του Θάνου Καμήλαλη
Ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε ενόψει της δίκης ήταν η ανιψιά του και μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, Ντιλέκ Οτσαλάν, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του στην Τουρκία και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του στην Ελλάδα, Γιάννης Ραχιώτης.
Σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης
Δεκαέξι χρόνια μετά τον εγκλεισμό του, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται ακόμα σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης στη νησο Ίμραλι. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι έχουν να τον δουν από τον Ιούλιο του 2011, ενώ η οικογένεια του από το 2014. Όπως αποκαλύπτει η ανιψιά του, Ντιλέκ, δεν έχει κανένα δικαίωμα πολιτκού κρατουμένου. «Βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση, δεν του επιτρέπεται να επικοινωνεί με κανέναν, ούτε να δει τηλεόραση ή να διαβάσει εφημερίδες, να αλληλογραφεί. Όσες εφημερίδες του δίνονται είναι λογοκριμένες, έχουν κόψει με ψαλίδι τις σημαντικότερες ειδήσεις», τονίζει η βουλευτής της Τουρκίας.
«Όταν υποβάλλουμε αίτηση για να τον δούμε, αυτή απορρίπτεται με αστείες δικαιολογίες. Μας λένε ότι δεν είναι καλός ο καιρός, ότι αρρώστησε ο καπετάνιος…Η μητέρα μου και αδερφή του δεν μιλάει τούρκικα και το ξέρουν, οπότε θέτουν ως όρο για να τον δει η συζήτηση να γίνει στα τούρκικα» καταγγέλλει επίσης η Ντιλέκ Οτσαλάν., που ανησυχεί ότι η υγεία του θείου έχει κλονιστεί βαριά από την απομόνωση.
«Η συνωμοσία στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα δεν αφορούσε μόνο τον Αμντουλάχ, αλλά το σύνολο του κουρδικού λαού. Γιατί ο θείος μου είναι ο μόνος που μπορεί να αποκαταστήσει την τάξη και την ειρήνη», πρόσθεσε η Ντιλέκ Οτσαλάν και κατέληξε ότι επιθυμεί «να καταδικαστούν όλοι οι Έλληνες που συμμετείχαν στη συνωμοσία»
Η αγωγή κατά του Δημοσίου
Η αγωγή του Οτσαλάν κατά του ελληνικού κράτους κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 και αφορά την πολύκροτη υπόθεση του 1999, όταν οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Κούρδο ηγέτη και τον παρέδωσαν στην Τουρκία. Για να γίνει πραγματικότητα η αγωγή «τρομακτικά δύσκολες συνθήκες» όπως τονίζουν οι δικηγόροι του, καθώς για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έπρεπε να έχει δώσει εντολή ο ενδιαφερόμενος, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των συνθηκών απομόνωσης. Η εκδίκαση της ξεκινάει σχεδόν 7 χρόνια αργότερα «λόγω των γνωστών ρυθμών με τις οποίες κινείται η ελληνική Δικαιοσύνη», όπως σχολιάζει ο κ.Ραχιώτης. Προσθέτει επίσης ότι κάθε προσπάθεια να κινηθούν γρηγορότερα οι διαδικασίες απορρίφθηκε.
Όπως εξήγησε ο δικηγόρος του Οτσαλάν στην Ελλάδα, πρόκειται ουσιαστικά για τη πρώτη δικαστική κίνηση του Κούρδου ηγέτη κατά του ελληνικού κράτους. Χαρακτηρίζεται ως «αγωγή αποζημίωσης» που είναι το μόνο εργαλείο που προσφέρει η ελληνική δικαιοσύνη και μπορεί να αποφέρει μόνο οικονομικά οφέλη (εάν υπάρξουν θα προσφερθούν σε ίδρυμα της Ελλάδας), όμως στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αλλά και οι υπαίτιοι. Άλλωστε λόγω της παραγραφής οποιουδήποτε πιθανού αδικήματος, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και άλλων παρόμοιων διατάξεων, δεν πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε κανένα πολιτικό πρόσωπο.
Σύμφωνα με τον κ.Ραχιώτη έχουν υπάρξει δύο ακόμα νομικές αναμετρήσεις σε ελληνικά δικαστήρια για την υπόθεση Οτσαλάν:
- Μία δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου βρέθηκαν κατηγορούμενα χαμηλόβαθμα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και αθωώθηκαν.
- Μία απόπειρα δίκης κατά του μέλους της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη που δεν έγινε ποτέ, καθώς η υπόθεση έκλεισε με διαταγή εισαγγελέα
Κατηγορίες ότι η Ελλάδα παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο
Οι δικηγόροι του Οτσαλάν κατηγορούν την Ελλάδα για κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, με την κίνηση της να συλλάβει και να παραδώσει τον Οτσαλάν στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση Σημίτη το 1999 κατηγορείται ότι παρέβη:
- Τη Σύμβαση του Δουβλίνου, που υποχρεώνει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου. Ο Οτσαλάν είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία το 1998. Όπως υποστηρίζει ο κ.Ραχιώτης η χώρα μας έπρεπε ή να κάνει αίτηση ανάληψης, ή να εξετάσει εκ νέου το αίτημα. Δεν έκανε τίποτα από τα δύο
- Τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που παρέχει το δικαίωμα για έννομη προστασία. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι ο Οτσαλάν μπήκε παράνομα στη χώρα «έπρεπε να συλληφθεί και να δικαστεί στην Ελλάδα, όχι να απαχθεί, να κρατηθεί σε μυστική τοποθεσία και να δοθεί στην Τουρκία»
- Τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, που προστατεύει τους πρόσφυγες αλλά και τους ζητούντες πολιτικό άσυλο. «Η στοιχειώδης υποχρέωση κάθε χώρας είναι να μην κάνει επαναπροώθηση», σύμφωνα με τον κ.Ραχιώτη.
«Αν η Ελλάδα είχε φερθεί διαφορετικά…»
Για την ύπαρξη μιας «διεθνούς συνωμοσίας» στην οποία η Ελλάδα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο, κάνουν λόγο οι Τούρκοι δικηγόροι, που ζητούν από τις προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας να βοηθήσουν στην ανάδειξη του ζητήματος. Σημειώνουν ότι «χωρίς να παραβιάσει κανέναν νόμο, ο Οτσαλάν απήχθη πειρατικά και παραδόθηκε στην Τουρκία», τονίζουν.
«Όλος ο νομικός μας αγώνας έχει στόχο την αποκάλυψη αυτής της συνωμοσίας, επίτευγμα που θα βοηθήσει τόσο τον κουρδικό, όσο και τον ελληνικό λαό» υποστηρίζουν, προσθέτοντας ότι αν και δεν γίνεται να διωχθούν ποινικά τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα λόγω της παραγραφής των αδικημάτων, πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
«Ίσως αν η Ελλάδα είχε φερθεί διαφορετικά, ο κουρδικός λαός να μην είχε υποφέρει τόσο», κατέληξαν.