Η αλλαγή που έφερε ο αρμόδιος υπουργός είναι πρόσθεση δύο μόνο λέξεων στο σχετικό άρθρο που πλέον αναφέρει ότι «η ΕΡΤ Α.Ε. είναι πάροχος περιεχομένου και πάροχος δικτύου κατά την έννοια του ν. 3592/2007 (Α161) για τη μετάδοση των προγραμμάτων της και τρίτων και απαλλάσσεται από την υποχρέωση λήψης κάθε σχετικής άδειας». Αυτή η μικρή τροποποίηση αλλάζει ριζικά τις δυνατότητες που θα έχει η ΕΡΤ η οποία βάσει του προαναφερθέντος νόμου είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί ως πάροχος δικτύου μόνο για τα δικά της προγράμματα.
Η ΕΡΤ δεν έχει άμεσα τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πάροχος δικτύου και οι περίπου 300 πομποί που ετοιμάζεται να προμηθευτεί ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη υποδομή και να σταματήσει να πληρώνει εκατομμύρια ευρώ τους καναλάρχες-ιδιοκτήτες της Digea αφορά μόνο την εκπομπή των δικών της σημάτων. Την ώρα όμως που τα μικρά ιδιωτικά κανάλια της περιφέρειας αδυνατούν να πληρώσουν τις απαιτήσεις της ιδιωτικής εταιρίας ίσως να υπάρχει έδαφος για μια εμπορική δραστηριότητα της ΕΡΤ στον τομέα της παροχής υπηρεσιών δικτύου με λογικό κόστος και άμεσα κέρδη. Φυσικά σε κάθε περίπτωση ειδικοί στον χώρο αναφέρουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί σε λιγότερο από 8 με 10 μήνες ακόμα και αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Ωστόσο μέχρι σήμερα έχει φανεί ότι η πολιτική βούληση μπορεί να κάνει και θαύματα όταν είναι πραγματική.
Αυτό είναι το δεύτερο αγκάθι που έχει κάτσει στον λαιμό της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών αφού το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ εισάγει επιπλέον μια διάταξη στο άρθρο 18 σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αποκτά έννομο συμφέρον για την λύση εταιριών όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν. 2190/1920 και το οποίο αναφέρεται στην λύση (κλείσιμο) εταιριών με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση έχοντος έννομο συμφέρον. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει μεγάλους και υπερχρεωμένους δημοσιογραφικούς οργανισμούς αφού πλέον ο Νίκος Παππάς μπορεί να επέμβει και να ζητήσει την εκκαθάριση τους σε περίπτωση που αγνοούν επιδεικτικά τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες ή ακόμα και προς το ελληνικό δημόσιο.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο κύριος Παππάς ξεκαθάρισε μάλιστα ότι έχει ήδη ζητήσει τουλάχιστον 24 εκατομμύρια ευρώ από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.