Αρνητικό στην έκδοση και των άλλων δυο φοιτητών στις ιταλικές αρχές είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή για την υπόθεση. Τελευταία δίκη την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου το πρωί
Αρκετά πιο ήρεμο ήταν το κλίμα της σημερινής συνεδρίασης του Εφετείου συγκριτικά με τη χθεσινή. Πολύς κόσμος και πάλι βρέθηκε στο πλευρό των φοιτητών, γεμίζοντας την αίθουσα ενώ αρκετός κόσμος υπήρχε και απ' έξω.
Συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή δικάστηκαν οι 2 εκ των 5 φοιτητών, οι Γκούμας και Χατζηνεοφύτου.
Πολλοί ήταν και πάλι οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων που κλήθηκαν να καταθέσουν όπως: ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Σαραφιανός, ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των συνηγόρων. 'Ένας εκ των συνηγόρων, ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι αυτό το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι ένας μοχλός αυστηρότερης νομοθεσίας των χωρών να επιβάλλουν τις τακτικές τους. Η συνήγορος, Β. Γιαννακοπούλου, σημείωσε από τη μεριά της ότι υπάρχουν ανακρίβειες στην ελληνική μετάφραση.
Στη συνέχεια, η τρίτη συνήγορος, Γιάννα Κούρτοβικ, έκανε σαφές ότι η διεκδίκηση των αιτημάτων δεν θεωρείται αντικοινωνική συμπεριφορά. Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα ιθαγένειας αφού καταδικάζονται 5 έλληνες από τους 6 που συνελήφθησαν ενώ από την Ιταλική πλευρά δικάζονται 5 άτομα από τους 300 που είχαν συλληφθεί. Η Κούρκοβικ είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει στοχοποίηση των Ελλήνων.
Η πλειοψηφία των μαρτύρων έκανε λόγο για ολική καταστροφή της ζωής των νεαρών φοιτητών αφού όπως είπε ο Δ. Σαραφιανός «η βλάβη δεν επανορθώνεται».
Σημαντική ήταν η κατάθεση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία κατέκρινε το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κάνοντας λόγο για μεγάλα κενά και παραλείψεις. Ωστόσο η ευρωβουλευτής εκτιμά ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας δεν θα διαταραχθούν.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έντονη ήταν η κατάθεση της κ. Μάτσα, ψυχιάτρου, η οποία θέλησε να τονίσει ότι οι φοιτητές αυτοί έχουν ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και όχι μία αντικοινωνική συμπεριφορά. Μικρή ένταση υπήρξε μεταξύ του προεδρείου και της ψυχιάτρου χαρακτηρίζοντάς την ως μη αρμόδια να καταθέσει αφού ομιλεί για συναισθήματα.
Επιστολή συμπαράστασης έστειλε και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είναι διατεθειμένος να καταθέσει υπέρ τους.
Επίσης, να αναφέρουμε ότι ο αδερφός ενός εκ των φοιτητών, ο οποίος είχε συλληφθεί και αυτός στην Ιταλία αλλά δεν υπήρξε ένταλμα γι αυτόν, υπογράμμισε ότι κρατήθηκαν περίπου 9 ώρες και ο διερμηνέας τους μετέφραζε τα βασικά μόνο.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στο τέλος, μίλησαν οι 2 φοιτητές, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι κατά τη σύλληψή τους δεν κατέθεσαν αλλά έδωσαν μόνο τα στοιχεία τους και DNA. Σημείωσαν ακόμη ότι δεν βρίσκονταν στον πυρήνα των επεισοδίων.
Υπέρ της έκδοσης ήταν η Εισαγγελέας.
Οι εφέτες αρνήθηκαν την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος της εισαγγελίας Μιλάνου, που που ζητεί να δικάσουν τους νεαρούς για επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες ώστε οι φοιτητές να δικαστούν στην Ελλάδα για όσα τους καταλογίζουν οι ιταλικές αρχές.
Ο κόσμος που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση μόλις άκουσε την απόφαση του Εφετείου, άρχισε να φωνάζει συνθήματα και να χειροκροτεί.
Για δεύτερη μέρα στο πλευρό των φοιτητών
Για δεύτερη μέρα αλληλλέγυοι μαζεύτηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών για να συμπαρασταθούν στους φοιτητές.
Τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί πραγματοποιείται η τελευταία συνεδρίαση για τον πέμπτο φοιτητή.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί σήμερα το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα των ιταλικών αρχών για τους δυο πρώτους φοιτητές, ενώ τη Δευτέρα θα κριθεί η έκδοση του πέμπτου φοιτητή.
Το αίτημα της Ιταλίας, που εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε φοιτητές πριν λίγους μήνες, αφορά κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με «καταστροφές» και «διακεκριμένη αντίσταση», οι οποίες τιμωρούνται με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.
Από την πλευρά της υπεράσπισης ζητείται να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της.