«Αν η κοινωνία τόν ξαναψηφίσει, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει κάτι άλλο και όχι το μνημονιακό στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα είναι μεγάλη έκπληξη», πρόσθεσε.
Για τη στοχοποίησή της, μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί μία ανδροκρατούμενη κοινωνία να αποδεχτεί ότι μία γυναίκα βρίσκεται σε τέτοιο πόστο .
Το ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται στην ατζέντα είναι καλό, εφόσον γίνεται η συζήτηση με στόχο η κοινωνία να κερδίσει κάτι, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ψύχραιμος διάλογος. «Ωστόσο, υπάρχει ανευθυνότητα στην προσέγγιση του θέματος: Τα ΜΜΕ αναπαράγουν το πρόχειρο, το δεισιδαιμονικό», εξήγησε.
Παράνομες οι κρατήσεις στα κέντρα μεταναστών
Για την Αμυγδαλέζα, σημείωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικά μέσα, αλλά ότι η ΝΔ δεν είχε θέσει περιοριστικά μέτρα: «Αποφασίσαμε να δούμε ποιοι βρίσκονται στα κέντρα κράτησης. Πρόσφυγες, ανήλικα, ευάλωτες ομάδες, κρατούνταν παράνομα εκεί», είπε.
«Για να γίνει η καταγραφή και να προχωρήσει η διαδικασία πέρασε ένα 20ήμερο. Έτσι, αδειάσαμε τα κέντρα κράτησης», εξήγησε. «Οι άλλοι μας είπαν ότι τα κάναμε όλα πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.
Να παρέμβουμε στις αιτίες
«Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, αλλά επιβάλλεται από την ΕΕ. Για κάθε αλλοδαπό εκδίδονται δεκατρείς διοικητικές πράξεις», ανέφερε η Τ. Χριστοδουλοπούλου, ερμηνεύοντας τις αιτίες της καθυστέρησης απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά.
Ωστόσο τόνισε ότι «αν δεν παρέμβουμε στις αιτίες που παράγουν την προσφυγιά, το προσφυγικό δεν λύνεται».
Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών
Αναφερόμενη στα αίτια διόγκωσης της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που γνώρισε η ανθρωπότητα.
«Δεν είναι γεγονός που μπορείς να παρακάμψεις. Νέοι και φτωχοί φτάνουν στις χώρες των πλούσιων και των γέρων. Η Ευρώπη έχει γεράσει. Αυτά πρέπει να τα λύσει η Ευρώπη. Αποφασίστηκε να γίνει μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων για δύο χρόνια», τόνισε.
Υπάρχει φόβος στην Ευρώπη
Ως προς την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΕ εξήγησε ότι «οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, δεν συμφώνησαν να υποδεχτούν κανέναν, όταν σε εμάς επέβαλαν 8.000 τον χρόνο.
«Η Ευρώπη ξεκινά με πολύ δειλό τρόπο να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Φοβούνται τα ακροδεξιά κόμματα. Φοβούνται την ανεργία. Υπάρχει διαρκής φόβος παντού», σημείωσε η Τ. Χριστοδολυλοπούλου.
Η πολιτική της Ευρώπης-φρούριο ξεπεράστηκε
«Η επίσημη πολιτική της ΕE είναι η Ευρώπη-φρούριο. Όμως αυτή η πολιτική ξεπεράστηκε. Ήταν έτσι, όσο τα κύματα ήταν μεταναστευτικά. Τώρα με τους πρόσφυγες υπάρχουν διεθνείς συνθήκες.
»Είναι πάρα πολλοί για να τους κλείσεις τα σύνορα. Πρέπει ή να τους σκοτώσεις στα χερσαία σύνορα ή να τους πνίξεις στη Μεσόγειο. Εμείς επιλέξαμε να τους υποδεχτούμε», ανέφερε η πρώην υπουργός.
Έγινε σεισμός 8 ρίχτερ
«Έγινε σεισμός 8 Ρίχτερ και εμείς ως κράτος ήμαστε προετοιμασμένοι για σεισμό 4 Ρίχτερ. Υπήρχε σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Έλεγαν ότι θα πάνε να κάψουν τα δουλεμπορικά σκάφη ώστε να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συγκεντρώνονταν στη Λιβύη. Διαφωνήσαμε. Ζητήσαμε να αποτραπεί αυτή η απόφαση, διότι για τη χώρα μας θα σήμαινε ότι θα γίνει κόλαση.
»Εντυπωσίασε η παρέμβασή μας, ένα είδος βέτο σε ένα συμβούλιο, όπου συνήθως επικρατεί η συναίνεση», είπε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.
«Το πρώτο καθήκον που έχουμε είναι η διάσωση. Δεν μπαίνει δίλημμα εκεί», σημείωσε σχετικά με τη πολιτική οδηγία προς τις Λιμενικές Αρχές.
Πλούτισαν τα νησιά από τους πρόσφυγες
Σχετικά με τις οικονομικές διαστάσεις του προσφυγικού στις τοπικές κοινωνίες, ανέφερε: «Πλούτισαν τα νησιά από τους πρόσφυγες. Οι Σύροι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα μαγαζιά, κάνουν τζίρο απίστευτο, έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να τους ζητούν λεφτά για να τους φορτίσουν τα κινητά τους».
Παράλληλα, για τα περί λαθρομεταναστών, επισήμανε ότι ο όρος σημαίνει ότι μπήκε στη χώρα παράνομα. «Πλέον, δεν ισχύει αυτό. Δεν υπάρχει πια ποινική απαξία της μετανάστευσης», υπογράμμισε.
Σήματα …σε Ρέντσι και Μέρκελ
Ως προς την κριτική που δέχεται ότι έδωσε σήμα για την εισροή προσφύγων, απάντησε σε αιχμηρό ύφος: «Έκανα πολλά νεύματα, που τα μετέδωσα στον Ρέντσι και τελικά στη Μέρκελ… Αυτή τους έφερε».
«Έγινε η μεταφυσική ερμηνεία ότι η Ελλάδα έκανε το νεύμα ‘ελάτε όλοι εδώ‘. Διακίνησαν ότι κάναμε το σήμα και ήρθαν. Στην πραγματικότητα, δυνάμωσε το ISIS στη Συρία, έχασαν κάθε ελπίδα και άρχισαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
«Προσπαθεί ο Γιούνκερ να δημιουργήσει πνεύμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Ωστόσο υπάρχει το ζήτημα των συσχετισμών, που είναι εξαιρετικά αρνητικοί.
Μπλοκάρουν όλες τις πολιτικές που είναι προς θετική κατεύθυνση», εξήγησε.
Για το Πεδίον του Άρεως τέλος, ανέφερε ότι υπήρχε πίεση από τα ΜΜΕ, από τους κατοίκους, από τον δήμαρχο… «Υποχρεωθήκαμε πέρα από τους ρυθμούς να φτιάξουμε τον Ελαιώνα μέσα σε 15 μέρες. Ο χώρος είναι πλέον γεμάτος».
Ο μικρός Αϊλάν μπορεί να είναι ο καταλύτης
Για τη δυναμική των αλλαγών, σημείωσε: «Το ποιος πυροδοτεί κάθε φορά κάτι, κανείς δεν το ξέρει. Ο μικρός Αϊλάν μπορεί να είναι ο καταλύτης, ενώ εμείς νομίζαμε ότι καταλύτης θα ήταν ο Γιούνκερ που θα πάρει απόφαση.
»Μπορεί και εμείς να είμαστε καταλύτης στη διαδικασία αναστοχασμού, να μιλήσει ο καθένας με τον εαυτό του, για την απουσία απαντήσεων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε μνημονιακό κόμμα
Επίσης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στις προσδοκίες της για δύο επερχόμενες τεράστιες εκπλήξεις, που θα σημαδέψουν την πορεία της Αριστεράς: «Από το 2009, παρακολουθούμε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συρρικνώνονται, διότι περνούν κρίση εκπροσώπησης. Συρρικνώνονται, καταβαραθρώνονται. Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει τη δυνατότητα διακυβέρνησής του μέσω του δικομματισμού.
»Τώρα έρχεται η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή θα είναι η πρώτη έκπληξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μία συμφωνία, δεν έγινε όμως αυτομάτως μνημονιακό κόμμα. Χρειάζεται πολλές μεταλλάξεις να συμβούν για να πει κάποιος κάτι τέτοιο.
»Αν η κοινωνία ξαναψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει κάτι άλλο και όχι το μνημονιακό στοιχείο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα είναι μεγάλη έκπληξη. Όλοι προβλέπουν Βατερλό, με δεδομένο και το ότι έχει υποστεί διάσπαση.
»Η δεύτερη έκπληξη είναι η εξής: Στην εποχή των Μνημονίων δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχεις ως όπλο την κοινωνική πειθάρχηση. Το είδαμε τα δύο τελευταία χρόνια του Σαμαρά, κάγκελα στο Σύνταγμα, δακρυγόνα, τρομοκρατική νομοθεσία. Αν υπάρξει Μνημόνιο σε ένα περιβάλλον όπου θα πνέει δημοκρατικός άνεμος, θα είναι μεγάλη έκπληξη».
Ο κόσμος έχει ηττηθεί
«Ο κόσμος δεν έχει χάσει την ψυχραιμία του. Θα ήταν καλή φάση αυτό. Ο κόσμος έχει ηττηθεί. Γι' αυτό σας λέω ότι είμαστε ταυτισμένοι με τον κόσμο και τους ψηφοφόρους μας», συνέχισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.
Παράλληλα, η πρώην υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτα διλήμματα.
Για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, σημείωσε ότι ποτέ δεν ήταν της θεωρίας της μεγάλης αύξησης της Χρυσής Αυγής: «Η άνοδος των νεοφασιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, δεν συγκρίνεται με το φαινόμενο της Χ.Α. στην Ελλάδα, όπου το περιβάλλον υπήρξε τόσο ευνοϊκό με φτώχεια, με ρατσισμό από τα ΜΜΕ, με έναν πρωθυπουργό να λέει ότι πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις».
Ενώ για την προσωπική της συμβολή στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και του φασισμού τόνισε υπερήφανη για το ότι κατάφερε να κάνει τον κόσμο να μιλά για πρόσφυγες και όχι μετανάστες.
Απόφαση της ηγεσίας ο Παυλόπουλος
Κλείνοντας, αναφερόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι ήταν απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του κόμματος η επιλογή Παυλόπουλου.
Έκανε μάλιστα λόγο για στιγμή μεγάλης γενναιοδωρίας του ΣΥΡΙΖΑ, προς την αντίθετη παράταξη. «Ήθελε να κάνει κίνηση εθνικής συμφιλίωσης», κατέληξε η πρώην υπουργός.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην τηλεόραση του TPP