H μετοχή της τράπεζας σημείωσε σήμερα πτώση άνω του 9%
Δεχόμενο πιέσεις από τη Δευτέρα, τo 5ετές ασφάλιστρο της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας ανέβηκε ακόμα 80 bps στα 541 bps, που αποτέλει ρεκόρ για τον συγκεκριμένο οικονομικό δείκτη, παραπάνω από το 2011, όταν η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση βρέθηκε στο ζενίθ της.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η Deutsche Bank θα προχωρήσει στην επαναγορά χρέους αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην προσπάθειά της να μειώσει το ρίσκο της μετά την μεγάλη απώλεια της αξίας της τις τελευταίες ημέρες στα χρηματιστήρια που συμμετέχει. Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας αλλά ο γερμανικός κολοσσός βρέθηκε στο επίκεντρο αφού κατέχει πάνω από 50 τρισεκατομμύρια αβέβαιου χρέους.
Η ανακοίνωση όμως του CEO για το πρόγραμμα επαναγοράς όχι μόνο δεν καθησύχασε τους μετόχους της αλλά αντίθετα οδήγησε σε μαζικό ξεπούλημα των μετοχών της. Η αντίδραση των αγορών οδήγησε την Τρίτη τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφαγκ Σόιμπλε, να παρέμβει διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Κάτι που δεν εμπόδισε πάντως την πτώση της μετοχής της κατά 4 μονάδες επιπλέον μετά τη δήλωση του, γυρίζοντας την μετοχική αξία της Deutsche Bank στα επίπεδα του 2009.
Το κύμα δυσπιστίας για την Ευρώπη δεν επηρέασε μόνο τον γερμανικό κολοσσό. Ο δείκτης Stoxx Europe 600, για παράδειγμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Deutsche Bank, την Barclays και την HSBC έχασε την Τετάρτη 3,7%, καταγράφοντας πτώση μέσα σε ένα χρόνο 27%. Η Credit Swiss έχασε σήμερα 8% της αξίας της και η UniCredit άλλο ένα 7%.
Ο βασικός λόγος της πτώσης σύμφωνα με την JP Morgan είναι η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε τομείς της παγκόσμιας οικονομίας που δέχονται μεγάλες πιέσεις. Για παράδειγμα ο πετρελαϊκός τομέας και αυτός του φυσικού αερίου, όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εκτιμάται ότι έχουν έκθεση της τάξης των 250 δισ. δολαρίων.