Μαραθώνια η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον λόγο ζήτησε σχεδόν το σύνολο των 149 βουλευτών του κόμματος προκειμένου να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας στο Eurogroup
Με ενδεικτική ψηφοφορία (διά ανατάσεως της χειρός) με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών δήλωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία με το Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00 η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε ξεκινήσει στις 10.45 το πρωί, με αντικείμενο τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ψηφοφορία διεξήχθη έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως από την αίθουσα της Γερουσίας απουσίαζαν την ώρα της ενδεικτικής ψηφοφορίας 30 και πλέον βουλευτές, με αποτέλεσμα η ΚΟ να εγκρίνει μεν ατύπως την συμφωνία, πλην όμως με μία πλειοψηφία της τάξεως του 70-40, καθώς από τους 110 παριστάμενους, περίπου οι 40 ψήφισαν διά ανατάσεως της χειρός είτε λευκό, είτε κατά της συμφωνίας.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής».
Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες ενστάσεις διατυπώθηκαν για τη συμφωνία με τους δανειστές και κυρίως για το γεγονός ότι πολλά σημεία της συμφωνίας δεν συνάδουν με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος «σε κανένα σημείο οι ενστάσεις αυτές δεν ξεπέρασαν τα όρια και όλοι οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση».
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την ΚΟ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και οι βουλευτές να πουν ανοιχτά αν εγκρίνουν τη συμφωνία ή όχι. Παράλληλα τους έθεσε προ των ευθυνών τους και ζήτησε να διατυπωθεί στη συνεδρίαση τυχόν πρόθεση οποιουδήποτε βουλευτή να καταψηφίσει τη συμφωνία.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Πολλές ερωτήσεις σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τόνισε ότι δεν υπήρχε προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση, ούτε έγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Π. Λαφαζάνης φέρεται να υποστήριξε ότι σε πολλά σημεία, η επιστολή δεν θυμίζει τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των δανειστών. Στο τέλος -τόνισε- αυτά τα λέω για να δούμε πώς θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα.
«Υπάρχουν σημεία που δε θυμίζουν τη γλώσσα τη δική μας στο κείμενο, αλλά θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Λαφαζάνη, για να καταλήξει «αυτά τα λέω για να δούμε πως θα κινηθούμε από εδώ και πέρα στα επόμενα βήματα».
Ο Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε ότι το κείμενο «έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη, και αυτό τελικά να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλ. Μητρόπουλος επεσήμαναν ότι χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί το κείμενο να εμπεριέχει νομικές δεσμεύσεις.
«Η διπλωματία απέδωσε»
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς εξέφρασε την εκτίμηση πως η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στη Σύνοδο Κορυφής και στο Εurogroup. Στην ουσία, είπε, η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο, πρόσθεσε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση της επιτρέπει να σταθεροποιήσει την κατάσταση και, τελικά, «αυτό για το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση».
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Μαρίας Κανελλοπούλου, η οποία δήλωσε: «Κυκλοφορεί ένα ωραίο tweet: 8 στους 10 στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δύο είναι αριστεροί».
Στόχοι που πατούν στο πρόγραμμα
Εκτενή ενημέρωση προς τους βουλευτές έκανε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του. Σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης δεδομένων των συνθηκών, τα οποία είναι:
Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο.
Η απεμπλοκή από τα μνημόνια ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.
Η ενδιάμεση συμφωνία, που δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό και μέσω της οποίας απεφεύχθη σχέδιο που στόχευε στην ασφυξία της οικονομίας και στην «αριστερή παρένθεση».
Το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (καταθέσεις κ.λπ.)
* Πληροφορίες για απουσίες κατά την ώρα την ψηφοφορίας και για λήψη απόφασης με σχετική πλειοψηφία