Στην Ελλάδα προχωρά η μείωση τιμών που είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την καλύτερη κατανομή των επιπτώσεων της οικονομικής προσαρμογής, εκτιμά ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη
Nikos Libertas / SOOC
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος καλεί την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών προϊόντων, ενώ επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της Eurostat κάνει λόγο για θετικό κλίμα που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.
Με απάντησή του σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, ο Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαιώνει πως στα πλαίσια του νέου μνημονίου, «οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών προϊόντων».
Επιπλέον επισήμανε ότι η προσπάθεια και οι μεταρρυθμίσεις όπως συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2015, οφείλουν να συνεχιστούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στο μέλλον, οι αρχές προτίθενται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, μεταξύ άλλων με την άρση των υπόλοιπων εμποδίων στον ανταγωνισμό και με την απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, το ζήτημα της ακαμψίας των τιμών στις ελληνικές ολιγοπωλιακές αγορές σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε την Κομισιόν για το «πώς κρίνει την, εκ των πραγμάτων, πλήρη αποτυχία της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης των δύο Προγραμμάτων Προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα», ενώ παράλληλα ζητάει πληροφορίες για το αν η Κομισιόν «θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση του υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού, και όχι στην αποδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
Συνάντηση Τσακαλώτου – Σαπέν στο Παρίσι
Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Ο κ. Τσακαλώτος επεδίωξε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς οι προτάσεις της, ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό.
Στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής περιοδείας που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες ο κ. Τσακαλώτος, προβλέπεται, επίσης, αύριο συνάντηση στο Ελσίνκι με τον φιλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στούμπ, την Τρίτη στο Άμστερνταμ με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γάλλος ομόλογός του παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Σαπέν απαντώντας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας».
«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε.
Ο κ. Σαπέν υπογράμμισε ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Σχετικά με το αν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».
Όπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη για την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, γι' αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτιστεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».
Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου», ενώ ο κ. Σαπέν δήλωσε «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε».
Ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, δεδομένου ότι παίζουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο και συχνά βοηθούν στην επιβίωση της οικογένειας λόγω της ανεργίας των νέων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας όμως ότι θα πρέπει να αποφευχθούν νέα μέτρα.