Όταν μπαίνει κανείς στον μνημονιακό σωλήνα βγαίνει ομογενοποιημένος, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια, κάλεσε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν μιλάμε για κρατικό τομέα, αλλά για κοινωνικοποιημένη οικονομία, όπου η εργατική τάξη, ο λαός μας θα μπορεί να ελέγχει, ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Να κάνουμε την Καραϊβική της Ευρώπης, πρότεινε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Για εθνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το ριζοσπαστικό κέντρο, έκανε λόγο τέλος η Φώφη Γεννηματά.
Πιο αναλυτικά, οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:
Αλέξης Τσίπρας
Σε ερώτηση γιατί οι πολίτες να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Παραδέχτηκε ότι την περίοδο της διαπραγμάτευσης υπήρχαν και λάθη. Στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις στο εξωτερικό, την κρίσιμη στιγμή, πήραμε την απόφαση να βάλουμε το συμφέρον του ελληνικού λαού πάνω από το κομματικό συμφέρον, σημείωσε.
Η συμφωνία είχε δυστυχώς συμβιβασμούς που ήταν αναγκαίο να γίνουν, πρόσθεσε. Παράλληλα διευκρίνισε: «Υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
«Ακούω τον αρχηγό της ΝΔ να λέει ότι άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε. Τουλάχιστον εμείς, δεν παραδοθήκαμε, δώσαμε μάχη», τόνισε.
Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι είναι παράνομος φόρος, ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί.
Σχετικά με την Παιδεία, σημείωσε ότι σημαντικό πλεονέκτημα είναι το έμψυχο δυναμικό αυτού του τόπου. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, στη γνώση, στην καινοτομία, τόνισε. Απολύτως συμφωνούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους ερευνητές να μην φεύγουν στο εξωτερικό, πρόσθεσε.
Άλλο η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την αγορά εργασίας και άλλο η παράδοσή της στην αγορά, κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.
Για το προσφυγικό, είπε ότι από την αρχή της διακυβέρνησής μας μάς κατηγορούσαν ότι εμείς καλούσαμε τους πρόσφυγες. «Με τον Ρέντσι βάλαμε το θέμα στην ΕΕ. Η ΕΕ είχε πολιτική απραξίας απέναντι στο πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό. Μόνο με ευθύνη», σημείωσε.
«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται στα βήματα που έκανε η κυβέρνησή μας», κατέληξε.
Τέλος, χαρακτήρισε την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων πράξη ευθύνης. «Ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα. Μία χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να πηγαίνει και να ζητάει Βρεθήκαμε και στη Ρωσία και στην Κίνα και στις χώρες των BRICS. Η χώρα μας μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος», είπε.
Καταφέραμε να αναδείξουμε την Ελλάδα σε χώρα σταθερότητας, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.
Για τα ΜΜΕ, σχολίασε ότι πρέπει να μπει τέλος στην ασυδοσία των ΜΜΕ, ενώ απευθυνόμενος σε αντιδράσεις, είπε στην Όλγα Τρέμη: Γιατί κυρία Τρέμη έχετε τη μίγα και μιγιάζεστε;
Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Ο επικεφαλής της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ διεκόπη βίαια, αλλά και ότι η οικονομία τον Ιανουάριο ήταν πολύ καλύτερη από την τωρινή.
«Ο κ. Τσίπρας θέλει να μας πείσει ότι διαπραγματεύτηκε. Δυστυχώς, δεσμεύτηκε για το θέμα των συντάξεων», σημείωσε.
«Αν ο λαός μου δώσει την εντολή, θα πάω στον πρόεδρο για να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει», τόνισε, αναφερόμενος στο μετεκλογικό σκηνικό.
Σχετικά με την εκπαίδευση, είπε: «Θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην πηγαίνουν τα παιδιά λόγω ιδεοληψιών της Αριστεράς στο εξωτερικό. Ό, τι ιδιωτικό ακούει το μισεί. Θέλει να το φορολογήσει».
Τέλος, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό πολύ μεγάλο πρόβλημα: «Μην χάσουμε και κάνα νησάκι, επειδή ο κ. πρωθυπουργός δεν λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνης κάλεσε να μην γίνεται τρομοκρατία για την αλλαγή νομίσματος.
«Δεν έχουμε μπερδέψει κανέναν. Θέλουμε κράτος να υπηρετεί τον πολίτη, τον λαό, την ανάπτυξη. Μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, εργαζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο. Αυτό το κράτος δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια, σε συνθήκες καταλήστευσης του λαού. Να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία», σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης.
Σχετικά με τους πρόσφυγες, έκανε λόγο για τραγωδία, ενώ διερωτήθηκε: «Δεν έχουμε πρεσβεία της Συρίας: Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσουμε το καθεστώς Άσαντ;».
Για την εξωτερική πολιτική, είπε: «Αν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από τρίτη χώρα είναι κακό πράγμα; Όταν παίρνουμε χρήματα υπογράφοντας μνημόνια είναι καλό; Μην μιλάμε γενικά για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων».
Ζούμε μία φαρσοκωμωδία, σχολίασε τέλος, αναφερόμενος στο μετεκλογικό σκηνικό: «Μετά από κάθε εκλογική μάχη, αυξάνονται τα κόμματα που έχουν μνημονιακό πρόγραμμα. Όταν μπαίνει κανείς στον μνημονιακό σωλήνα βγαίνει ομογενοποιημένος. Γι ‘ αυτό, το εθνικό νόμισμα αποτελεί εναλλακτική λύση», ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΕ.
«Λέμε ΟΧΙ στη λιτότητα, ΟΧΙ στα μνημόνια, ΟΧΙ στην υποτέλεια. Η επιλογή για τη χώρα μας είναι το μεγάλο ΟΧΙ που ελέχθη στο δημοψήφισμα. Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για την Ελλάδα. Και βιώσιμη και ρεαλιστική», κατέληξε.
Σταύρος Θεοδωράκης
«Πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο του κ. Τσίπρα», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτή η χώρα είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα είναι στο κέντρο της Ευρώπης, σχολίασε στην συνέχεια.
Παράλληλα, υποσχέθηκε μείωση κόστους και προσώπων στα ρετιρέ της εξουσίας, καθώς και επιβολή του μέτρου της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου.
Η Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ, ανέφερε σε άλλο σημείο. «Ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια.
Για το προσφυγικό, είπε ότι η χώρα λοιδορείται με τις εικόνες που βλέπουμε.Τώρα είναι η μεγάλη στιγμή της Ευρώπης, πρόσθεσε.
Ενώ για την εξωτερική πολιτική σημείωσε: «Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία μπορούν να είναι σύμμαχοί μας. Η Αμερική είναι φίλος μας. Η Αγγλία είναι φίλος μας».
Δημήτρης Κουτσούμπας
Είναι διαφορετικό πράγμα να φύγεις μόνο από το νόμισμα και να αποδεσμευτείς και από την ΕΕ, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό. Μπορεί να διαγράψει και μονομερώς το χρέος, να αναπτύξει την οικονομία», πρόσθεσε.
«Ζούμε σε ένα καπιταλιστικό τομέα Δημόσιο, ο οποίος έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο του μεγέθους του, αλλά επειδή είναι άμεσα συνυφασμένος με την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε για κρατικό τομέα, αλλά για κοινωνικοποιημένη οικονομία, όπου η εργατική τάξη, ο λαός μας θα μπορεί να ελέγχει».
Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού. «Άμεσα να γίνει καταγραφή. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα. Θεωρείται πύλη εισόδου στην ΕΕ. Μαζί με τις επεμβάσεις, τα προβλήματα της φτώχειας, εδώ και τώρα αυτά πρέπει να αρχίσουν να λύνονται», είπε ο γγ του ΚΚΕ.
Για τη στάση της Γερμανίας, υπογράμμισε ότι η Α. Μέρκελ προχώρησε σε α λα καρτ ακύρωση της συνθήκης του Δουβλίνου προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου.
Σχετικά με τον Μανώλη Γλέζο και δήλωσή του πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του με τη ΛΑΕ, ότι θα ψήφιζε ΚΚΕ, ανέφερε: «Η δήλωση από τον Μανώλη Γλέζο, σύμβολο ηρωικής πολιτικής υποδηλώνει ότι στο ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα και αποκούμπι».
Πάνος Καμμένος
« Οι ΑΝΕΛ θα είμαστε η εγγύηση για την ελληνική οικονομία. Στα νησιά θα έπρεπε να υπάρχουν ελεύθερες οικονομικές ζώνες. Να κάνουμε την Καραϊβική της Ευρώπης, ανέφερε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
«Δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ», είπε, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε: «Αν υπάρχουν υπηρεσίες του Δημοσίου που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ιδιωτικοποιηθούν».
Για το ζήτημα της ιθαγένειας, είπε: «Διαφωνήσαμε πλήρως» και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, το πρόβλημα είναι και οι λαθρομετανάστες».
«Οι ΑΝΕΛ αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς που δεν έχει σχέση με τη Siemens και τον Παπασταύρου», κατέληξε.
Φώφη Γεννηματά
«Το Μνημόνιο αντιμνημόνιο ανήκει στο παρελθόν. Η αυτοδυναμία είναι η νέα αυταπάτη. Χρειάζεται συνεργασία. Ζητάμε τη δύναμη του λαού για να γίνουμε η δύναμη που θα εγγυηθεί τη συνεργασία για αναδιανομή του πλούτου. Κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία, σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν νικητής, τόνισε, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα πατριωτικό.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, τόνισε είναι στα χέρια του Εισαγγελέα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτε άλλο πέρα από αυτό, τόνισε.
«Έχουμε ερευνήσει τα πάντα, έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας», ανέφερε η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι εθνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το ριζοσπαστικό κέντρο», κατέληξε, απευθύνοντας κάλεσμα στον κόσμο να γυρίσουν στο σπίτι τους. Το ΠΑΣΟΚ είναι το παλαιό μας σπίτι», είπε η Φ. Γεννηματά.