Διάσκεψη της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος συγκαλείται στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον, με πρωτοβουλία του ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να επιμένει και να πιέζει σε νέο «κούρεμα» του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, αναφέρει σήμερα η «Ναυτεμπορική».

Η τετραμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ -και ενδεχομένως και άλλων που έχουν συμφέροντα από αυτή τη συζήτηση- επιβεβαιώνεται και από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι διοργανώνεται από το ΔΝΤ στην έδρα του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου, και σε αυτήν να εξεταστούν η τωρινή κατάσταση του ελληνικού χρέους και οι προοπτικές του, για τις οποίες οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, της Κομισιόν και του ΔΝΤ απέχουν αισθητά μεταξύ τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε τι επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση της χώρας μας στη συγκεκριμένη διάσκεψη.


Δυσμενέστερες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που «βλέπει» το ελληνικό χρέος στο 117% του ΑΕΠ μετά από οκτώ χρόνια, το 2022, και σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες που επισημαίνει στην έκθεσή του, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν το χρέος σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, πιέζει την Κομισιόν να αποδεχθεί ένα νέο «κούρεμα» ως την πιο βιώσιμη λύση.

Ωστόσο, το ΔΝΤ τάσσεται αναφανδόν υπέρ του κουρέματος, αλλά ζητεί να εξαιρεθούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ίδιο (30,3 δισ. ευρώ), τα οποία ήδη έχουν αρχίσει και αποπληρώνονται. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, απορρίπτει το «κούρεμα», επειδή απλά θα το υποστούν οι χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν δανείσει στην Ελλάδα το ποσό των περίπου 195 δισ. ευρώ. 
 

Γερμανικές αντιδράσεις για τη διάσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε τι επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση της χώρας μας στη συγκεκριμένη σύσκεψη.
 
Η Γερμανία από την πλευρά της, αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν στην Αθήνα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
 

Το Παρίσι «δεν ήταν διαπραγμάτεση»

Κοινοτικές πηγές, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του Παρισιού, διευκρινίζουν με σαφήνεια ότι «δεν ήταν ποτέ διαπραγμάτευση, αυτή θα ξεκινήσει στην Αθήνα». Ήταν – συνεχίζουν –  μία προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας για να μην επαναληφθεί το σκηνικό του 2013 με την πολύμηνη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα».
 
Δίδεται όμως και μία άλλη διάσταση, που συνδέεται με τα αιτήματα περί φοροελαφρύνσεων – παροχών τα οποία μετέφερε η κυβέρνηση στους δανειστές, με στόχο και να οριστικοποιηθεί σήμερα η ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην ΔΕΘ. Κοινοτικές πηγές εξηγούν ότι η παρουσίαση της προόδου της Ελλάδας (περισσότερο στο δημοσιονομικό και λιγότερο στο διαθρωτικό πεδίο) διευκολύνει σε πολιτικό επίπεδο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την «ανοχή» της τρόικας, αναφέρει το capital.gr.
 

Μετρημένες εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο Πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με… όπλο το «φορολογικό πακέτο» θα απευθυνθεί ουσιαστικά στα λαϊκά στρώματα αλλά και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε χαμηλούς τόνους κάνοντας συγκεκριμένες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και δίνοντας υποσχέσεις για λιγότερη αδικία, διορθώσεις και φορολογική ισορροπία.
 
Το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων», που καταρτίστηκε εντός του δημοσιονομικού πλαισίου χωρίς να έχει την απόλυτη συμφωνία με την τρόικα είναι η απόλυτη συνθήκη για το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να ανατραπεί η αρνητική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.
 

Η επιτήρηση δεν σταματά ποτέ

Και μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κομισιόν δηλώνει στην εφημερίδα Τα Νέα την Παρασκευή ο διευθυντής του έγκυρου ινστιτούτου οικονομικών μελετών Γκούντραμ Βολφ. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διοχέτευσης ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ενώ ζητά χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.
 
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Γκούντραμ Βολφ επισημαίνει για την Ελλάδα: «Αν δούμε τις προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρέους και της βιωσιμότητάς του είναι ξεκάθαρο ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση τα επόμενα χρόνια. Αλλά οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους εξαρτώνται από την ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, τότε η εικόνα δεν θα είναι θετική.
 
»Η Ελλάδα χωρίς δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να εξέλθει του προγράμματος, αλλά η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη. Σε κάθε περίπτωση, και μετά την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής η χώρα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κομισιόν».