Ο Κωνσταντίνος Κοτσοβός, που υπηρετεί στην Άμεση Δράση από το 2011 όπως κατέθεσε, κλήθηκε στο σημείο της δολοφονίας αλλά πήρε εντολή να ψάξει για κάποιον που είχε αναφερθεί ότι κρύβεται σε πυλωτή πολυκατοικίας επειδή τον κυνηγούν.

Σε ερώτηση της Προέδρου γιατί δεν έγινε επέμβαση της αστυνομίας ακολούθησε ο διάλογος:

Π: Η κατάθεσή σας διαφοροποιείται αρκετά με την αρχική που είχατε δώσει. Παίρνετε το πρώτο σήμα για συμπλοκή πολλών ατόμων. Βλέπετε τη συμπλοκή. Εσείς τι θα κάνατε;

Κ: Θα ενημερώναμε το Κέντρο να φέρει και άλλους σταθμούς. Δεν μπορούμε να μπούμε σε 60 άτομα μόνοι μας.

Π: Υποθετικά δηλαδή αν ήταν 40 άτομα σε συμπλοκή πόσα άτομα θα πρέπει να ήσαστε για να μπείτε να τους χωρίσετε;

Κ:  Στην αρχή θα παρατηρήσουμε και θα περιμένουμε να γίνουμε τουλάχιστον 10 άτομα.

Π: Απλά θα παρατηρήσετε; Δηλαδή αν δείτε κάποιον να τον χτυπάνε;

Κ: Θα περιμένουμε ενισχύσεις. Δεν θα μπούμε έτσι.

Π:  Να ξέρει ο κόσμος τι περιμένει από την παρουσία σας δηλαδή. Αν βλέπει 40 άτομα να υπολογίζει ότι πρέπει να περιμένει 10 αστυνομικούς να έρθουν.

Κ: Ναι. Έστω στην αρχή από μακριά θα προσπαθήσουμε να τους χωρίσουμε. Μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

Όταν δε, ρωτήθηκε γιατί δεν προσήχθησαν μέλη της Χρυσής Αυγής όπως έλεγε το σήμα από το Κέντρο, αλλά φίλοι του Παύλου Φύσσα, ο Κωνσταντίνος Κοτσοβός κατέθεσε πως δεν βρήκαν μέλη της Χρυσής Αυγής και προσήγαγαν όποιον «Δεν ταίριαζε με την περιοχή», χωρίς να προσδιορίσει τι εννοεί. «Δεν κρατούσαν κάτι, όπως ρόπαλα ή κάτι τέτοιο, απλά μας φάνηκε ότι δεν ταίριαζαν με την περιοχή».
Ο αστυνομικός κατέθεσε πως δεν γνωρίζει για την οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ούτε που είναι τα γραφεία της στον Πειραιά, παρά το γεγονός πως υπηρετεί εκεί 4 χρόνια και όπως επισημάνθηκε από τους δικηγόρους, το Αστυνομικό Τμήμα είναι στο διπλανό τετράγωνο.

Η δίκη διεκόπη μετά από διαφωνία των δικηγόρων της Υπεράσπισης και της Πολιτικής Αγωγής για μια ερώτηση που επιχείρησε να θέσει η τελευταία. Η ερώτηση αφορούσε τις σχέσεις του Πανταζή, φερόμενου ως Πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, με τους Λαγό, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο. Η Υπεράσπιση κατέθεσε ένσταση επικαλούμενη την απόφαση του δικαστηρίου να επιτρέπει ερωτήσεις τόσο για τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις (Φύσσας, Αιγύπτιοι, ΠΑΜΕ) όσο και για την εγκληματική οργάνωση, μόνον όμως κατά όσων κατηγορούνται και για τις δύο πράξεις.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής ισχυρίστηκαν πως η ερώτηση δεν μπορεί να απαγορευτεί καθώς η απάντηση θα είναι σημαντική για να αποδειχθεί πως ο Πανταζής δεν έδρασε μόνος του στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
Το δικαστήριο διέκοψε δύο φορές για να πάρει απόφαση, μέχρι τελικά να διακόψει οριστικά για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Λόγω της 24ωρης απεργίας στην οποία θα συμμετάσχει ο δικηγορικός σύλλογος, η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. 

Παρακάτω διαβάστε την εξέλιξη της δίκης, όπως την καλύπτει το ThePressProject