Για την Ελλάδα χρειάζεται "να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία η οποία θα αποκαθιστά το διάλογο πολιτικής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών ώστε να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι
The Council of the European Union / SOOC
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή… και είμαι σίγουρος ότι οι συζητήσεις αυτές, με καλή θέληση από όλες τις πλευρές, θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτής της αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα στηρίζει την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ο δανεισμός προς τη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός της ΕΚΤ ξεπερνά πλέον το 65% του ελληνικού ΑΕΠ, αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και δείχνει το μέγεθος της υποστήριξης από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τους διεθνείς εταίρους της θα πρέπει να εστιάσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση του ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για να γίνονται και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Σημείωσε ωστόσο ότι πρώτα θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλοι οι σχετικοί όροι.
“Η ΕΚΤ είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός”, δήλωσε, εξηγώντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν δημιουργεί νέους κανονισμούς για την Ελλάδα ή για καμία άλλη χώρα.