερδίζουν έδαφος στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Επόμενος στόχος τους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, γεγονός που θα επιτρέψει τη δημιουργία διαδρόμου προς την Κριμαία.
Πηγή: http://slavyangrad.org/map-of-hostilities-31082014/
Το Κίeβο καταγγέλλει ότι τη δύναμη πυρός των αυτονομιστών ενίσχυσαν αποφασιστικά ρωσικά τεθωρακισμένα.
Από την πλευρά της η Μόσχα, εξακολουθεί να αρνείται την εμπλοκή ρωσικών στρατευμάτων στη σύγκρουση.
Για διαστρέβλωση σχολίων του Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος σε δημοσίευμα της La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «αν θέλω, μπορώ να καταλάβω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες».
«Τα σχόλια απομονώθηκαν και είχαν εντελώς διαφορετικό νόημα», είπε ο Γιούρι Ουσακόφ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητος ο πολιτικός διάλογος για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio New Zealand.
Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διήρκεσαν μόλις δύο μέρες.
“Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή (την κρίση). Θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διάλογος για μία πολιτική λύση, αυτός είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος”, είπε από το Όκλαντ όπου βρίσκεται κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής του στη Νέα Ζηλανδία.
Περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, εάν οι φιλορώσοι πάρουν εγγυήσεις για το «ειδικό καθεστώς» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, «θα κάνουν κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί ο ενιαίος οικονομικός, πολιτισμικός και πολιτικός χώρος της Ουκρανίας». Ως αντάλλαγμα, αναφέρει το Associated Press, ζητούν γενική αμνηστία και διευρυμένες αρμοδιότητες διοίκησης, μεταξύ άλλων αυτόνομη αστυνομική δύναμη. Στις προτάσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά για επιστροφή της Κριμαίας.