Όπως σημειώνει η «Ναυτεμπορική», παράλληλα αναβλήθηκαν για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας οι αποφάσεις για τα ακανθώδη ζητήματα, όπως ασφαλιστικό, εργασιακό, απολύσεις, πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια.

Ανησυχητική, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η επιμονή των ελεγκτών για δημοσιονομικό κενό το 2015 στο επίπεδο του 1,1% ή περίπου 2 δισ. ευρώ. Παρά τα νεότερα στοιχεία που προσκόμισε το υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2014 και τις προοπτικές για το 2015, η τρόικα επέμεινε στην εκτίμηση που αναγράφεται στις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Στις συγκεκριμένες εκθέσεις εισηγούνται και μέτρα κάλυψης του «κενού», όπως είναι η διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία τερματίζεται φέτος. Είναι σαφές, σημειώνει, πως εάν επεκταθεί από το 2015 και μετά θα πρόκειται σαφώς για νέο μέτρο.

 
Οι ουσιαστικές συζητήσεις μετά από την ζύμωση που θα μεσολαβήσει μέχρι την επιστροφή της τρόικα σε δέκα περίπου ημέρες στην Αθήνα θα έχουν να κάνουν, πέρα από τις εκκρεμότητες στο “μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα”, με τις εκτιμήσεις και παραδοχές του προϋπολογισμού του 2015 και το περιβόητο δημοσιονομικό κενό του επόμενου χρόνου, αναφέρει το capital.gr. 
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό έγινε συζήτηση χθες και μάλιστα επί της ουσίας, στην διάρκεια της οποίας νέα στοιχεία τέθηκαν από πλευράς Αθήνας και απέναντι στα οποία δεν εντοπίσθηκαν προς το παρόν σοβαρές επιφυλάξεις, όπως σε άλλα “μέτωπα”, όπως για παράδειγμα το θέμα των ομαδικών απολύσεων (Βρούτσης) ή η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (Δένδιας). 
 
Ανάλογα “μη αρνητική” υπήρξε η στάση της τρόικα για το θέμα των ρυθμίσεων που γίνονται για τον περιορισμό των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και την αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα.
Την Πέμπτη ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα παρουσιάσουν στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και την ελληνική αντιπροσωπεία τις δικές τους θέσεις επί των ζητημάτων που έθεσε η ελληνική πλευρά και ειδικά τις απόψεις τους για τα ζητήματα που αφορούν στους πλειστηριασμούς, στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως στις φοροαπαλλαγές.
 
Από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τόσο στο σκέλος των εκπτώσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων όσο και στο ζήτημα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις δόσεις αποπληρωμής οφειλών η τρόικα θα συναινέσει.
 
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και την τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων (αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να γίνονται στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας) οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και την κινητικότητα στο Δημόσιο, τα ίδια στελέχη θεωρούν πως μπορεί να βρεθούν σημεία επαφής και συγκλήσεων των δύο πλευρών. 
 
Ωστόσο, δεν εκφράζεται η ίδια αισιοδοξία για τα κομβικά ζητήματα του υπουργείου Εργασίας όπως οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.