Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το «Brussels Group» με τη συμμετοχή του πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκο Θεοχαράκη και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη – Συγκαλείται το κυβερνητικό συμβούλιο αργά το απόγευμα
Nick Paleologos / SOOC
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Βήμα, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.
Aπόψε η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μια σαφή εικόνα για την υποδοχή από εταίρους και δανειστές των δεκαοκτώ μέτρων άμεσης εφαρμογής με στόχο την είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2015 που απέστειλε στους εταίρους.
Αν υπάρξει σύγκλιση τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Euroworking Group και την Τετάρτη το Eurogroup, όπου και πιθανότατα θα ανάψει το «πράσινο φως» για άμεση εκταμίευση κονδυλίων που βρίσκονται «παγωμένα» από τον περασμένο Αύγουστο.
Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση με επιλεκτικές διαρροές και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της (Γ. Βαρουφάκης, Ευ. Τσακαλώτος, non paper) έχει φροντίσει να στείλει το μήνυμα ότι και το σενάριο της ρήξης είναι πάνω στο τραπέζι με τις ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας να προηγούνται έναντι αυτών των δανειστών.
Επίσης, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.
Τα νομοσχέδια αυτά είναι:
Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.
Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ' τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.
Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.
Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.
Τα μέτρα που προτείνονται
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά “θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες”.