Του Νίκου Κωτσικόπουλου
 
Τα κέρδη:

  • Εύλογα πλεονάσματα, φεύγει φέτος το 3% ως υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα
  • Κοινή συμφωνία σε προτεινόμενα μέτρα και έλεγχο προγράμματος
  • Δανεισμός τραπεζών από την ΕΚΤ και επιλέξιμα ομόλογα
  • Όχι νέα μέτρα με μειώσεις, απολύσεις, φόρους

Οι απώλειες:

  • Ψαλίδι δανειστών σε προσλήψεις και σε μέτρα ανακούφισης
  •  Στο ευρωπαϊκό EFSF τα 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ, διαθέσιμα, αλλά μόνο για τράπεζες…
  • Δόση και 1,9 δις ευρώ από ομόλογα μετά το τέλος αυτής της συμφωνίας

Η εξάλειψη της ανάγκης για νέα δόση λιτότητας που θα είχε στόχο ένα παράλογο πρωτογενές πλεόνασμα 3%, συν τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει και να επιθεωρεί τα μέτρα που θα εφαρμόσει, είναι τα κέρδη από τη νέα ενδιάμεση «υβριδική» συμφωνία που αποκόμισε τελικά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η κυβέρνηση.

Κέρδη λιγοστά, που βγήκαν δύσκολα, από την «επίθεση» που επιχείρησε η κυβέρνηση στο διεθνές κατεστημένο, η οποία κατέληξε σε πολιορκία πιστωτών, εταίρων και εγχώριων συστημικών αντιπάλων.

Μέσα στα κέρδη, θα μπορούσε να λογιστεί ακόμα, η δυνατότητα να ενταχθεί η Ελλάδα και συνεπώς τα ομόλογα που έχουν ξένοι ραντιέρηδες και hedge funds και οι ελληνικές τράπεζες, στα μέτρα της ΕΚΤ και του Ντράγκι, που θα τα αγοράζει στη δευτερογενή αγορά.

Εννοείται ότι κανείς δεν πουλάει τώρα, αυτά τα ταλαίπωρα ομόλογα στις τιμές που έχουν πέσει, οπότε δεν σημαίνει κάτι άμεσα, όπως άλλωστε δεν σήμαινε κάτι η ανοησία όλων εκείνων που φώναζαν γιατί χάθηκε τάχα η ευκαιρία από τα μέτρα Ντράγκι. Δεν είναι νέα ομόλογα για να εκδώσει η Ελλάδα και να μας δανείσει απευθείας η ΕΚΤ. Που τέτοια μυαλά στην Ευρώπη, όλος ο Νότος σκλάβος του χρέους…

Αλλά μαζί με τη δυνατότητα επιλογής των ελληνικών ομολόγων στα μέτρα, θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα από την ΕΚΤ, να επιτραπεί ξανά, η δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με εγγύηση ελληνικούς τίτλους,  από την ΕΚΤ. Πολύ μας έβλαψε άλλωστε οδηγώντας σε πνιγμό (όχι δημοσιονομικό αλλά ταμειακό) την ελληνική αγορά και τις καταθέσεις που έφευγαν…

Σε αυτά τα κέρδη, προστίθεται και η γραπτή πλέον, (γιατί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, δεν ήταν όλα στο χαρτί), σύμβαση για πιθανή επόμενη συμφωνία, με τη λήξη της επέκτασης, με την οποία παρατάθηκε η υπάρχουσα κύρια συμφωνία χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, με την οποία είχε γίνει το «κούρεμα». Τι πιθανή, αφού στους 4 μήνες και πριν τα ομόλογα Ιουλίου και Αυγούστου, θα λήξει;

Και γιατί υβριδική; 

Επειδή επεκτείνεται η συγκεκριμένη (υπάρχουσα) βασική δανειακή σύμβαση, η οποία σύμφωνα με το νέο κείμενο «διέπεται από δεσμεύσεις» (μνημόνια που αφορούσαν το PSI), για να ολοκληρωθεί και να αναθεωρηθεί, αλλά στη βάση των συνθηκών της παρούσας (νέας) σύμβασης. Την ολοκλήρωση και αναθεώρηση της παράτασης, θα κάνουν από κοινού, οι ελληνικές αρχές και τα θεσμικά όργανα των δανειστών.=

Εδώ κολλάει η υβριδική σύμβαση, που βασίζεται στην παλιά του 2012, αλλά έχει και αυτά τα νέα στοιχεία. Κι εδώ κολλάει και η αναφορά της πολύ γενικόλογης «δεδομένης ευελιξίας». Ενώ τα πλεονάσματα παύουν να είναι δεδομένα και θα είναι εύλογα, σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση που μπορεί να γεφυρώσει μια επόμενη…

Η παράταση που έχει περάσει από τα κόσκινα της νομικής ομάδας του Β. Σόιμπλε και των δανειστών για να μπουν οι διατυπώσεις που ήθελε (και να μην είναι πλέον «Δούρειος Ίππος» η σύμβαση) προβλέπει πως, μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις. Θα αφορούν κυρίως την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου και κινήσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις θα δοθεί στα θεσμικά όργανα των δανειστών για να εγκρίνουν ότι είναι επαρκής βάση για τις απαιτούμενες «μεταρρυθμίσεις» και ο έλεγχός της θα κλείσει σηματοδοτώντας επιτυχή κατάληξη της υβριδικής παράτασης περί τα τέλη Απριλίου. 

Σε όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται, για μία νέα δανειακή σύμβαση που ελπίζει να είναι καλύτερη από την παράταση και εκτιμάται ότι θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του χρέους, που είχε φύγει εντελώς από τη συζήτηση το τελευταίο διάστημα.

Μόνο τότε, με τη συμφωνία για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθούν στην Ελλάδα τα κεφάλαια από την δόση και τα 1,9 δις ευρώ που μας οφείλονται από τα κέρδη που έβγαλε ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες με αγορά ομολόγων που αγοράστηκαν φθηνά, εξοφλήθηκαν 100% και δεν κουρεύτηκαν…

Συνεπώς δημοσιονομικός πνιγμός δεν υπάρχει, αλλά αν η ΕΚΤ μετά την συμφωνία δεν ανοίξει τη βρύση πάλι με τα ομόλογα, θα διψάσουμε και το δημόσιο θα δυσκολευτεί πολύ, γιατί οι υποχρεώσεις του τρέχουν κι έχει πάλι εμμέσως δεσμευτεί με την παράταση, με Αγγλικό Δίκαιο, να πληρώσει τα χρέη του στους δανειστές.

Επειδή έχει ξαναγίνει και η κακοπιστία των δανειστών δεν έχει ταίρι, δεν αποκλείεται τα υπεσχημένα κεφάλαια από αυτό το πρόγραμμα να μπουν στο τραπέζι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να διαπραγματεύεται μία νέα συμφωνία, για το χρέος…

Επίσης, τα κεφάλαια 10,9 δις ευρώ του ΕΤΧΣ φεύγουν κατά πως το ήθελε ο Σόιμπλε στο παραληρηματικό non paper. Δεν τα χάνουν οι ελληνικές τράπεζες βέβαια, αλλά φεύγουν από το ελληνικό ΤΧΣ επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη και το The Press Project και πάνε στον EFSF, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν, μόνον σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Αλλά το μεγάλο μείον είναι το πετσόκομμα του προγράμματος της κυβέρνησης, που θα περιοριστεί στα πολύ- πολύ βασικά, χωρίς να έχει τους πόρους να αντιστρέψει την κατάσταση βαθειάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστο τώρα.

Θα πρέπει να πάει καλύτερα στην επόμενη διαπραγμάτευση για να το πετύχει, μια και αφορά το κρίσιμο θέμα του χρέους… Και η διαπραγμάτευση αυτή, μόλις ξεκίνησε.