Στην διάρκειας δυόμιση ωρών συνέντευξή του ο Κώστας Λαπαβίτσας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι εντός του κυβερνητικού κόμματος υπάρχουν όλο και περισσότεροι που δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν σε μια συμφωνία που θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Για τη διαπραγμάτευση και τις προοπτικές μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας ο Κώστας Λαπαβίτσας εμφανίστηκε εντελώς αρνητικός λέγοντας ότι ακόμα και αν η σημερινή διαρροή με το κείμενο του Γιούνκερ δεν εξασφαλίζει παρά ακόμα λίγο χρόνο. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και φυσικά προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη ρήξη.
Απαντώντας στον ισχυρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ακόμα και αν η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν λάθος τώρα θα είναι καταστροφή να εγκαταλείψουμε το κοινό νόμισμα υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει πέσει στην παγίδα του ευρώ και αναρωτήθηκε «αν βρεθείς με το πόδι πιασμένο στο δόκανο είναι καταστροφή να προσπαθήσεις να απελευθερωθείς; Είναι καλύτερο να περιμένεις να πεθάνεις;».
Ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και μίλησε για υπερβολές και τρομοκρατία που έχουν διαμορφώσει την κοινή γνώμη. Ανέφερε ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε όντως προβλήματα αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κρατήσει μερικές εβδομάδες. Ο Λαπαβίτσας είπε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που μπορούν να λειτουργήσουν π.χ. για τουςενεργειακούς πόρους, όπως το Ιράν η Ρωσία, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε για τις ενεργειακές μας ανάγκες και επεσήμανε ότι «ο στόχος της επιστροφής στη δραχμή είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται εξαιτίας των θέσεων του αναφέροντας ότι έχει παραιτηθεί από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. Σημείωσε ότι έχει χρέη στην Μεγάλη Βρετανία και ότι προσωπικά θα τον έφερνε σε δύσκολη οικονομική θέση μια έξοδος από το ευρώ.
Την συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα παρακολούθησαν περισσότεροι από 127.000 χρήστες του διαδικτύου ενώ το hashtag #asklapavitsas έφτασε στην 1η θέση στα trends του twitter κάνοντας τις δυόμιση ώρες να φαίνονται λίγες προκειμένου να απαντηθούν οι πάνω από 300 ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.
Στοιχεία της συνέντευξης:
Για το νόημα της ψήφου της 25ης Ιανουαρίου:
“Έχουμε πλημμυρίσει από ερμηνείες το τελευταίο διάστημα της λαϊκής εντολής. Ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει αυτός. Η δική μου άποψη είναι ότι ο κόσμος ψήφισε για αλλαγή. Για μεγάλη αλλαγή. Ψήφισε για το πρόγραμμά μας. 'Ακουσε το πρόγραμμά μας, το δέχθηκε και ψήφισε γι αυτό. Βέβαια άκουσε όλα αυτά να λέμε πώς θα γίνουν μέσα στο ευρώ. Είναι αλήθεια αυτό. Αλλά δεν ψήφισε για να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία”.
Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
“Δεν έχουμε πάρει μέτρα, δεν έχουμε κάνει πράγματα που καταφανώς ή σε μεγάλο βαθμό αντιβαίνουν στο πρόγραμμά μας. Δεν το έχουμε κάνει και δεν πιστεύω ότι θα το κάνουμε. Αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια και το βλέπουμε όλοι πως στο πλαίσιο το σημερινό δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με τους ρυθμούς και με τον τρόπο που θα θέλαμε. Είναι προς συζήτηση την στιγμή αυτή – δεδομένου του πώς εξελίσσονται οι καταστάσεις- εάν θα μπορέσουμε και να το υλοποιήσουμε.”
“Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω σε αυτό. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την βάση. Εάν προκύψουν άλλα πράγματα, το πρόβλημα δεν θα το έχω εγώ θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ”.
Για το ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
“Η συμφωνία αυτή εμένα δεν μου αρέσει καθόλου γιατί εγείρει μια σειρά θεμάτων. ΓΙα να τα συνοψίσω θα πω ότι περιέχει την “δημιουργική ασάφεια” που είναι συνήθως υπέρ του ισχυρού και όχι του αδύναμου όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Επίσης ότι ο χρόνος όταν συμβεί αυτό, δεν είναι υπέρ αυτού που θέλει την λύση γρήγορα και πιέζεται αλλά είναι υπέρ του άλλου”.
Για το ενδεχόμενο μη πληρωμής δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
“Η Ελλάδα νομίζω ότι θα πρωτοπορήσει και σε αυτό. Έχουμε πρωτοπορήσει σε πάρα πολλά πράγματα στην πορεία αυτής της κρίσης. Φέραμε το ΔΝΤ μέσα στην ΟΝΕ, επιβάλλαμε πολιτικές τρομακτικής λιτότητας στην Ευρώπη, γίναμε πειραματόζωα. Θα πρωτοπορήσουμε και σε αυτό γιατί αυτά που χρωστάμε στο ΔΝΤ την στιγμή αυτή είναι τεράστια τα ποσά αυτά και δεύτερον είναι ποσά που τα αποπληρώνουμε τώρα. Αυτά που χρωστάμε στην Ε.Ε έχουν μια περίοδο χάριτος. Επομένως αν είναι να σταματήσουμε τις πληρωμές – που πρέπει- δυστυχώς οι πληρωμές που θα σταματήσουμε θα είναι προς το ταμείο και την ΕΚΤ γιατί αυτές είναι που πιέζουν. Εκεί το πράγμα έχει μία εξέλιξη η οποία είναι και εν μέρει απρόβλεπτη είναι και εν μέρει πολύ δύσκολη. Όμως ποιός είναι ο άλλος δρόμος;”
Για τους προβληματισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
“Πολύ φυσιολογικά έχουμε μία συζήτηση και μέσα στον κόσμο, που ειλικρινά κουβεντιάζει και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για μία ακόμη φορά ο μόνος πολιτικός χώρος όπου η συζήτηση που γίνεται στην κοινωνία αντανακλάται και μέσα του”.
Για το ενδεχόμενο προσφυγής σε λαϊκή εντολή.
“Η δική μου θέση, είτε μιλάμε για δημοψήφισμα είτε για εκλογές είναι παρά πολύ ξεκάθαρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι να πάρει την λαϊκή εντολή που θα χρειαστεί προκειμένου να κάνει μεγάλα βήματα αν δει ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση (κι αυτό ακόμα παίζεται) θα πρέπει να πάρει μια διαφορετική θέση ο ίδιος. Δεν είναι θέμα …πές μου τι θέλεις κι εγώ θα το κάνω. Δεν είναι έτσι η Δημοκρατία, δεν είναι έτσι η πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ό ίδιος να τοποθετηθεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό ήδη γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.”.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Λαπαβίτσας: Η ερμηνεία της ψήφου της 25/1
Λαπαβίτσας: Για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης
Λαπαβίτσας: «Με δεσμεύουυν μόνο οι ψηφοφόροι»
Λαπαβίτσας: Για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου
Λαπαβίτσας: Η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ
Λαπαβίτσας: Το ευρώ ήταν μια τραγωδία
Λαπαβίτσας: Διαπραγμάτευση και δημοψήφισμα
Λαπαβίτσας για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα
Λαπαβίτσας για την εξεταστική των μνημονίων
Λαπαβίτσας για την Επιτροπή Αλήθειας
Λαπαβίτσας: Για την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος
Λαπαβίτσας: Απάντηση στην ερώτηση του Paul Mason
Λαπαβίτσας: Για τις συνθήκες ενός δημοψηφίσματος
Λαπαβίτσας: Υποτίμηση για την εθνική κυριαρχία
Λαπαβίτσας: Τι θα λείψει σε μια έξοδο από το ευρώ
Ακολουθεί το video Της συνέντευξης (θα αναρτηθεί αργότερα σε υψηλή ποιότητα και με κόψιμο των περιττών σημείων)
* «Οι πιέσεις υποτίμησης τώρα δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το 2010»
* «Υπάρχει και γνώση και θέληση για άλλο δρόμο»