«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουν γίνει πολλά, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Εκτός από τη νομοθέτηση των δύο “πακέτων” μέτρων που ψηφίστηκαν στις 15 και τις 22 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι συναντήσεις στην Αθήνα και οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο», τόνισε σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.
 
Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τις τεχνικές ομάδες των «θεσμών», δηλώνει ότι «οι Έλληνες εταίροι μας ανταποκρίνονται πλήρως και εποικοδομητικά και εργάζονται σκληρά για την εξεύρεση μιας συμφωνίας η οποία είναι προς το συμφέρον όλων», ενώ σημειώνει ότι οι συζητήσεις μέχρι τώρα έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων και ζητημάτων πολιτικής.
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν αποκλείει η τελική συμφωνία νε περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κατάσταση «έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αρχή του έτους και υπάρχει συμφωνία ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους», ενώ επισημαίνει πως άλλα σημαντικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων αφορούν την κατάσταση των τραπεζών, τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αγοράς προϊόντων καθώς και των οικονομικών του Δημοσίου.
 
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα στο παρόν στάδιο, αλλά η εποικοδομητική συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει τώρα να επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς» λέει ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σε ερώτηση ως προς τα επόμενα βήματα απαντά ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να συμφωνήσουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και στον καθορισμό για τα ορόσημα στο χρονοδιάγραμμα.
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθαρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι με την ψήφιση των μέτρων θα εκταμιεύονται οι δόσεις. «Η πορεία έχει χαρτογραφηθεί και τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Τώρα, το θέμα είναι ο χρόνος. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ελλάδα να συνεχίσει να δουλεύει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους διεθνείς εταίρους της. Θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπομένων μέτρων- όπως περιγράφονται κατ΄ αρχή στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής-ώστε να αρχίσει εγκαίρως και το πρόγραμμα. Βασίζομαι στους Έλληνες εταίρους μας να ακολουθήσουν μια φιλόδοξη ατζέντα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία» σημειώνει.