του Θάνου Καμήλαλη
Στη θέση του «Ρεύματος για όλους» η διοίκηση της Περιφέρειας εισάγει τώρα ένα νέο πρόγραμμα, αισθητά περιορισμένο ωστόσο σε σχέση με τις εξαγγελίες της ένα χρόνο πριν. Παράλληλα αναγνωρίζει «προφανείς ελλείψεις και αδυναμίες», επισημαίνει όμως πως σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις, τις οποίες αναφέρει αναλυτικά.
Από τους 10.000 στους 98
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014 η Περιφέρεια Αττικής σε μία από τις πρώτες της κινήσεις υπό τη νέα διοίκηση ανακοινώνει το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους», που στόχο είχε την καταβολή δαπάνης για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά, στα οποία έχει γίνει διακοπή, εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η πληρωμή από την Περιφέρεια έως και 360 ευρώ σε κάθε πολίτη που είχε υποστεί διακοπή ρεύματος,
Λίγες μέρες μετά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Ρένα Δούρου με επίκεντρο την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, είχε τονίσει ότι θα καλυφθούν οι ρευματοδοτικές ανάγκες «για ένα χρόνο σε πάνω από 10.000 περιπτώσεις στην Περιφέρεια της Αττικής». Μάλιστα τον Απρίλιο, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας για την πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου, η διοίκηση επέμενε στον αριθμό των 10.000 νοικοκυριών. «Η αποσπασματική ανάγνωση ή ερμηνεία των αριθμών και η προσπάθεια υποβάθμισης της πρωτοβουλίας αυτής, προσκρούει στην πραγματικότητα αλλά και την κοινή λογική», τονιζόταν τότε σε σχετική ανακοίνωση.
Ένα χρόνο μετά από την εξαγγελία του προγράμματος, τα αποτελέσματα απέχουν αρκετά από τις τότε υποσχέσεις. Όπως παραδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος, ο αριθμός των ευεργετηθέντων από το πρόγραμμα, αντί για 10.000 είναι μόλις 98. Σε μια περίοδο που σύμφωνα με τη ΔΕΗ ο συνολικός αριθμός των σπιτιών χωρίς ρεύμα στην Αττική είναι 38.000 (αν και σε αυτά περιλαμβάνονται εξοχικά κ.α.). Παράλληλα παραμένει άγνωστο το ποσό που η Περιφέρεια δαπάνησε για το πρόγραμμα και αρχικά υπολογιζόταν σε πάνω από 3 εκατ.. Στους απολογισμούς των τριών πρώτων τριμήνων του 2015 πάντως το ποσό αυτό ήταν μηδενικό.
«Η λογική του προγράμματος “ρεύμα για όλους” εμπεριείχε τη φιλοσοφία της έκφρασης ενός δημόσιου δικαιώματος και αγαθού για τους συμπολίτες μας και αυτό οφείλει να είναι και ο γενικός στόχος όλων μας. Δεν επικοινωνήθηκε όσο θα επέβαλλαν οι συνθήκες» τονίζει στο TPP η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου. Προσθέτει ότι το πρόγραμμα «παρά ταύτα λειτούργησε, είναι σίγουρο, στην κατεύθυνση σύνδεσης ρεύματος σε συμπολίτες μας και αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί.»
Το νέο πρόγραμμα για ρεύμα στους αδυνάτους
Μετά τη μη υλοποίηση του «Ρεύματος για όλους», η Περιφέρεια επανέρχεται με νέα πρόγραμμα για το ρεύμα. Εδώ υπάρχουν τρία σημαντικά σημεία:
- Το ποσό έχει μειωθεί, από τα 360 στα 100 ευρώ εφάπαξ, ανά δικαιούχο. Ακόμα και οι «μνημονιακές» παρατάξεις κρίνουν το συνολικό ποσό ανεπαρκές, κάτι που φάνηκε από την τοποθέτηση του Κ.Καράμπελα της παράταξης Σγουρού, που ζήτησε να αυξηθεί το συνολικό κονδύλι στα 6 εκατ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως τόνισε και ο κ.Μανουσογιαννάκης του ΚΚΕ, πρόκειται για οικονομική βοήθεια ύψους 8,33 ευρώ το μήνα.
- Ο δικαιούχος πρέπει να βρίσκεται σε ρύθμιση με τη ΔΕΗ και να εξυπηρετεί τις δόσεις του
- Το συνολικό ύψος της υπολογισμένης δαπάνης έχει μειωθεί, από τα 3,6 εκατ. βάσει των προβλέψεων το 2015, στα 2,8 εκατ. το 2016. Επίσης εδώ τα μαθηματικά φαίνεται ότι δεν βγαίνουν, καθώς σύμφωνα με τον κ.Καραμάνο ενώ το πρόγραμμα μιλάει για 28.000 πολίτες, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο Κ.Ο.Τ. της ΔΕΗ και πληρώνουν τις δόσεις τπυ διακανονισμού τους, άρα είναι δικαιούχοι ,είναι 15.000.
Το πρόγραμμα δηλαδή αποκλείει εξαρχής όσους βρίσκονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ και αδυνατούν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση τους. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ.Καραμάνος στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, ο αριθμός αυτών των πολιτών, που κατά τα φαινόμενα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, υπολογίζεται στις 70.000. Για αυτούς μέχρι στιγμής η Περιφέρεια δεν έχει ανακοινώσει κάποιο μέτρο και περιορίζεται απλώς στην αναγνώριση του προβλήματος
«Είναι δεδομένο ότι η συνέχεια των μνημονίων δυσχεραίνει την οικονομική και κατ' επέκταση την κοινωνική κατάσταση ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας, Είναι σίγουρο, επίσης, ότι με την όξυνση της κρίσης την τελευταία 5ετια υπάρχει πληθώρα πολιτών που αδυνατούν να μπουν σε διακανονισμό» τονίζει η κ.Θανοπούλου που χαρακτηρίζει το μέτρο ως «θετικό πρώτο βήμα» και υπόσχεται μια «δέσμη ενεργειών προς τους πολίτες».
Το κονδύλι για άστεγους που αγνοείται
Την ίδια περίοδο με το «Ρεύμα για όλους», υπογράφηκε μεταξύ του τότε υφυπουργού Εργασίας, Β.Κεγκέρογλου και της κ.Δούρου η προγραμματική σύμβαση για την παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα καθημερινής σίτισης. Το ποσό που επρόκειτο να δαπανηθεί ανερχόταν σε 380.000 ευρώ και προερχόταν από το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2014 και πάνω από ένα χρόνο μετά, το κονδύλι δεν έχει φτάσει στους ανθρώπους με ανάγκη.
Αίτια των διαδοχικών καθυστερήσεων είναι μια σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων, ένας διεθνής διαγωνισμός που ακυρώθηκε αλλά και για λόγους για τους οποίους ευθύνεται η κρατική πολιτική, όπως την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 23% τον Ιούλιο. «Δεν επιλέχθηκε μία διαδικασία ευκολότερη ή και πιο σύντομη αλλά μια διαδικασία μελέτης αναγκών, στο μέτρο του δυνατού, και δημιουργίας μιας βάσης πολύ πιο ουσιαστικής αλλά και σύντομης για την επέκταση στο μέλλον του ίδιου ή και παρεμφερούς προγράμματος ενίσχυσης ευπαθών ομάδων αλλά και κοινωνικών δομών σε Δήμους» σχολιάζει η κ.Θανοπούλου. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε ξανά πριν λίγες μέρες, στις 4 Δεκεμβρίου, έναν ακριβώς χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Για σειρά παρεμβάσεων μιλάει η Περιφέρεια
Η διοίκηση της Περιφέρειας απαντάει στην κριτική που δέχεται από τη μεγαλύτερη μερίδα της αντιπολίτευσης, αναφέροντας σειρά παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με την κ.Θανοπούλου:
- 2 εκατ. ιδίων πόρων, για προνοιακούς φορείς παιδικής προστασίας. Προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, περίπου 1,2 εκ.
- 1 εκ. διάθεσης προϊόντων λαϊκών αγορών σε απροστάτευτα ανήλικα
- Ίδρυση κέντρου πρόληψης με 4 παραρτήματα στη Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά
- Πληθώρα διανομών ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες, προνοιακά ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες
- Στήριξη δημόσιων δομών ψυχικής Υγείας
Ακόμη γίνεται λόγος για δράσεις αποασυλοποίησης, τοποθέτησης ραμπών, προαγωγής υγείας και ενημέρωσης της κοινωνίας σε θέματα ΑμεΑ.
Τα μέχρι στιγμής οικονομικά στοιχεία όμως δειχνούν ότι η διοίκηση Δούρου δεν έχει κάνει ακόμα τη διαφορά σε κοινωνικό επίπεδο, όπως υποσχέθηκε. Από το «Ρεύμα για όλους» στο «Ρεύμα για κάποιους» υπάρχει διαφορά…