«Αμβισβήτηση της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτικής της πλειοψηφία» είδε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα, μετά και την παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη αλλά και την διαφοροποίηση του Ν. Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «πρώιμη κρίση κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης» και μάλιστα δυο μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Ο ίδιος μίλησε για αντιστάσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερθείς στην παραίτηση Σακελλαρίδη σχολίασε ότι «τον τιμά από πλευράς συνείδησης».

Προέβλεψε δε ότι η εξέλιξη αυτή και το κλίμα που διαμορφώνεται στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι «προοίμιο αυτών που θα ακολουθήσουν», υπενθυμίζοντας ότι έπονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκηση και βεβαίως το θέμα του χρέους για το οποίο είπε ότι επιτέλους θα μάθουμε πόσο επιβαρύνθηκε από τους ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία επεσήμανε πως οι δηλώσεις του συνιστούν «αποδοχή της θέσης ότι πρέπει να αποφεύγονται οι παραβιάσεις ένθεν και ένθεν και τεχνική συνεργασία των ακτοφυλακών των δυο χωρών». «Αυτό είναι το ζητούμενο; Για αυτό πήγε;», διερωτήθηκε με νόημα. Και σημείωσε ότι «το ζήτημα είναι βαθύτερο με όσα συνομολογεί τώρα ενώ μας λοιδορούσε τα προηγούμενα χρόνια».

Έντονη κριτική ωστόσο άσκησε στην κυβέρνηση και όσον αφορά τους συνολικούς χειρισμούς της για τους πληστειριασμούς και την πρώτη κατοικία, λέγοντας μάλιστα πως ακόμη και αν το θέμα είχε ανατεθεί στις ίδιες τις Τράπεζες, οι δανειολήπτες θα τύχαιναν μεγαλύτερης προστασίας: 

Κατέθεσε δε τροπολογία σύμφωνα με την οποία «οι ευνοϊκές για τον οφειλέτη ρυθμίσεις λόγω υπαγωγής του στο πεδίο του νόμου 3869/2010, όπως ισχύει, δεν θίγονται από οποιαδήποτε μεταβολή στο πρόσωπο του δανειστή ή κάποιου από τους τυχόν περισσότερους δανειστές ή από οποιαδήποτε μεταβολή στο κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας επί του δανειστή ή κάποιου από τους τυχόν περισσότερους δανειστές».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «οπισθοχώρηση και διαπραγματευτική ταπείνωση» και αναφερθείς στις 100 δόσεις ανέφερε: «Σας το είπαμε: μην το ψηφίσετε γιατί θα το ξεψηφίσετε». «Αν δεν έχεις εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης δεν μπορείς να κινητοποιήσεις τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας», είπε ενώ αναφερθείς στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι δυσκολεύθηκε από την ανασφάλεια και αβεβαιότητα που καλλιέργησε η κυβέρνηση, η οποία «δημιουργούσε την πολιτική επικαιρότητα, έδιωχνε τις επενδύσεις και έπληττε την οικονομία».


«Θέλει να διατηρεί την διπλή γλώσσα και το κλείσιμο του ματιού και να κρατά συνεκτική μια αντιφατική Κ.Ο.», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «τώρα που πρέπει να φύγουμε από τα κούφια λόγια, τώρα δεν υπάρχει τίποτα αποτελεσματικό» από κυβερνητικής πλευράς. Και κατέληξε: «Όταν αλλάζεις γραμμή πες ότι ΄΄εντάξει, είχα αυταπάτες και έχω προκαλέσει βλάβη στη οικονομία΄΄. Δεν το λέει όμως. Δεν θέλω να ταπεινώνεται κανείς, αλλά πρέπει να το συνειδητοποιούν αυτοί που νέμονται την εξουσία για να μην προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη».