Παρά το γεγονός πως ο ΟΟΣΑ προτείνει την αύξηση της φορολογίας στις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκτιμά πως τα κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) είναι πολύ γενναιόδωρα και πρέπει να επανεξεταστούν. Ο Οργανισμός προτείνει να γίνουν σταδιακά οι αυξήσεις, ώστε να εξομαλυνθούν βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες για τα νοικοκυριά, ενώ συμπεριλαμβάνει και το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ο λιγνίτης.
Ύφεση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016
Για την ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ, διαβλέπει προοπτικές ανάπτυξης μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς για το 2015 υπολογίζει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% και το 2016 κατά 1,2%. Από το 2017, αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,1% «καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Στον τομέα της ανεργίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ποσοστού από το 26,5% στο 25,2% για το 2015, περιορισμό της στο 24,8% το 2016 και στο 23,4% το 2017.
Ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 0-9% για το 2015 με βελτίωση στο 0,7% το 2016 και 0,5% στο 2017.
«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας παράλληλα πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι αναγκαίο στοιχείο της προσπάθειας αυτής. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μείωναν το ρυθμιστικό βάτος και θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους».