Η κυβέρνηση την έβγαλε «καθαρή» στην ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε 9 αντικαταστάσεις βουλευτών της, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά αφού τους επόμενους μήνες σωρεία δύσκολων μέτρων θα πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια σε μια περίοδο ντε φάκτο προεκλογική
Εκτός από τον προϋπολογισμό, μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή:
-
Επέκταση έκτακτης εισφοράς για το 2015
-
Ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια
-
Επέκταση προστασίας για την α' κατοικία
-
Διεύρυνση των σημείων πώλησης (σούπερ μάρκετ) μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Το κάθε ένα από τα νομοσχέδια αυτά μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και «ατύχημα».
Το «ατύχημα» δεν συνέβη στα θερινά τμήματα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών, δυνατότητα που, όμως, δεν θα υπάρχει πλέον όταν αρχίσει να λειτουργεί ξανά η Ολομέλεια
Θα μείνει αναπάντητο το ερωτηματικό, αναφέρει το capital.gr, τι θα ψήφιζαν εάν η Βουλή λειτουργούσε σε Ολομέλεια και όχι σε Γ΄Θερινό Τμήμα: στην ψηφοφορία του περσινού Δεκεμβρίου για την αρχική μορφή του ΕΝΦΙΑ άπαντες οι χθεσινοί απόντες είχαν ψηφίσει «ναι», με εξαίρεση τον Απ.Κακλαμάνη ο οποίος τότε απουσίασε «λόγω ίωσης» και χθες «για προσωπικό πρόβλημα». (Στην περσινή ψηφοφορία μόνο ο Βυρωνας Πολύδωρας διαφώνησε ανοικτά, καταψήφισε και διαγράφτηκε).
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή δοκιμασία έδειξε ότι ο φόβος για πρόωρες κάλπες προκαλεί διαλυτικά φαινόμενα στις κοινοβουλευτικές ομάδες με τους κυβερνητικούς βουλευτές να προκρίνουν την προσωπική πολιτική επιβίωση. Εικόνα που προκαλεί «προβληματισμό» σε Μαξίμου και Χ. Τρικούπη εν όψει επαναλειτουργίας της Ολομέλειας σε τρεις εβδομάδες – στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη η δημόσια διαφωνία με την τροπολογία του Νίκου Σηφουνάκη τον οποίον συγκαταλέγουν στους «παπανδρεϊκούς» που θεωρούνται επίφοβοι για γενικευμένο αντάρτικο.
Όπως έχει γίνει γνωστό, τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου θα μιλήσει με στόχο την τόνωση του ηθικού των βουλευτών.
Η κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει άλλο επίμαχο νομοσχέδιο να περάσει από τη Βουλή, λέει η «Εφ.Συν» έχει πλέον μπροστά της αφενός την έλευση της τρόικας και τον τελικό έλεγχο των εταίρων και στη συνέχεια την έναρξη της συζήτησης για το χρέος τον Νοέμβριο, για το οποίο ωστόσο είναι λίαν αμφίβολο, αν δεχτεί κανείς τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της, Ευάγγ. Βενιζέλου, ότι θα έχει απαντήσεις από τους εταίρους πριν από τον Μάρτιο του 2015.