Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «από τη μία πλευρά το εκτροχιασμένο σύστημα στέρησε έσοδα και η ύφεση επιδείνωσε την κατάσταση του ασφαλιστικού μέσω της εκτόξευσης της ανεργίας και της μείωσης των εισφορών. Μείωση 30% των εισφορών μόνο στο ΙΚΑ από 2010 έως 2014» και συμπληρώνει ότι «οι μισοί και πλέον αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στις εισφορές τους για πάνω από ένα εξάμηνο».
 
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, εάν δε παρθούν τα μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «χρειάζονται συνεχώς τεράστια ποσά για την καταβολή των συντάξεων. Οι μελέτες της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2014.  Πρέπει να βρεθούν επιπλέον πόροι 980 εκατ. ευρώ και σε 2,5 δισ. το 2018».
 
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό, τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είναι μία κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη στάση», κάνει σαφές ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τα κόμματα που άσκησαν διακυβέρνηση τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο «έρχονται να μας ασκήσουν κριτική και να μας κουνήσουν το δάχτυλο», όπως είπε. Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε τον διάλογο και την κάλεσε να πάρει θέση».
 
 «Άφηναν να ροκανίζονται τα ταμεία των εργαζομένων. Τζογάρανε τα αποθεματικά των Ταμείων στο πάρτι του Χρηματιστηρίου και όταν η γιορτή τελείωσε θύματα ήταν και τα ίδια τα Ταμεία. Στη συνέχεια ήρθαν τα δομημένα ομόλογα για να φτάσουμε αργότερα στις εγκληματικές συνέπειες του PSI. Κόστος περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις τα ταμεία έμειναν με τα ελλείμματα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και  μίλησε για κατάθεση πρότασης από την πλευρά της κυβέρνησης, που δεν περιλαμβάνει μείωση των συντάξεων.
Ο Α. Τσίπρας, ακόμη, προτείνει «έναν Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να τονίσει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους πιο αδύναμους. «Συζητάμε μεταβατικές διατάξεις για την προστασία και των πιο ευάλωτων μεσαίων στρωμάτων σε όσους έχουν εισόδημα από 12.000 έως 30.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Ο Α. Τσίπρας σημειώνει ότι «αν κάποιος έχει 1.400 ευρώ σύνταξη και με το νέο υπολογισμό η σύνταξη γίνεται 1.360 θα υπάρχει η αναπλήρωση των 40 ευρώ».
«Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης»
 
«Σας καταθέτουμε μία εντελώς διαφορετική πρόταση και ζητούμε να τοποθετηθείτε. Μας λέτε ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο αλλά έγινε μη βιώσιμο από πέρυσι τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο»  είπε μευαξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «θέλουμε να βρούμε λύσεις και ταυτόχρονα κάνουμε και το βήμα της πρότασης και την ευθύνη της πρότασης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να δυσφημίσουμε αγώνες. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι αρκεί να έχουν και αποτέλεσμα. Θέλω να εκφράσω την απορία μου. Για πρώτη φορά το αίτημά τους για διάλογο με τον Πρωθυπουργό τους δίνεται εξ αρχής και κάποιοι το αρνούνται. Αναρωτιέμαι γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες. Είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών».