Πρέπει η αντιμνημονιακή φωνή να μπορέσει να εκφραστεί πολιτικά, σημείωσε. Είμαστε νέο πολιτικό εγχείρημα που θέλει να υπηρετήσει ακριβώς αυτό, ανέφερε.
Σε μία εβδομάδα το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ
Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι οδήγησε στην ήττα και στη συνθηκολόγηση. «Το δημοψήφισμα, το οποίο μας μπέρδεψε, δημιούργησε δυναμική, καθώς έκανε ακόμα πιο εμφανές το πλήρες αδιέξοδο και την αποτυχία της στρατηγικής του: Μέσα σε μία εβδομάδα, το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ», επισήμανε ο Στ. Κουβελάκης.
Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ότι είπε πάρα πολλά, αλλά ότι αυτά που είπε ήταν αντιφατικά, ανέφερε. «Η εγγενής αντίφαση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης έγκειται στο ότι ήταν εκτός διαπραγμάτευσης. Είναι προβλεπόμενο γεγονός το ότι οι Ευρωπαίοι θα αντιδρούσαν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε.
Το νόημα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη, ήταν πολύ απλό: η απόρριψη της μνημονιακής πολιτικής, κατέληξε.
Δεν γίναμε συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ως προς τον δικό του ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι συμφωνούσα πως δεν υπάρχει λύση και προοπτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ωστόσο η επιλογή που είχαμε ήταν να δώσουμε τη μάχη από τα μέσα», εξήγησε.
«Αν η Αριστερή Πλατφόρμα είχε αποχωρήσει πριν ψηφιστεί το μνημόνιο, θα ήταν μία πολύ περιθωριακή ομάδα, θα ήταν απόδραση που θα την οδηγήσει στο να γίνει η 14η συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για την ελληνική κοινωνία δεν θα ήταν κατανοητή μία τέτοια κίνηση», είπε.
Ο έσχατος εκφυλισμός το τρίτο μνημόνιο
«Κάποιοι, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υιοθετήσει τη γνωστή ρήση της κυρίας Θάτσερ, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Που σημαίνει δεν υπάρχει πολιτική. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι το χειρότερο μνημόνιο, επειδή καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε αλλαγή. Πρόκειται για τον έσχατο εκφυλισμό», είπε ο Στ. Κουβελάκης.
«Εδραιώνει και μονιμοποιεί τα προηγούμενα μνημόνια. Επιβάλλεται στο ήδη βαρύτατα τραυματισμένο σώμα της κοινωνίας», επισήμανε.
Απορία προκαλεί η στάση Τσακαλώτου
Σχετικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχολίασε ότι πολλά από όσα έχει πει θα προκαλούσαν απορία σε κάθε σχολιαστή: «Υπέγραψε τη συμφωνία την οποία θεωρεί μη διαχειρίσιμη και δεσμεύεται ότι θα την υλοποιήσει, είπε, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρότητας και ανάληψης ευθύνης».
«Το δικό μας πολιτικό σχέδιο κατατέθηκε με πιο τεχνικού χαρακτήρα μελέτες οι οποίες εξετάζουν όψεις αυτής της μετάβασης, ανέφερε. Ωστόσο δεν θα έπρεπε να προκαταβάλλουμε την έκβαση. Ήταν ένα ανοιχτό στοίχημα. Παρουσιάσαμε πεντασέλιδο», εξήγησε.
Η Αριστερά υπέστη τις μεγαλύτερες ήττες ενωμένη
Για τη ρητορική περί πολυγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ, και συνιστώσας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος της ΛΑΕ σημείωσε ότι εκφράζει τη σκληρότατη σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήμαστε αναγνωρίσιμοι οικονομολόγοι, φιλόσοφοι, ωστόσο χαρακτηριστήκαμε ως εθνικιστές. Έγινε προσπάθεια απαξίωσης της συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος. Το μοναδικό που δεν κάναμε ήταν να φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
Ως προς την ενότητα, είπε ότι η Αριστερά υπέστη τις μεγαλύτερες ήττες όταν ήταν ενωμένη. «Οι διασπάσεις πρέπει να γίνονται όταν το επίδικο είναι κατανοητό από την κοινωνία. Τα υπόλοιπα είναι εσωτερική συζήτηση μέσα σε κόμμα. Τώρα είναι τα πράγματα ώριμα για μία διαφορετική πορεία», πρόσθεσε.
Απαραίτητη η μονομερής διακοπή αποπληρωμής
Για το χρέος, τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να σταματήσει άμεσα η αποπληρωμή του: «Μιλάω για μονομερή διακοπή αποπληρωμής του χρέους η οποία θα ανοίξει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το υλικό που έχει μαζέψει η Επιτροπή για την Αλήθεια του Χρέους μπορεί να αξιοποιηθεί για αυτό τον σκοπό».
Παράλληλα, σχετικά με τους αρχιτέκτονες του PSI, ανέφερε ότι πρέπει απαραιτήτως να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Ενώ για τη λιτότητα, τόνισε ότι πρέπει ν α ανατραπεί για να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης.
Η ΕΕ – Φρανκενστάιν
Για τους συσχετισμούς στην ΕΕ, είπε: Εδώ είναι η ισχύς απέναντι στο δίκαιο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κακό σε όλη την Ευρώπη.
«Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ γίνεται όλο πιο ασφυκτικό», είπε χαρακτηριστικά.
«Η ΕΕ σαν φρανκενστάιν δεν αφήνει περιθώρια για σοσιαλδημοκρατική προοπτική. Απέναντι σε πολιτική ανυπακοή, μπορούν να σου κόψουν τα προγράμματα χρηματοδότησης.
Το βάζει στη Βρετανία ο Κάμερον το ζήτημα της ΕΕ. Δεν μπορεί να το βάλει η Αριστερά στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε.
Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, εκτίμησε ότι το υπόδειγμα της Κύπρου υπάρχει πλέον σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο.
Χρειάζεται αναδιανομή πλούτου και ισχύος
«Χρειάζεται αλλαγή του συσχετισμού δύναμης» σημείωσε, παρουσιάζοντας την πρότασή του για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα: «Χρειάζεται αναδιανομή πλούτου και ισχύος. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας». «Αρνούμαστε πλήρως τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη δύναμη του λαού και στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα: «Ένας λαός που είναι αποφασισμένος μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Έτσι έχουν γίνει όλα τα μεγάλα προχωρήματα στην Ιστορία».
Κύκλος πολιτικής αποσταθεροποίησης
Για το μετεκλογικό σκηνικό εξήγησε ότι έχει ανοίξει νέος κύκλος πολιτικής αποσταθεροποίησης: «Τα μνημόνια είναι ένα είδος Μολόχ όπου θυσιάζονται όλα τα κόμματα που τα έχουν υπογράψει. Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε, η ΝΔ ημιδιαλύθηκε.
Έχουμε μπει σε νέο κύκλο πολιτικής αποσταθεροποίησης. Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην απελθούσα πλέον Βουλή και τη λαϊκή βούληση του ΟΧΙ.
Πρέπει η αντιμνημονιακή φωνή να μπορέσει να εκφραστεί πολιτικά. Είμαστε το νέο πολιτικό εγχείρημα που θέλει να υπηρετήσει ακριβώς αυτό».
Θέλουμε να κυβερνήσουμε
Σε ερώτηση για το αν είναι απολύτως ικανοποιημένος από τον τρόπο που δομήθηκε η Λαϊκή Ενότητα, απάντησε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης. «Το επίκεντρο για εμένα της πολιτικής δεν είναι το κοινοβούλιο. Ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι στόχος του Τσίπρα ήταν να αιφνιδιάσει τις δυνάμεις της κοινωνίας, αλλά και τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να δώσουμε την εκλογική μάχη, είμαστε 15 διαφορετικές συλλογικότητες και καταφέραμε να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια χωρίς μεγάλα παρατράγουδα». «Θέλουμε να κυβερνήσουμε. Χρειάζονται μεταβατικοί στόχοι», εξήγησε.
Αιχμές κατά Δραγασάκη και Κοτζιά
Για τον Γιάννη Δραγασάκη είπε ότι είναι σοσιαλφιλελεύθερος.« Στα κρίσιμα ζητήματα ο Γιάννης Δραγασάκης πάντα εξέφραζε κάτι διαφορετικό από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικά, προτείνει τη διαχείριση της λιτότητας».
Ενώ για τον Νίκο Κοτζιά, είπε ότι «στην Τουρκία δεν βρήκε κάτι καλύτερο να κάνει στην από το να πάρει το μικρόφωνο και να τραγουδάει We are the world μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ. Πράγματα αδιανόητα για μία αριστερή κυβέρνηση».
«Είμαστε υπέρ της ρήξης με τον Ατλαντισμό», εξήγησε. «Υπέρ μιας πολιτικής πολυδιάστατης, όχι μόνο ευρωπαϊκής, ούτε μόνο εντός της ΕΕ. Είναι δυνατόν μία χώρα όπως η Ρωσία, που νίκησε τον φασισμό να μην θεωρείται ευρωπαϊκή δύναμη;», διερωτήθηκε.
Μετατροπή του Νότου σε φυλακή
Ως προς το προσφυγικό ζήτημα, είπε ότι η Δύση και η Ευρώπη έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Πραγματικά η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε τάφο. Η Ευρώπη-φρούριο έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο όπου ο Νότος μετατρέπεται σε φυλακή. Και εδώ πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Έχουν διαμορφωθεί νέου τύπου σύνορα εντός Σένγκεν και εκτός, αλλά και εσωτερικά σύνορα. Η κατάσταση δείχνει πόσο βαθύτατα υποκριτική είναι η Ευρώπη. Μιλάμε για δολοφονική πολιτική».
Ρατσισμός νέου τύπου στην ΕΕ
Για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, είπε ότι συνδέεται με την εμπειρία ταπείνωσης από τότε που βρίσκεται η χώρα στο μνημόνιο. «Η ΕΕ είναι που δημιουργεί ρατσισμό νέου τύπου εντός της Ευρώπης και με τους λαούς εκτός».
«Χρειάζεται μία αριστερή απάντηση στην ΕΕ. Ήδη, μιλάμε για το προσφυγικό και όχι για το κλασικά μεταναστευτικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Να κυριαρχήσουν αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης απέναντι σε ανθρώπους που έρχονται για να ζήσουν με ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Μετεκλογικό σκηνικό
Τέλος, για τους εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ξεκίνησε με αίτημα αυτοδυναμίας, και συνέχισε με ομολογία αδυναμίας. «Μετά πάλι ο κ. Δραγασάκης μας είπε ότι πρέπει να αποτρέψουμε νέες εκλογές».
Για τη μετεκλογική στάση της Λαϊκής Ενότητας, είπε ότι αποκλείεται συνεργασία με οποιοδήποτε μνημονιακό κόμμα. «Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μνημονιακό κόμμα», εξήγησε.
Παρακολουθήστε ολόκληρο το video της συνέντευξης του Στάθη Κουβελάκη στην τηλεόραση στου TPP