Οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν τη δημοσιονομική εικόνα που παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο, και αντιπροτείνοντας τα δικά τους νούμερα ουσιαστικά πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα
Menelaos Myrillas / SOOC
Αμετακίνητη στην άποψη ότι το δημοσιονομικό κενό του ελληνικού προγράμματος θα ανέλθει το 2015 στα 2 δισ. ευρώ παραμένει η τρόικα, όπως έχει καταδειχθεί από τις επικοινωνίες που έχουν στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους τα τελευταία 24ωρα.
Η τρόικα χρησιμοποιεί το δημοσιονομικό κενό ως «μοχλό πίεσης» για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά στο ασφαλιστικό, καθώς οι μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες για το επόμενο έτος σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Ακόμη, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εκτιμούν πως στο κενό των 2 δισ. ευρώ συγκαταλέγεται και το κόστος των φοροελαφρύνσεων και η δαπάνη αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων, χωρίς να αποκλείουν επιβαρύνσεις και από άλλες δικαστικές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει κενό και θεωρεί πως θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ με τα μέτρα που έχουν ήδη προβλεφθεί.
Αρνητικά στο σκέλος της διαπραγμάτευσης της τρόικας συμβάλει και η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων τον Οκτώβριο, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υστέρησε σε σχέση με τους στόχους, λόγω της αναμονής της ρύθμισης των 100 δόσεων από πολλούς φορολογουμένους.
Κατ' άλλες πηγές τα νούμερα της τρόικας δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, όσο με την πρόθεση που έχει εκφράσει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους του μνημονίου σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων χρόνων.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ήδη σε κατ ιδίαν συζητήσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, ότι η τρόικα δεν επιθυμεί να υπάρξει καμία αλλαγή στους στόχους του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση όπως έχουν πει οι επικεφαλής η επιδιωκόμενη χαλάρωση των στόχων από την ελληνική πλευρά ενέχει τον κίνδυνο ανάσχεσης της υλοποίησης των συμφωνημένων παρεμβάσεων στην οικονομία.
Ως εκ τούτου, η τρόικα βάζει στη διαπραγμάτευση ως μοχλό πίεσης τα νέα μέτρα θέτοντας το δίλημμα στη κυβέρνηση ότι ή θα παραμείνουν οι στόχοι ως έχουν ή θα αλλάξουν αλλά θα ληφθούν και νέα μέτρα ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται οι πιέσεις από την πλευρά της τρόικας αναφορικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πλησιάσει στις εκτιμήσεις τις τρόικας αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού, οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών δεν έχουν μειωθεί.
(με πληροφορίες από capital.gr, in.gr)